Doğu ve Güneydoğu'ya yatırım seferberliği

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yer alan ve hükümet tarafından yatırım destek hamlesi kapsamına alınan 23 ilin tarım ve hayvancılıkta olağanüstü zengin bir potansiyel barındırdığını söyledi.

Tarıma, hayvancılığa, kırsal kalkınmaya yapılacak her kuruş harcamanın misliyle geri döneceğini aktaran Bayraktar, 'Çok kısa zamanda bölge, ülkemizin en önemli tarım ve tarıma dayalı sanayi bölgelerinden biri haline gelecektir' dedi.
Bayraktar, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin gelişmesi için 3,7 milyar lira yatırım yapılması, sulama yatırımları için 5 milyar lira kaynak ayrılması, toplulaştırma çalışmaları ve ek desteklerin bölge ekonomisini çok olumlu etkileyeceğini vurguladı.
5 milyar liralık dev bütçe
Genel Başkan Bayraktar, Başbakan Binali Yıldırım'ın, 800 bin hektar alanın sulamaya açılması için 5 milyar liralık bütçe ayırdıklarını, 3 milyon 760 bin hektarlık alandan 2 milyon 270 bin hektarını toplulaştırdıklarını, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin gelişmesi için 3,7 milyar liralık yatırım yapılacağını, bölgeye yıllık 380 milyon lira tarım ve hayvancılık desteği vereceklerini, Silvan Barajı'nı yapacaklarını, sertifikalı tohum üretim ve kullanımını için verdikleri desteği bölgede yüzde 50 artırarak vereceklerini, verimlilikte yüzde 25 artış beklediklerini açıkladığını vurguladı.
Başbakan Yıldırım'ın bölgede sulamalarla 3,7 milyar liralık gelir artışı beklediklerini açıkladığını vurgulayan Bayraktar, 'bunlar önemli kararlar. Geri dönüşü de hızlı olacak yatırımlar. Başbakan Yıldırım'ın söylediği gibi sulama yatırımları 2,5 yılda kendini amorti ediyor. Ekonomiye bu kadar hızlı katkı yapan başka hangi yatırım var?' dedi.
Bölgedeki sulama alanlarının genişlemesiyle bitki desenin çeşitlenmesi ve sulamaya bağlı verimin artacak olmasının tarım için büyük bir adım olacağını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
'Özellikle sulamaya açılacak alanlar ve planlanan yatırımlarla bölge kalkınmada önemli gelişme gösterecek; göç duracaktır. Kırsalda tarıma dayalı ekonominin gelişmesi, ekonomik ve sosyal kırsal kalkınmanın sağlanması, sektörler ve bölgeler arası dengeli kalkınma, insanlara aş ve iş olarak yansıyacak, bölgede terörü de bitirecektir.
Toplam 227 bin 172 kilometrekare yüzölçümüyle ülke alanının yüzde 29,1'ini kaplayan 23 il (Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt, Malatya, Elazığ, Adıyaman, Bingöl, Tunceli, Erzurum, Bayburt, Erzincan, Gümüşhane, Van, Bitlis, Hakkari, Muş, Kars, Ağrı, Ardahan, Iğdır), toplam su kaynaklarının yüzde 45'ine, tarım alanlarının yüzde 22,1'ine, mera alanlarının yüzde 44,4'üne, sığır sayısının yüzde 27,8'ine, koyun sayısının yüzde 44,9'una, keçi sayısının yüzde 35,4'üne sahip bulunuyor. Bölge 3,9 milyon sığır, 14 milyon koyun, 3,7 milyon keçi varlığıyla önemli bir potansiyeli barındırıyor.
Kurumsal Haber


Bakmadan Geçme