DESTAN DESTAN İÇİNDE
Kayseri'de milli mücadele yıllarında Kayseri Jandarma Komutanlığı görevini yürüten halk arasında Tekelioğlu Sinan olarak bilinen ve gerçek adı Ali Ratip olan komutan, Atatürk'ün emri ile Çukurova'ya Batı Kilikya Cephesi Komutanlığı'na atanır. İşgal altında olan Çukurova'ya ise o yıllarlarda Fransızlar hakimdir. Adana'nın işgal sonlarına doğru merkez vilayet görevini yürütecek ilçe olan Pozantı'da ise Fransızların Almanlar ile yapılan savaş sonucu büyük zafer kazanan ve zaferi kazanan taburu ile Çukurova'ya gönderilen Fransa'da 'Verdün Kahramanı' olarak bilinen işgal komutanı Binbaşı Mesnil(Mösnil) bulunuyordu. İşgali başarıya ulaştıramayan Fransız komutanı Karboğazı denilen mevkide 40 kişilik bir Kuvayi Milliye çetesine esir düşüyor. Daha sonra da Pozantı'dan ise Kayseri'ye sürgün ve esaret hayatı başlıyor. Ülkesinde kahraman olarak anılan Fransız Komutanı Mesnil'in, 40 kişilik bir Türk çetesine esir düşmesinin verdiği elem ile ince hastalığa yakalanıp genç yaşta vefat ediyor.
Kayseri'de milli mücadele yıllarında Kayseri Jandarma Komutanlığı görevini yürüten halk arasında Tekelioğlu Sinan olarak bilinen ve gerçek adı Ali Ratip olan komutan, Atatürk'ün emri ile Çukurova'ya Batı Kilikya Cephesi Komutanlığı'na atanır. İşgal altında olan Çukurova'ya ise o yıllarlarda Fransızlar hakimdir. Adana'nın işgal sonlarına doğru merkez vilayet görevini yürütecek ilçe olan Pozantı'da ise Fransızların Almanlar ile yapılan savaş sonucu büyük zafer kazanan ve zaferi kazanan taburu ile Çukurova'ya gönderilen; Fransa'da 'Verdün Kahramanı' olarak bilinen işgal komutanı Binbaşı Mesnil(Mösnil) bulunuyordu. İşgali başarıya ulaştıramayan Fransız komutanı Karboğazı denilen mevkide 40 kişilik bir Kuvayi Milliye çetesine esir düşüyor. Daha sonra da Pozantı'dan ise Kayseri'ye sürgün ve esaret hayatı başlıyor. Ülkesinde kahraman olarak anılan Fransız Komutanı Mesnil'in, 40 kişilik bir Türk çetesine esir düşmesinin verdiği elem ile ince hastalığa yakalanıp genç yaşta vefat ediyor.
'Kurtuluş Destanı' adlı bu belgesel gazetemiz çalışanlarından Mahmut Hop' imzası taşıyor ve bu eser birçok yönden ilk olma özelliği taşıyor. 25 Mayıs 1920 günü Fransız işgalinden kurtulan, merkezinde Pozantı'nın olduğu o günden bu yana filme alınan ilk çalışma. Belgeselde Türk Tarih Kurumu Eski Başkanı ve Kayseri Milletvekili Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, ERÜ Ermeni Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç.Dr. Gafar Mehdiyev, Kayserili şair Fazıl Ahmet Bahadır ve Pozantı'da milli mücadelede yer alan komutan ve Kuvayi Milli çetesinde işgale karşı mücadele edenlerin torunu ve oğulları ile gerçekleştirilen belgesel Çukurova ve Pozantı'nın geçmişine ışık tutuyor.
Filmin Yapımcı ve Yönetmenliğini Mahmut Hop yaparken danışmanlığını Uz. Dr. Mustafa Güneş üstleniyor.