Genç iletişimcilerden anlamlı etkinlik
Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğrencileri 'Tut Elimden Geleceğim Olsun' sloganıyla başlattıkları etkinlikle Down Sendromlu çocuklara sahip çıktı.
Tek amaçlarının bu gençleri sosyal hayata kazandırmak ve farkındalık oluşturmak olduğunu söyleyen öğrenciler, gerçekleştirdikleri etkinlikle önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza attılar.
Grup adına konuşan Kader Ölmez, bu cafede çalışanların Down Sendromlu çocuklar olduğunu belirtti. Ölmez, 'Yaptığımız bu etkinlikle Down Sendromlu çocukların sorunlarına dikkat çekmek istedik. Arkadaşlarımızla cafeye gelerek, bu sorunları daha yakından tanıma şansımız oldu. Bundan sonra da benzer sosyal sorumluluk projelerimize devam edeceğiz' ifadelerini kullandı.
Bu cafede çalışanların memnuniyeti daha önemli
Cafe sahibi Zeynep Ayan gazetemize verdiği demeçte, kendisinin Sosyal Hizmet Bölümü mezunu olduğunu belirterek, 'Down Sendromlu Cafe'nin ilki Ankara'da açıldı. Daha sonra bu tür cafeler sırasıyla İstanbul, Eskişehir ve Konya'da açıldı. Ben de bu proje üzerine çalışıyordum. Daha önce açılan bu cafelerden de örnek alarak, Kayseri'de farkındalık oluşturmak için KOSGEB desteği ile Cemil Orgaç'la ortaklaşa bu cafeyi açtık' dedi.
Cafede çalışan Down Sendromlu çocuklar için 'Tut Elimden Geleceğim Olsun' sloganıyla yola çıktıklarını kaydeden Ayan, 'Buradaki amaç müşteri memnuniyeti değil, çalışanların memnuniyeti… Buraya gelen insanların servis sırasında yaşanabilecek olumsuzlukları göze alarak tercih ediyorlar.' İfadelerini kullandı.
Down Sendromu bir engel değil
Down Sendromlulara insanların yaklaşımı ile ilgili bazı olumsuzluklara da dikkat çeken Ayan, onları küçümseyenlerin olduğunu belirterek, 'Onlar işlerini büyük bir keyifle yapıyorlar. Çok duygusallar. Yeri geliyor onlardan fikir de alıyorum. Aslında onların çok güzel dünyaları var. Mesleki eğitimleri geliştirilirse bu çocuklar çok iyi yerlere gelebilir' şeklinde konuştu.
Ayan sözlerine şöyle devam etti, 'Buraya ilgi oldukça iyi. Bugün görüldüğü gibi Erciyes Üniversitesi öğrencileri bunu göstermiş oldu. Onların hayatlarına girip, onların ellerinden tuttular. Down Sendromu bir engel değil. Çünkü engelli insanlar çalışamaz ihtiyaçlarını tek başlarına karşılayamaz. Bu gençler çalışabiliyor ve ihtiyaçlarını tek başına karşılayabiliyor. Biz burayı açtığımızda insanlar bu cafenin açılma sebebini öğrenmek için geliyordu. Bu cafede her şey düşünülerek yapıldı. Renkleri ve tasarımları çalışanlarla bütünleştirdik. İnsan olarak birimizin diğerine üstünlüğü yok. İletişim fakültesi gençlerinin böyle bir etkinlikle bize destek vermelerinden dolayı teşekkür ederim' Haber/Fotoğraf: Mehmet Şirin Karpuz