Emniyet, Göz Doldurdu
Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü, Türk Polis Teşkilatı'nın kuruluşunun 169'uncu yıl dönümü nedeniyle, Kayseri Meydanı'nda düzenlediği sergide, çalışmalarını tanıttı.Sergiyi açan İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, burada yaptığı...
Sergiyi açan İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, burada yaptığı konuşmada, Türk Emniyet Teşkilatının kurulduğu 1845 yılından bugüne kadar, dünya insanlığının mutluluğu ve devletimizin bekası için fedakarca, canını feda etmekten asla kaçınmayacak bir ideal ve onurlu davranış silsilesiyle, dün olduğu gibi bugün de çalışmalarına devam ettiğini, yarın da yine devletin bekası için nöbeti başında, görevi başında olacağını bildirdi.
Emniyet Müdürü Aydın, ülkemizde çok sık görülen ve pek çok cana mal olup, aileleri parçalayan trafik kazalarının önlenmesi ya da en aza indirilmesi konusunda çalışmalar yapmak üzere ülkeler arası anlaşmalara ve işbirliği protokollerine imza attığını belirterek, ''2020 yılına kadar trafik kazalarında meydana gelen ölümleri yüzde 50 oranında azaltmak amacıyla ülkemizde de sayın Başbakanımızın himayelerinde bir dizi çalışmalar başlamış ve çeşitli kurullar ihdas edilmiştir. 2012 yılından başlayarak 2020 yılına kadar özellikle üzerinde duracağımız temel tema, hız kontrolü ve emniyet kemeri takma alışkanlığıdır'' dedi.
Kayseri'nin Anadolu'nun merkezinde bulunduğunu ve birçok ile kara yollarıyla bağlı bulunduğunu kaydeden Aydın, ''2013 yılında ilimizde meydana gelen trafik kazalarında 142 vatandaşımızı maalesef kaybettik. Toplam yaralı sayısı ise 6 bin 500 oldu. 2014 yılında ise 1 Ocak'tan bugüne kadar 41 vatandaşımızı maalesef trafik kazalarında kaybettik. Kayseri, Türkiye'de en çok trafik kazasının yaşandığı illerden bir tanesi. İşte bu sergimizde de biz özellikle hızın bir felaket olduğunu göstermek istiyoruz. Trafik kazalarında hızın faktör olma oranı yüzde 50'lerde. Trafik kazalarında ölüme sebebiyet verme nedenlerinden yüzde 55'i ise emniyet kemerini takmamayı görüyoruz. Bu nedenle temel temamız, trafik'' diye konuştu.
Konuşmasının ardından basın mensupları ve vatandaşlarla birlikte sergiyi gezen Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, emniyet kemerinin önemini anlatan simülasyon aracına binen vatandaşlara, ''Bundan sonra hala aranızda emniyet kemerini takmamayı düşünen var mı?'' diye sordu. Vatandaşlar da emniyet kemerinin önemini bildiklerini, ancak bundan sonra çok daha dikkatli olacaklarını söylediler. Hız kontrolünde en etkin uygulama olan radarla hız tespit aracını tanıtan Emniyet Müdürü Aydın, ''Bugün sabah bir vatandaş bana tweet atmış, 'köprünün altına radar konulur mu, bu bir tuzak' diye ben de cevap olarak, 'eğer kurallara uyarsan, hiçbir sorun yok' diye'' dedi.
Emniyet kemerinin önemini anlatan bir görselin önünde ise Aydın, ''Araçtaki sürücü emniyet kemerini takmış ve o kazada yara almamış. Ama yanındaki vatandaş, emniyet kemerini takmamış ve camdan fırlamış. Emniyet kemerini takmış olsaydı, ölmüş olmayacaktı'' ifadelerini kullandı. Motosiklet kullanırken kask takılmasının önemine vurgu yapan görsel önünde de açıklamalarda bulunan Aydın, motosiklet kullanırken meydana gelebilecek kazalarda kaskın hayati önemi bulunduğunu bildirdi.
Sergide bulunan 'sarhoş şoför gözlüğü'nü de basın mensuplarına test ettiren Aydın, alkol almış bir kişinin araç kullanmaması gerektiğini ifade etti. Gözlüğü takıp futbol topuna ayaklarıyla vurmak isteyen basın mensupları ise topu ıskaladılar.
Olay Yeri İnceleme ekiplerinin kullandığı malzemelerin sergilendiği standı da gezen Emniyet Müdürü Aydın, bazı malzemelerle ilgili bilgiler de verdi.
Bu arada sergide bulunan Bomba Arama Dedektör Köpeği 'Köpük' de maharetini gösterdi. Otomobilin motor kaputu içine yerleştirilen patlayıcı madde TNT kalıbını kısa bir aramanın ardından bulan Köpük, patlayıcıyı bulduğu yerde oturdu. Görevli polisler, kaputu açınca da TNT kalıbını sakladıkları yerden aldılar. Köpük'le beraber çalışan Bomba Arama Uzmanı, Köpük'ün, patlayıcının kokusunu alarak arama yaptığını, kokunun yoğunlaştığı bölgeyi iyice tarayarak emin olduktan sonra ise o bölge önünde oturup, patlayıcının yerini kendilerine gösterdiğini söylediler.
Sergide daha sonra bir 'Kapkaç' tatbikatı da yapıldı. Tatbikatta, mizansen gereği sivil giyimli bayan polis memurunun omuzundaki çantayı alıp kaçan kapkaççı rolündeki polis memuru, ayakkabı boyacısı, seyyar Milli Piyango bayisi, temizlik işçisi ve simit satıcısı kıyafetli Güven Timleri' tarafından kısa sürede yakalanarak etkisiz hale getirildi ve ellerine kelepçe takılarak ekip arabasına alınıp karakola götürüldü. Özellikle kapkaççı rolündeki polisin sergilediği performans ve ''Ben bir şey yapmadım'', ''Bırakın beni'' ve ''Niye çekiyorsunuz, çekmeyin'' sözleri, basın mensupları, meslektaşları ve vatandaşlar tarafından takdir edildi.
Meydan'daki sergi, 10 Nisan'a kadar devam edecek ve sergide vatandaşlara, her türlü konuda bilgiler verilecek.