Doğalgaz'da cep yakan güvence bedeli

Kayserigaz'ın doğalgaz kullanmak isteyen aboneler için 'Güvence bedeli' adı altında uyguladığı fiyat tarifesi adeta cep yakan cinsten. Evinde bireysel kombiden ısınmak ve sıcak su kullanmak isteyenlerden 479 TL teminat alınıyor.

Hayatımıza girdiği günden bu yana özellikle ev hanımlarının işlerini bir hayli kolaylaştıran doğalgaz, faydalarının yanı sıra özellikle dar gelirli ailelerin bütçesini bir hayli sarsıyor. Nedeni ise 'Güvence bedeli' adı altında alınan yüksek teminat. Öyle ki kışın evinde hem ısınmak hem sıcak su, hem de ocak kullanmak isteyen aboneler bir defaya mahsus olmak üzere ve geri iadeli 479 TL., sadece sıcak su ve ocak için ise 93 TL ödemek zorunda.
Tüm bunlara ilave olarak hanenize bir de ilk kez doğalgaz bağlatacaksanız 'Abone Bedeli' adı altında bir hesap daha karşınıza çıkıyor. Onun maliyeti ise 425 TL.
Vatandaş tepkili
Özellikle evini bir yerden başka bir yere taşıyan vatandaşlar diğer maliyetleri karşılamak için çırpınırken, bir de karşılarına yüksek doğalgaz kulanım ücretleri çıkınca adeta isyan etme noktasına geliyorlar.
Bedelleri EPDK belirliyor
Yetkililerden alınan bilgilere göre fiyatların Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından Ocak ayında belirlendiği ve yıl boyunca geçerli olduğu belirtildi.
Abone bedeli nedir?
Abone Bağlantı Bedeli; Sayaç dhil dağıtım şebekesinin abone iç tesisatına bağlantısı için gereken proje, işçilik, malzeme, kontrol ve onay harcamalarının abone başına düşen payını ifade eden sabit bedel olup, geri ödemesi yapılmamaktadır.
Güvence bedeli nedir?
Güvence bedeli, sözleşme işleminiz esnasında peşin olarak alınır. Gaz kullandığınız yerden ayrıldığınızda, sözleşmenizi iptal etmeniz halinde fesih işlemini müteakip, varsa, fatura borcunuz tahsil edilerek Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Genel İndeksi'ndeki aylık değişim oranlarına göre güncelleştirilerek iade edilir.
Haber: Ramazan KARAKUŞ

Bakmadan Geçme