Eğitim Suriyeli çocukların da hakkı

Hilal Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Çevre Derneği Koordinatörü Beytullah Başol, Yardımeli Uluslararası İnsanı Yardım Derneği ile birlikte 5 yıl içerisinde Suriyeli 2bin 683 aileye, toplamda ise 13 bin 698 kişiye Kayseri Halkının desteği ile insani yardım malzemesi ulaştırıldığını söyledi. Başol, kentte Suriyeli vatandaşların karıştığı adli olaylarda artış olduğuna dikkat çekerek, bundan dolayı eğitim çalışmalarına da hız kazandırılması gerektiğini vurguladı. 

Kısa adı Hilalder olan Hilal Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Çevre Derneği ve Yardımeli Uluslararası İnsanı Yardım Derneği tarafından ortaklaşa basın toplantısı düzenlendi.
Hilalder Koordinatörü Beytullah Başol, Nisan 2011 yılından bu yana ülkelerindeki iç savaştan dolayı şehrimize gelen Suriyeli Muhacirlere Ensar olabilme çabası içerisinde olduklarını söyledi.
Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde 2 bin 683 aileye ve toplamda 13 bin 698 Muhacire gıda, soba, kömür, her türlü ev eşyası ve insanı malzemesi ile hayırsever Kayseri Halkının desteği ile yardım ulaştırdıklarını dile getiren Beytullah Başol, 'Yaralar henüz tam olarak sarılamadığı, neredeyse her ailede bir şehit ve gazinin bulunduğu Suriye halkı halen zor şartlar altında ülkemizde yaşamlarını sürdürüyor. Şehrimizde resmi verilere göre 60 bin 125 Suriyeli Göçmen kardeşimiz bulunmakta. Şehrimizdeki Göçmenlerin oranı yaklaşık % 6'yı bulmakta. Bu oran ise ülkemiz ortalamasından iki kat daha yüksek. Yine şehrimizde yaşayan Suriyeli kardeşlerimizin % 24 ünü yani 12 bin 911'ini çocuklar oluşturuyor. Sahada yardımlaşma faaliyetlerini yürütürken bu çocukların çoğunun okula gitmediği gözümüzden kaçmadı. Konuyla ilgili yaptığımız araştırma ve hazırladığımız rapor daha acı bir tablonun gerçekte olduğunu sayısal olarak ortaya koydu.' dedi.

Şehrimizdeki Suriyelilerin yüzde 67'si okula gitmiyor
'Eğitim bir insanın en doğal hakkıdır' diyen Başol şunları söyledi:
'Suriyeli Göçmen kardeşlerimiz gibi dezavantajlı grupların bu olanağa daha çok ihtiyaçları vardır. Derneğimizin 2013 yılında yürüttüğü 'Suriyeli Gençlerin Yüksek Öğrenime Uyum ve Entegrasyonu ' projesi ile derneğimizce 100 üniversite çağındaki çocuğun üniversiteye gitmesi sağlanmıştır. Devletimiz ve Milli Eğitim Bakanlığımız ise bu konu ile ilgili olarak şehrimizde 3 adet Yabancı Eğitim Merkezi açtı. Bununla birlikte bütün okullarda Suriyeli öğrenciler kabul edilmekte. Ama maalesef üzülerek söylüyoruz ki şehrimizde okula gitmeyen ve eğitim almayan Suriyeli çocukların oranı % 67 civarındadır. Yaklaşık 9 bin civarında olan bu çocuklarımız eğitilmez ise toplumumuz açısından ciddi riskler meydana gelecektir. Hazırlamış olduğumuz raporda dikkat çeken en büyük ayrıntı, geçici eğitim merkezlerinin sayısının ve kapasitesinin yetersizliği, öğretmenlerin ve çocuklarımızın Suriyeli çocukların uyum sürecinde onlara destek olmak bir yana zorluklar çıkartıldığı göze çarpan konular arasında. Dernek Başkanımız İbrahim Avcı'nın girişimleri ile konu hakkında Kayseri Valimiz ve diğer yetkili kurumlar ziyaret edilerek, rapor sonuçları kendileri ile paylaşılmış ve konu hakkında resmi makamlarımız bilgilendirilmiştir. Bununla birlikte sivil toplum kuruluşları ile de görüşmeler yapılarak konu hakkında farkındalık oluşturulmaya çalışılmıştır.'

Eğitim tesisi 2017'de faaliyete geçecek
Büyükşehir Belediyesi katkıları ile Suriyelilerin yoğunlukla yaşadığı Eskişehir Bağları bölgesinde eğitim merkezi açılacağı müjdesini de veren Başol, merkezin 2017 yılında faaliyete geçmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Suriyelilerin eğitimine destek olalım
Başol konuşmasının sonunda ise Kayseri halkına seslenerek; 'Lütfen etrafınızdaki Suriyeli çocukların eğitimi konusunda onlara destek olalım, rehber olalım, eğitim almalarını sağlayalım. Unutmayalım ki bu çocuklar geleceğin Suriye'sini ve dünyasını inşa edecektir.' Diyerek çağrıda bulundu.
Haber-Foto: Ramazan KARAKUŞ




Bakmadan Geçme