Ermeniler üzerine en kapsamlı çalışma

Doç. Dr. Gaffar Çakmaklı Mehdiyev'in Ekim yayınlarından çıkan 'Ermeni Düşünce Sistemi ve İdeolojileri' kitabı Ermeniler üzerine yazılmış en kapsamlı kitap özelliğini taşıyor.

Araştırmacı yazar, eski yeni Ermeni dili uzmanı Doç. Dr. Gaffar Çakmaklı Mehdiyev'in 'Ermeni Düşünce Sistemi ve İdeolojileri' kitabı Ekim yayınlarından çıktı. 24 Nisan arifesinde çıkan kitap, Ermeni Düşünce Sistemi ve İdeolojileri üzerine hazırlanan en kapsamlı eser olma özelliğini taşıyor.

Yayınlanan eserle ilgili bilgi veren Mehdiyev; 'Ermenilerin en eski zamanlarından hangi ideoloji ile ayakta durduğunu sistemli şekilde araştırıp ortaya koyan bir kitap yok. 'Ermeni Düşünce Sistemi ve İdeolojileri' kitabı bu açıdan çok önemli… Kitabımızda 4. Yüzyıldan günümüze kadar Ermenilerin hangi ideoloji ile ayakta durdukları, 18. Yüzyılda Ermeni Milliyetçiliğinin ortaya çıkması ve ırkçılığa dönüşmesinin nedenlerini ortaya koyduk.

Mehdiyev kitabında Armenizm'i (Ermeniliği), Ermeni tarihi ve kültüründen farklı düşünmenin ve Hristiyan  ideolojisinin ruhunun dışında görmenin mümkün olmadığını vurgulayarak: 'Bilgi ve inançlar sistemi gibi Ermenilik (Armenizm) de ideoloji ile yüklüdür ve kendini koruma yönündedir. Ayrıca tarih boyunca bu ideolojiyi Ermeni milletinin devlet anlayışı ruhunda şekillendirmeye meyilli güçler olmuştur. Ermenilerin tarihte hiçbir zaman bağımsız devletleri olmadığından her zaman ideolojiyi bu kavram üzerinde kurmuşlar ve kendi uluslarını ayakta tutmak için bu ideoloji üzerinde diğer ideolojileri de biçimlendirmişlerdir.'

Haber Fotoğraf: Bünyamin Gültekin

Bakmadan Geçme