Geleneksel Türk Mezar Taşları Sempozyumu
Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği, Erciyes Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi işbirliğinde Geleneksel Türk Mezar Taşları 1. Ulusal Sempozyumu 24-26 Mart 2017 tarihlerinde düzenleniyor.
2012 yılında 'Mezar taşlarını Çözmek' başlıklı AB projesi kapsamında Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği tarafından başlatılan farkındalık çalışmaları ve araştırmalar 2017 yılında Kuşadası'nda düzenlenecek 'Geleneksel Türk Mezar Taşları 1. Ulusal Sempozyumu' ile çok ileri bir boyuta taşınıyor.
Erciyes Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi, Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği işbirliğinde 24-26 Mart 2017 tarihinde gerçekleştirilecek Geleneksel Türk Mezar Taşları 1. Ulusal Sempozyumu; bu alanda çalışan bilim adamlarının çalışmalarını değerlendiren bilimsel bir platform olması özelliği ile önemli bir rol üstleniyor.
Geleneksel Türk Mezar Taşları 1. Ulusal Sempozyumunun amacı ile ilgili şu açıklamada bulunuldu: 'Eski Türk mezar taşları ülkemizin en önemli tarihi hazineleri ve Türk'ün tapu senetlerdir. Ait oldukları devirler hakkında çok önemli bilgiler veren bu taş kütüphaneler ne yazık ki giderek yok olmakta ve toplum tarafından yeteri kadar ilgi görmemektedir. Bu sempozyum ile eski Türk mezar taşları hakkındaki bilgiler halkımızın bilgisine sunulacak ve eski Türk Mezar taşları hakkında yapılan araştırmaların ve çalışmaların ilmi bir sempozyum ile kayıt altına alınmaları sağlanacaktır. Ülkemizde böyle bir çalışma ilk defa yapılacak ve Üniversite-Devlet Kurumu-STK üçlü işbirliğine güzel bir örnek teşkil edecektir.
Sempozyumun özel amacı ise Kuşadası'nın tek tarihi mezarlığı olan Adalızade mezarlığındaki Osmanlı dönemi mezar taşlarına ilgi çekmeyi ve sempozyum sonunda hazırlanacak bir proje kapsamında mezarlığın ilgili kurumların işbirliği ile düzenlenerek ilçenin tarihi geçmişini anlatan ve gösteren bir kültür park haline dönüştürmeyi hedefliyor.
Sempozyumun konu başlıkları ise 'Türkiye sınırları içerisinde bulunan Türk-İslam dönemine ait Mezarlıklar ve Mezar Taşları, Mezar Taşlarının Dönemsel özellikleri, Tipoloji Sorunu ve Korunması, Mezar taşlarındaki edebi metinler, Alternatif turizm türü olarak Türk Mezarlıkları, hazireleri ve mezar taşları' olarak belirlendi.
Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği Başkanı Mahmut Ökçesiz; Sempozyum ile ilgili şu açıklamada bulundu: 'Geleneksel Türk Mezar Taşları 1. Ulusal Sempozyumu bu sahada öncü olacak ve iki yılda bir değişik bir şehirde yapılarak geleneksel hale gelecektir. Aynı zamanda bu alanda çalışan bilim adamlarının çalışmalarını değerlendiren bilimsel bir platform özelliğini taşıyan İlk sempozyum konusu ' ANADOLU ' ile sınırlı olacak. Bu bilimsel çalışmalar kitaplaştırarak kütüphanelere eser kazandırmanın yanı sıra araştırmacılara ve gelecek nesillere aktarımı sağlanacak.' dedi.
Kaynak: www.turizmhaberleri.com