Eriyen dondurmalara dikkat edin!
Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Hayrettin Köse, "Erimiş, eridikten sonra yeniden donmuş dondurmalar kesinlikle tüketilmemelidir. Paket dondurmalarda, üretim izni ve son kullanma tarihi kontrol edilmeden tüketilmemelidir" dedi.
'Yaz mevsimi başta olmak üzere, tüm mevsimlerde kimsenin vazgeçemediği tatlılardan biridir dondurma. Sütten üretilen dondurma, aynı zamanda sağlıklı tatlı seçeneklerinin başında gelir' diyen Başkan Köse, 'Büyüme ve gelişme çağında protein, kalsiyum ve fosfor kemik ve kas gelişimi açısından elzemdir. Dondurma, içeriği ile bu gereksinmenin karşılanmasında yardımcı olur. Özellikle süt tüketmeyi sevmeyen çocuklarda süt yerine tüketilmesi günlük besinsel ihtiyaçların karşılanmasına yardımcı olur. Bu nedenle çocukların beslenmesinde önemlidir' diye konuştu.
Başkan Köse, 'Gebelik döneminde; anne adayının kaliteli protein ve kalsiyum ihtiyacı artar. Anne bu gereksinmesini karşılayamazsa, bebek annenin depolarını kullanır ve doğum sonrası anne de kemik erimesi gibi sorunlar çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle gebelerin günlük 600 ml (3 bardak) süt ve süt ürünleri tüketmesi gerekir. Bu gereksinmenin bir kısmı dondurma ile karşılanabilir' diyerek şu şekilde konuştu:
'Yine yaşlıların beslenmesinde önem arz eder. Kilo almakta güçlük çeken, çiğneme ve yutma güçlüğü olan yaşlılarda günlük kalsiyum ihtiyacının karşılanması açısından önemli bir kaynak olarak kullanılabilir.
Tedavi alan kanser hastaları için önemlidir.Kemoterapi alan hastalarda, kimi zaman kemoterapi tedavisinden hemen sonra yanma hissi ve iştahsızlık gözlenebilir. Buna paralel bulantı ve kusma şikyetleri baş gösterebilir. Bu tür hastalarda, dondurmanın genellikle kolay tüketildiği ve bulantıya sebep olmadığı gözlenmiştir.
Zayıflamak isteyen kişilerde dondurma tüketebilir.Günlük beslenme programından 1 bardak süt ve 1 dilim ekmek eksilten kişi, diyet yaparken de günde 2 top dondurmayı ara öğün olarak tercih edebilir.
Şeker Hastaları dondurma tüketebilir. Kan şekeri düzeyi kontrol altına alınmış ve obez olmayan şeker hastaları; diyetisyenlerinin önerisi doğrultusunda haftada 1-2 defa 1 top sade veya meyveli dondurma tüketebilir. Piyasada bulunan tatlandırıcı ile hazırlanmış şeker içermeyen dondurmalar da, günde 1-2 top ara öğün yerine tercih edilebilir.
Bu nedenlerle bilinçli tüketici olarak ; gerçek sütten yapılmış dondurmalar tercih etmeliyiz. Süt kreması veya kaymaktan yapılan dondurmalar, daha nadir tercih edilmelidir.
Dondurma; süt ürünü olduğundan ötürü uygun koşullarda saklanmadığında zehirlenme riski yaratabilir. Bu nedenle; soğuk ve karanlık ortamda saklanmalıdır. Erimiş, eridikten sonra yeniden donmuş dondurmalar kesinlikle tüketilmemelidir. Paket dondurmalarda, üretim izni ve son kullanma tarihi kontrol edilmeden tüketilmemelidir.
Son zamanlarda bazı dondurma üreticileri kıvam artırmak için jelatin gibi bazı katkı maddeleri katıyorlar tüketicilerin bu konuda hassas davranmaları gerekir .Aldıkları ürünlerde doğallık aramalıdırlar.
Biz Kayseri Lokanta ve Pastacılar Odası olarak halkımızı bilinçli tüketim konusunda uyarmayı bir görev kabul ediyoruz.
Dondurma alırken gelişigüzel yerlerden ve ucuz diye almaktansa belli ve markalı yerlerden kaliteli ve iyi dondurma almak daha iyidir. Unutulmamalıdır ki; sağlık paha biçilmeyecek kadar değerlidir.'
Başkan Köse, 'Gebelik döneminde; anne adayının kaliteli protein ve kalsiyum ihtiyacı artar. Anne bu gereksinmesini karşılayamazsa, bebek annenin depolarını kullanır ve doğum sonrası anne de kemik erimesi gibi sorunlar çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle gebelerin günlük 600 ml (3 bardak) süt ve süt ürünleri tüketmesi gerekir. Bu gereksinmenin bir kısmı dondurma ile karşılanabilir' diyerek şu şekilde konuştu:
'Yine yaşlıların beslenmesinde önem arz eder. Kilo almakta güçlük çeken, çiğneme ve yutma güçlüğü olan yaşlılarda günlük kalsiyum ihtiyacının karşılanması açısından önemli bir kaynak olarak kullanılabilir.
Tedavi alan kanser hastaları için önemlidir.Kemoterapi alan hastalarda, kimi zaman kemoterapi tedavisinden hemen sonra yanma hissi ve iştahsızlık gözlenebilir. Buna paralel bulantı ve kusma şikyetleri baş gösterebilir. Bu tür hastalarda, dondurmanın genellikle kolay tüketildiği ve bulantıya sebep olmadığı gözlenmiştir.
Zayıflamak isteyen kişilerde dondurma tüketebilir.Günlük beslenme programından 1 bardak süt ve 1 dilim ekmek eksilten kişi, diyet yaparken de günde 2 top dondurmayı ara öğün olarak tercih edebilir.
Şeker Hastaları dondurma tüketebilir. Kan şekeri düzeyi kontrol altına alınmış ve obez olmayan şeker hastaları; diyetisyenlerinin önerisi doğrultusunda haftada 1-2 defa 1 top sade veya meyveli dondurma tüketebilir. Piyasada bulunan tatlandırıcı ile hazırlanmış şeker içermeyen dondurmalar da, günde 1-2 top ara öğün yerine tercih edilebilir.
Bu nedenlerle bilinçli tüketici olarak ; gerçek sütten yapılmış dondurmalar tercih etmeliyiz. Süt kreması veya kaymaktan yapılan dondurmalar, daha nadir tercih edilmelidir.
Dondurma; süt ürünü olduğundan ötürü uygun koşullarda saklanmadığında zehirlenme riski yaratabilir. Bu nedenle; soğuk ve karanlık ortamda saklanmalıdır. Erimiş, eridikten sonra yeniden donmuş dondurmalar kesinlikle tüketilmemelidir. Paket dondurmalarda, üretim izni ve son kullanma tarihi kontrol edilmeden tüketilmemelidir.
Son zamanlarda bazı dondurma üreticileri kıvam artırmak için jelatin gibi bazı katkı maddeleri katıyorlar tüketicilerin bu konuda hassas davranmaları gerekir .Aldıkları ürünlerde doğallık aramalıdırlar.
Biz Kayseri Lokanta ve Pastacılar Odası olarak halkımızı bilinçli tüketim konusunda uyarmayı bir görev kabul ediyoruz.
Dondurma alırken gelişigüzel yerlerden ve ucuz diye almaktansa belli ve markalı yerlerden kaliteli ve iyi dondurma almak daha iyidir. Unutulmamalıdır ki; sağlık paha biçilmeyecek kadar değerlidir.'