Down Sendromu'nun Farkında Olamadık

Ülkemizde ve dünyada çeşitli etkinliklerle anılan 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü'ne resmi kurumların haricinde halk ve medyanın gösterdiği ilgi oldukça az görünüyor. 21 Mart'ta 'down sendromunu' konu alan resmi kurumların servis ettiği haberlerin haricinde farkındalık haberi yer almadı. Her ne kadar ülke gündemi oldukça yoğun ve karışık olsa da, farkındalık amaçlanan bu özel günde basının ilgisizliği akıllara "Ne kadar farkındayız?" sorusunu getiriyor.

 Birleşmiş Milletler'in 10 Kasım 2011'de aldığı karar ile 21 Mart tarihini resmi Dünya Down Sendromlular Günü olarak tanımasının ardından dünyada yapılan çeşitli etkinlikler bu genetik farkındalığın artırılmasına yardımcı oldu. Bu farkındalığın 21 Mart gününde olmasının sebebi de kendileri kadar özel, 21.kromozomlarının 2 yerine 3 tane olması takvimlerde 21 ve 3 rakamlarını özel kılıyor.

 

Down Sendromu nedir?

İnsan vücudunu oluşturan kromozomlardan 23 tanesi anneden 23 tanesi babadan gelmektedir. Down Sendromu'na sahip bireylerde 21. Kromozomdan 3 tane vardır ve bunun sonucu olarak toplam kromozom sayısı 46 yerine 47 olmaktadır.

Ülke, millet, sosyo ekonomik statü farkının olmadığı down sendromu, ortalama her 800 doğumda bir görülüyor. Down Türkiye'nin verileri tüm dünyada yaklaşık 6 milyon civarında down sendromlu bireyin yaşadığına işaret ediyor. Türkiye'de ise yaklaşık 100.000 kişinin down sendromlu olduğu tahmin ediliyor.
(Kayseri Gündem)

Bakmadan Geçme