GEÇMİŞLE GELECEĞİ SANATLA BULUŞTURAN BİR GÜL YÜREK…

Recep TUĞ… Kaat'ı Ustası. 1968 Konya doğumlu. Bir ayakkabı fabrikasının ARGE bölümünde mesleği olan ayakkabı tasarım ve deri el kesimcisi olarak çalışmakta. 3 yıl önce hobi olarak başladığı Kaat'ı sanatını yaklaşık 1 yıldır profesyonel anlamda icra edip sergiler yaparak tanıtıyor ve ülkenin kültürüne katkıda bulunmaya gayret ediyor.

Kaat kelimesi Arapça'da kesme anlamına gelir. Bu kelimeden türeyen kat'ı bir desen veya yazı istifinin kğıt veya deriden kesilip oyulmasıyla icra edilen bir süsleme sanatıdır. Kesilen parçanın çıkarılmış haline erkek, içi boş kalan kğıt veya deri kısmına dişi denir. Farklı alt zeminler kullanılarak bir kat'ı çalışması 2 çalışma olabilir. Erkek farklı bir zemin üstünde kabartma görünümlü bir çalışma olacaktır.

15. yüzyılda kat'ı sanatı Osmanlıya gelmiş olup 16. yüzyılın başlarında itibaren Osmanlı'da yaygınlaşıp zirveye çıkmıştır. Ecdadtan kültür mirasımız olarak günümüze kadar gelen kat'ı sanatını suni deriden hat kesme olarak icra etmekte. Bu güne kadar 30 çalışması var ve çalışmalarına devam ediyor. Amacı kültür mirası el sanatını suni deriden hat kesme olarak farklı boyutlara taşıyarak sanatseverlerin beğenisine sunma ve ileri kuşaklara ulaştırmanın çabası içerisinde.

Günümüzde kğıt kesme yaygın bir şekilde yapılmaktadır. Fakat suni deriden hat kesen yok denecek kadar azdır. Yapılan araştırmalara göre suni deriden hat kesme çalışması yapan birkaç kişiden birisi olduğunu görüyoruz. Yaptığı çalışmalar hiç bir şekilde teknoloji kullanılmadan elde kesilmekte ve özel bir yapıştırma tekniği uygulanmaktadır.

Recep TUĞ kardeşimize çalışmalarında başarılar diliyoruz. Tarihimizdeki hat sanatını deri kesimi ile birleştirerek bizlere sunan bu değerli sanatçıyı kutluyoruz. Önümüzdeki aylarda şehrimizde bir sergi açacağı haberi ile de mutlu oluyoruz. Allah yolunu açık etsin…

Bakmadan Geçme