Et üretimi ihtiyacı karşılamıyor

Kayseri Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Adnan Aydın, ülkemizde üretilen kırmızı etin ihtiyacı karşılamadığını belirterek, 'Et ve Süt Kurumu vasıtasıyla büyük ve küçükbaş hayvan ithalatı açıldı. Ancak bu bizim için çözüm değil. Devlet, vatandaşın ruhsatlı mezbahalarda kesilen hayvanlarına mutlaka destek vermelidir. Bu sayede üretim bir miktar daha artabilir' diye konuştu.

 Ülkemizdeki kırmızı et üretiminin 1 milyar 100 bin ton iken, tüketimin 1 milyon 400 bin ton olduğunu söyleyen Başkan Adnan Aydın, söz konusu açığın çözüm olarak getirtilen ithal etten karşılanamadığını aktardı. İthal edilen etlerin büyük sanayi kuruluşları tarafından alındığını, kasapların yerli et satışı yaptığına vurgu yapan Aydın, sorunun aşılmasının ancak üretimin artırılmasıyla mümkün olacağını dile getirdi. 

Üretim az fiyatlar yükseliyor Maliyeti yükselten nedenlerden en önemlisini üretimin az olmasına bağlayan Başkan Aydın, 'En önemlisi üretim yok. Köylerde buzağı yok, üretim düştü. Herkes neredeyse şehre indi. Şimdilerde bu işi profesyonel olarak yapanlar var ancak onlarda yeteri kadar yapamıyor. Çünkü ot pahalı, yem pahalı, mazot pahalı, saman ithal eden ülke olduk. Bunlar maliyeti artıran unsurlar' diye konuştu.
Küçükbaş 600- 800 arasında değişir Yüksek maliyetlerden dolayı kurbanlık fiyatlarının bu yıl geçen yıldan bir miktar yukarıda olabileceğini belirten Başkan Aydın şunları söyledi:  'Arz talep meselesi. Vatandaş fiyatlar yüksek olursa kesmeyebilir. Tahminen büyük baş hayvanda kilo fiyatı 35 TL altına düşmez diye düşünüyorum. Şu an zaten kilosu 28 TL'ye kasaplar kesiyor. Dolayısıyla büyükbaş kurbanlıkta kişi başı hisse ortalama 1000-1400, Küçükbaş kurbanlıkta ise fiyat 600-800 TL arasında değişir. Kesim işleminde büyükbaş 200-250, küçükbaş ise 50 TL olur diye düşünüyoruz' 
Haber: Ramazan KARAKUŞ  

Bakmadan Geçme