'ÇÖZÜM SÜRECİ ÖRGÜT TABANINI RAHATSIZ EDİYOR'

İnsan ve Medeniyet Hareketi'nin organize ettiği programda konuşan Prof. Dr. Haluk Alkan: 'Çözüm sürecinin doğudaki halk tarafından satın alınmış olması beraberinde örgüt tabanında bir yenilgi psikolojisini beraberinde getirecek. Bu nedenle bu direniş onlar için önemli' ifadelerini kullandı.

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Haluk Alkan 'Türkiye ve Ortadoğu'da Değişen Dengeler' konulu bir seminer gerçekleştirdi. İnsan ve Medeniyet Hareketi'nin organize ettiği program İlim Yayma Cemiyeti Kayseri Şubesi Şehid Furkan Doğan Gençlik Merkezi'nde yapıldı.

'Dünyanın şekillenmesinde iki konsept çok önemli'

Prof. Dr. Haluk Alkan, sunumunda dünyanın şekillenmesinde iki konseptin çok önemli olduğunu ve bu gün yaşadıklarımızın da bu iki konseptin paralelinde yaşandığını söyledi. Alkan, Bu iki konsept arasında da Türkiye'nin özel bir konumu olduğunu söyleyerek bu konseptleri şöyle açıkladı: 'Bu Türkiye'nin şuan ki açmazlık sorununu oluşturuyor. Birinci konsept Atlantik konseptidir. ABD'nin ve onun AB içindeki müttefikleri tarafından şekillendirilen bir konsepttir. İkinci konsept daha çok Rusya merkezli şekillendirilen Doğu Avrupa ve Asya'da da taraftarı olan hatta zaman zaman Türk siyasetinde de güçlü figürlerle desteklenen AVRASYA'cılık bloğudur'

'Çözüm süreci örgüt tabanını rahatsız ediyor'

Kobani eylemleri ve çözüm süreci ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Alkan: 'Çözüm sürecinin doğudaki halk tarafından satın alınmış olması beraberinde örgüt tabanında bir yenilgi psikolojisini beraberinde getirecek. Bu nedenle bu direniş onlar için önemli… Bu süreçten Türkiye'nin oraya kesinlikle hiçbir şekilde müdahale edilmemesini istediler. Sürekli olarak Amerika ile birlikte IŞİD yardımcısı bir Türkiye imajını gündemde tuttular. Ta ki Kobani'de sıkışıncaya kadar. O zaman çeşitli yardım taleplerinde bulunmaya başladılar. 6-7 Ekim olaylarının verdiği ikili mesaj buydu. Türkiye'ye şu mesajı vermek istediler: Biz sokağı karıştırdığımızda öyle bir hale gelirsiniz ki korkunç bir istikrarsızlık ortaya çıkar. Dolayısıyla bizim istediklerimizi yaparsanız ancak bir şeyler olur. Bir taşta iki kuş vurmaya çalıştılar. Ama büyük bir sıkıntı yaşadılar. Karşılarında direnişler gördüler. Çatışmalar yaşandı. Örgüt içerisinde çözüm sürecime iyi bakanların tepkisini çektiler. Bu süreç öyle bir noktaya geldi ki örgüt içerisinde bir anlaşmazlık ya da çatışmanın da oluşabilme ihtimali doğdu. Bunun üzerine u dönüşü yaptılar. Abdullah Öcalan'dan aldıkları mesajı gerekçe gösterip sokaktan döndüler. 1 Kasım'da sokağa çıkmanın amacı ise sokağa hakim olduğunu göstermek amacını taşıyor' dedi.

Haber/Fotoğraf: Bünyamin Gültekin

Bakmadan Geçme