'Develi'yi güzel günler bekliyor'
Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar ile özel bir söyleşi gerçekleştirdik. Gerçekleştirdiğimiz söyleşi de Cabbar'ın Develi için yaptığı ve yapmak istediği projeler üzerine konuştuk. Cabbar, Develi'yi güzel günlerin beklediğini söyledi.
Söyleşimize geçmeden önce Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar'ı bilmeyenler için biraz tanıyalım. Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar 1974'te Develi'de doğdu. Kamu Yönetimi mezunu ve 40 yaşında… Kayseri'deki belediye başkanları arasında en genci… Uzun yıllar Sigortacılık sektöründe faaliyet gösterdi. Yaklaşık 9 yıldır AK Parti camiasında ilçe yönetim kurulunda ilçe başkan yardımcısı olarak görev yaptı. Mehmet Cabbar evli ve üç çocuk babası. 30 Mart 2014'te yapılan yerel seçimlerde AK Parti'den Develi Belediyesi Başkanlığı'na aday gösterildi ve aldığı %59 oy oranıyla belediye başkanlığına seçilen isim oldu.
'Siyasetçi verdiği sözü yerine getirmeli'
30 Mart Yerel seçimlerinin üzerinden yaklaşık olarak 7-8 ay geçti. Bu süre zarfında seçimlerde verdiğiniz vaatler paralelinde ne gibi çalışmalar yaptınız?
Siyasetçi verdiği sözü muhakkak yerine getirmelidir. Eğer getiremeyecekse bunu söz olarak söylememeli… Biz bu düsturdayız. Bu nedenle bu görev bize verildiği an itibariyle ilçemizin hangi yönlerinde neler eksik ilk önce onlara baktık. Sosyoekonomik, kültürel, turizm, altyapı ve üst yapı anlamında adeta ilçemizin iskeletini çıkardık. Neye ihtiyacımız var. Neleri yaparsak vatandaşımızı mutlu edebiliriz? Bu doğrultuda projelerimizi geliştirdik. Bu projelerimizi de kamuoyuna duyurduk. Bu görev bizde bulunduğu süre içerisinde planlı programlı bir şekilde bunları yerine getirmeye çalışacağız dedik. Bu çalışmalarımızın da altyapı çalışmalarını geçtiğimiz 7-8 aylık süreçte gerçekleştirmeye çalıştık. Örneğin bir Pazar yerine yapacağız dedik. Onun şimdi proje aşamasına geldik. Aksu mesire alanını yapıp vatandaşımız için güzel ve nezih bir hale getireceğiz dedik. Bunun da altyapı çalışmasını bitirdik proje aşamasına geçtik.
Turistik değerlerimizle alakalı tanıtım ve yerli yabancı turistleri buraya çekme anlamında bazı çalışmalar yapacağımızı söyledik. Yine bu konudaki çalışmalarımız hızla devam ediyor.
Tabi siz de takdir edersiniz. Büyükşehir Yasası 1 Nisan'da yürürlüğe girdi ve birden hizmet alanımız genişledi. 1 Nisan'dan önce belediyenin hizmet alanı olmayan 50 tane köy bir gün sonra bizim hizmet alanımız oldu. Yani bir gün önce benim kepçem, kamyonum, çöp arabam aynıydı ve 35 bine hitap ediyordum. Ama bir an hitap ettiğim sayısı 65 bin oldu. Ama ekip ve ekipmanım aynı… Bu nedenle mücadelemiz daha fazla artarak elimizdeki bu kısıtlı imkanlarla hizmeti nasıl götürebilirizin gayreti içerisindeyiz. Elimizden geldiği kadar da her yere elimizi uzattık. Tam manasıyla 7-8 ayda bütün sorunları halledecek bir imkanımız zaten yok. Ama dediğim gibi ekibimizin gayretli çalışmaları sayesinde her taraf uzandık.
'Develi'yi güzel günler bekliyor'
Birçok sıcak ve soğuk asfalt çalışmamız oldu. Bazalt ve parke çalışmalarımız oldu. Köylere iş makinalarımızı göndererek onların ihtiyacına binaen yolar açtık. Emin olun bir yandan Develimizi uçuracak projelerin altyapıları çalışmaları sürerken diğer yandan da ilçemizin ve mahallelerinin ihtiyaçlarına binaen neler yapabileceğimiz noktasında çalışmalarımızı sürdürdük.
Develimizi yakın zamanda güzel günler bekliyor. Çünkü biz büyük ve potansiyeli olan bir ilçeyiz. Bunu da yakında göreceksiniz. Erciyes yolumuz şuan oteller bölgesine kadar çift yol güzel ve kaliteli bir şekilde geldi. Önümüzdeki yıl havaların iyileşmesiyle beraber bu yol oteller bölgesinden Develi'ye gelecek. Kayseri'ye ulaşımın yarım saate düştüğünü düşünün. Kayseri'ye geliş gidişlerimiz başka bir boyut kazanacak. Dolayısıyla bu da bizim ekonomik ve iktisadi anlamda bir katma değerimiz olacak. Önümüzdeki sene doğalgazımız geliyor. Protokolleri imzalandı. Hatta Kayseri Gaz Genel Müdürü bize: 'Başkanım basına şu cümlemi manşet olarak verebilirsiniz' dedi. 'Develi bu sene son doğalgazsız kışını geçiriyor.' Şuanda Tekir'de gördüğünüz sarı borular, bizim buranın boruları…
Kayseri'nin 3'ncü araç muayene istasyonu buraya yapılıyor. Bu da bir potansiyel. Yahyalı'dan, Yeşilhisar'dan ve Adana'nın bize yakın köylerinden buraya insanlar gelecek.
Numan bey buraya gelmişti. 4'ncü eğitim bloğumuzun temelini attık. Şuanda 1600'e yakın eğitim gören öğrencimiz var. Bir tane bloğumuz gitmek üzere… 4'ncüsünün de temelini attık. 5'ncisine de hayırseverimiz hemşerimiz Şahin Otelleri'nin sahibi 2015'te başlayacağına dair taahhütte bulundu. Biz 4'ncü bloğun temelini atarken Kayseri kurnazlığı yaptım beşincisinin de temelini kazdırdık ve hazır hale getirdik. Toplantıda yaptığım konuşmada: 'Ben bir sürpriz yaptım. Bu 5'nci blokta babayiğit hayırseverini bekliyor dedim.' Bu hayırseverimiz hemen çıkıverdi. Ben yaptırayım dedi.
Bizim hayalimiz Seyrani üniversitesi olmak. Bunun içinde adım adım ilerliyoruz. Bahsettiğimiz alt ve üst yapıları nihayete erdirdiğimizde üniversite için büyük bir yol kat etmiş olacağız. Projede 7 bina yapılması gerekiyor. Bunlar yapıldığında yaklaşık ikinci öğretimle beraber 10 bine yakın kişinin burada eğitim göreceğini tahmin ediyoruz. 10 bin olduğunda da düşünün bir ilçe nüfusu gibi… İlçenizin içerisinde bir ilçe kazanıyorsunuz. Bu sizin vizyonunuzu değiştirecek, ilerleyişinize farklı bir ivme kazandıracak.
Kentsel dönüşüm hayalimiz var
Bir yandan devlet yatırımları devam ediyor. Diğer yandan büyükşehir belediyemizin bize vaat ettiği altyapı çalışmaları ve üstyapıdaki yapılacak işler devam ediyor. Bir yandan da bizim yapmaya çalıştığımız projeler var.
Bizim bir kentsel dönüşüm hayalimiz var. Şuanda da çalışmalarımıza başladık. TOKİ'nin daha fazla artması için imar müdürlüğümüzün çalışmaları var. Uygun yerlere dosya haline getirip TOKİ'ye tekrardan başvuru yapıp mevcut 162 konutun üzerine konutlar yapılmasını isteyeceğiz. Kentsel dönüşüm Develimize çok büyük katkılar sağlayacak. Bununla ilgili altyapı çalışmalarına da başladık. Büyükşehir imar komisyonumuzu ve büyükşehirde çalışan imarla alakalı müdürlerimizi ve yetkili kardeşlerimizi ilçemize davet ettik ve kentsel dönüşüm yapacağımız yerleri onlara gösterdik. Onlar da olumlu baktılar. Biz bu işe gönül verdiğimiz için yetinmedik. İstanbul'un kentsel dönüşüm projelerine imza atmış bir şirketten nasıl bir yol haritası çizebileceğimiz konusunda yardım aldık.
Erciyes Master Planı çok büyük bir proje ve hemen yanı başında biz varız. Belki de en fazla yararlanacak ilçelerden biri de biziz. Şuanda birçok yatırımcı Develi tarafına gelerek butik oteller yapmak için bizden görüş alıyor. Burasıda netlik kazandığında bize çok katkı sağlayacağını düşünüyorum.
Seçimlerde de söyledim. Bizim bir üçgen formülümüz var. Ürgüp, Develi, Erciyes biz tam bu üçünün ortasındayız. Hemen 20 dakikada çıkacağınız bir Erciyesimiz, 1 saatte de 1yılda 2 milyon turisti çeken bir Ürgüpümüz var. Bu potansiyelleri neden değerlendirmeyelim. Bunun içi terminal projemiz var.
'İnsanlar sadece cıvıklı yemek için ilçemize gelmez
Develi'nin bahsettiğiniz bu potansiyellerini kullanarak, bahsi ettiğiniz çalışmaların dışında Develi'yi bir cazibe merkezi haline getirecek kültürel çalışmalarınız olacak mı?
İnsanları bir yerde konuşlandırabilmek için onların sosyal dokularını güçlendirmeniz lazım. Buraya turist geldiğinde sadece cıvıklı yemek için gelmez. Bir Sultan Sazlığınızı onlara göstermeniz lazım. Kuş Cenettinizi onlara göstermeniz lazım. Tarihi ve tarihsel dokusu olan yönlerinizi üst plana çıkartıp, onlarında burada kaldığı süre içerisinde oralara gidip o yerlerde nezih vakitler geçirmelerini sağlamanız lazım. Öncelikle bunların halledilmesi gerekiyor. Buraya turist getirdiğimizde onun barınma ihtiyacı olacak. Turistlerin istifade edebilmesi için kafelerin olması… İşte biz onların altyapısı ile uğraşmamız lazım.
'Üniversite hocaları taşralara gelmek istemiyor'
Kısa bir dönem önce Seyrani Ziraat Fakültesi öğrencilerinin Develi'de kalmak istemediği ve Kayseri Merkezi'ne gelmek istedikleri kamuoyunu meşgul etti. Buradaki son durum nedir? Aynı talepler devam ediyor mu?
Bunu üzülerek söylemek istiyorum, üniversite hocalarımız böyle taşra yerlere gelmek istemiyorlar. Dolayısıyla da öğrencilere de o yönde telkinde bulundular. O dönem dediğiniz gibi böyle olaylar yaşandı. Hatta size küçük bir örnek vereceğim. Bir kızımız polisi ve jandarmayı arayarak tipide ve yolda kaldıklarını ve çok zor şartlarda gidiş geliş yaptıklarını ve can tehlikelerinin olduğu yönünde ihbarda bulunur. Tabi medya bunu aldı. Çocuklar donacakmış diye haber yaptılar.
Biz bunları aşacağımıza inanıyoruz. Eğer siz gelişmişliğinizi, sosyal dokunuzu artırırsanız tabiki bu insanları buraya çekebilirsiniz. Burada tek suç hocalarda değil. Eğer biz hoca olsak buraya gelir miyiz? Bunu düşünmek lazım.
'Büyükşehir yasasıyla artık biz il olduk!'
Develili vatandaşların geçmişten gelen bir il olma talepleri vardır. Bu talep ve arzu devam ediyor mu?
Kayseri'deki bütün ilçeleri göz önünde bulundurduğunuz zaman hem potansiyel hem de büyüklük olarak hem de gelişmişlik olarak hem de nüfus açısından böyle bir durumumuz var. Ama artık dünyada sınırlar kaldırılıyor. Belki Kayseri'ye bağlı bir ilçe hüviyetindeyiz ama
büyükşehir yasasıyla artık biz il olduk. Ben il oldumdan ziyade, il olabilecek o potansiyeli ve şehir içerisinde olan argümanları halletmek pozisyonuna gelir. İnşallah büyükşehir yasasıyla bunu kat edeceğimize inanıyorum. İl olmak için bir planımızı, çalıştayımızı veya platformumuz yok. Biz bir ilde olması gereken donatıları vatandaşımıza ulaştırmaktan başka çabamız yok.
'En büyük projemiz Develi halkını mutlu etmek'
Söyleşimizi sonlandırırken son olarak neler söylemek istersiniz?
Develi'yi çok seviyorum. Develi'nin nelere ihtiyacı olduğunu ekibimizle birlikte biliyoruz ve bu doğrultuda çalışmalarımızı yerine getiriyoruz. Bizim için en önemli husus gönül hoşluğunu yakalayabilmek. En büyük projemiz Develi halkını mutlu etmek. Koltuğumuzu bizden sonraki arkadaşımıza devrettiğimiz zaman arkamıza gönül rahatlığıyla bakmanın gayretindeyiz. Bunun içinde dersimize iyi çalıştığımızı düşünüyorum. Hemşerilerimiz merak etmesinler Develi'yi iyi günler bekliyor.
Söyleşi: Bünyamin Gültekin
Fotoğraf: Veli Gögebakan