Geleneksel lezzetler orijinal adıyla buluşuyor

Sivas'ın Şarkışla ilçesinde yaklaşık bir aydır süt ve süt ürünleri imal eden Sivas Süt, geleneksel lezzetlerimizi orijinal isimleriyle buluşturuyor. Pazarlama ağını kısa sürede çevre illere yayan işletme, geleneksel Çerkes lezzeti 'Şeteşxu' ve diğer ürün yelpazesiyle dev marketlerin raflarında şimdiden yerini almaya başladı. Türkiye'de geleneksel lezzetlerin, üzerinde oynanmış ürünlerin olduğunu belirten Sivas Süt Sanayi Genel Müdürü Oğuz Berk,' Geleneksel lezzetlerimizi halk arasında bilinen isimleriyle piyasaya sürüyoruz. Amacımız bu tatları orijinal isimleriyle gelecek nesillere tanıtmak' dedi. Berk, ürünlerine yurt içi ve dışından yoğun talep olduğunu söyledi.

 Halk arasında sıkça kullanılan geleneksel lezzetler orijinal isimleriyle piyasaya sürülerek satışa çıkarılıyor Türk mutfağına ait yöresel ve geleneksel lezzetlerin yabancı isimler altında gelecek nesillere yedirilmeye çalıştığını belirten Sivas Süt Sanayi Genel Müdürü Oğuz Berk bunun önüne geçmek için harekete geçti. İşletmenin pazarlama ağını kısa sürede genişleten Berk, ürün çeşitliliğini de artırdı.

Kafkas lezzeti Şeteşxu (Çerkes kaymağı)

Geleneksel lezzetleri kendi isimleriyle markalaştırdıklarını belirten Oğuz Berk,' Sokaktaki vatandaş ürünlerin orijinal isimlerini kendi arasında kullanıyor. Bin senelik kültürle neden oynayalım. Bin senelik isimlerin yerine uyduruk bir isim mi kullanalım? Firma olarak geleneksel lezzetleri ortaya çıkaralım istedik. Türkiye'de geleneksel lezzetler adı altında piyasaya sunulan ürünler maalesef üzerinde fazlasıyla oynanmış mamuller. Hafif ekşimsi tadıyla, binlerce yıllık bir Kafkas lezzeti olan Şeteşxu (Çerkes Kaymağı) ay sonunda raflarda olacak. Şeteşxu coğrafi işaretleme olarak da  Kayseri'ye ait bir lezzetdir. Pınarbaşı ve Uzunyayla denilen bölgeye özgü bir üründür.  Bu ürünlerden başlayalım dedik.  Bu ürün orijinal ismiyle piyasaya sürülecek. Etiketinde orijinal ismi olacak.

193 peynir çeşidi

Türkiye mutfağına ait geleneksel 193 peynir çeşidi var. Bunları butik çeşitler olarak üreteceğiz. Bu ürünler satışta bir şeyler ifada etmiyor yüzde ikilik bir rakam yer tutuyor. Ama geleneksel lezzetleri adı ve tadıyla yaşatmamız gerekiyor. Gelecek nesillere aktarılması lazım. Kısa sürede ortaya çıkan bir kültür değil, binlerce senedir günümüze kadar gelen bir gelenek. Yaşatmamız, aktarmamız gerekir' dedi.

Yeni ürünlerini pazarlama aşamasında ilk tanıtım çalışmalarını sosyal medya üzerinden yaptıklarını dile getiren Berk, 'Ürünlere Amerika'dan talepler oluyor. Evlere abone sistemi üzerinden paket servislerimiz var. Bize ait olan kültürü ne kadar kaliteli hazırlar ve sahip çıkarsak, sunumunu da doğru bir şekilde yaparsak, talebin olmaması mümkün değildir. Dünyada yoğurt, kendi ismiyle satılıyor ve biliniyor. Batıdan gelen her ismi olduğu gibi kullanıyoruz. Hatta dilimizde yaygın olarak kullanıyoruz' açıklamasında bulundu.           
Haber Foto: Ahmet Bolat

Bakmadan Geçme