Doğal gıdalar taklit ürünlere savaş açtı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı halk sağlığını tehdit eden şirketler ile taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşen gıda ürünlerini açıkladı. Aralarında et, süt ürünleri, bal, zeytinyağı ve takviye gıda ürünlerinin yer aldığı 355 parti ürün üreticileri ile birlikte tüketicilerin bilgisine sunuldu. Gıda sahtekrlarının ana besin kaynakları üzerinde yaptığı hileler, sertifikalı doğal ve organik ürünlerin önemini bir kez daha gözler önüne koydu.

Ağustos ayı itibariyle yapılan 558 bin 492 denetim sonucu kusurlu bulunan gıda sahtekrları, halk sağlığını tehdit eden ürünleri ile birlikte bakanlık tarafından açıklandı. Süt ürünlerinde bitkisel yağlar, jelatin ve nişastaya, zeytinyağlarında mumsu maddelere ve yüksek asitli pirina yağına, balda ürünün kalitesini önemli ölçüde etkileyen yetersiz düzeyde prolin miktarına ve diastaz sayısına rastlandı. Denetimlerde ortaya çıkan sonuçlara göre en çok taklit ve tağşişin yapıldığı besin grubu ise et ürünleri oldu. Listede, birçok katkı maddesine rastlanan et ürünlerinin yanı sıra sildenafil, tadalafil, sibutramin gibi etken ilaç maddeleri içeren takviye gıdalar ve buğday nişastası hücreleri katılan çeşitli baharatlar da yer aldı.
Fiyatlar düşmeli, halk bilinçlendirilmeli
Bakanlık tarafından sertifikalandırılan organik besinlerle ilgili en büyük handikap ise fiyatlarının normal besinlere kıyasla fazla olması. Hatırlanacağı üzere Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği de (ETO) Türkiye'de doğal ve organik ürün tüketim miktarının 1 Euro'nun altında olduğunu açıklamıştı. Tüketicilerin bu konuda bilgi sahibi olması ve sağlıklı ürünleri tanıyabilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenen Doğal, Organik ve Sağlıklı Ürünler Fuarı Exponatura'16, 3-6 Kasım tarihleri arasında kapılarını ziyaretçilere açacak. Fuarda bitkisel ürün ve gıdalar, organik (ekolojik) ürünler, içecekler, doğal tedaviler, bitkisel ilaçlar, bitkisel kozmetik ve güzellik ürünleri yer alacak.
Kurumsal Haber

Bakmadan Geçme