Çocukları özgür bırakmak önlenemez problemlere mi yol açıyor ?
Melikşah Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Osman Amil, 'Özellikle ailelerin çocuklarını özgür bırakmasının sonu alınamaz problemlere yol açtığını görüyoruz. Bu konuda orta yolu tutmak çok önemli. Çocuğu ne adam yerine...
Çocukları yetiştirme konusunda bilgiler veren Melikşah Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Osman Amil, 'Çocuk yetiştirmede biraz geçmişe gidip baktığımızda, anne babaların çocukları çok fazla çocuk yerine koymayan bir tutum içerisinde olmuşlar fakat tarih göstermiştir ki çocuklar da önemli varlıklardır. Zamanla önem kazanmaya başlayan çocuklarla, çocuk yetiştirme tutumları gelişmeye başlamış ve dolayısıyla anne babalar hem istedikleri hem de ideallerindeki çocukları yetiştirmeye çabalamışlardır. İnsanlar kendilerini görmek istedikleri noktada olmak için çocuklarını bu yönde yetiştirmeye çalışmaktadır. Bu meslek seçimlerine ve davranış tutumlarına da yansıyor. Bu şekilde tarihsel sürece de baktığımızda son 10 yılda bu davranışlarda problemlerin geliştiğini görüyoruz. Özellikle ailelerin çocuklarını özgür bırakmasının sonu alınamaz problemlere yol açtığını görüyoruz. Bu konuda orta yolu tutmak çok önemli. Çocuğu ne adam yerine koymayıp etkisizleştirmek ne de aşırı önemseyip krallaştırmak doğru değildir' ifadelerini kullandı.
Ailelerin çocuklar üzerindeki tutumuna dikkat çeken Amil, 'Bizim özellikle üzerinde durduğumuz 3 tip tutum var. Bunun birincisi koruyucu anne baba dediğimiz çocuğun her şeyini yaptığı ona hiçbir şey yapmadığı çocukta öz güven gelişimini engelleyen koruyucu bir tutumdur. Bu çocuğa özgürlük vermediği gibi hayallerini de ellerinden almaya başlıyor. Çok güzel bir söz var, 'çocuğun hayallerini yıkmak için her istediğini alın her isteğini yapın' Bir diğer anne baba tutumu ilgisiz anne baba tutumudur. Bu tutuma göre çocuğu hiç yerine koyan, onunla ilgilenmeyen, sınırsız özgür bırakan, onun istediklerine çok cevap vermeyen tutumdur. Bu tarz tutuma sahip olan anne babaların çocuklarının ilerleyen yaşlarda problemli olma olasılığı yüksektir. Bunlar takıntı hastalığı, şiddet eğilimli davranışlar, arkadaş problemleri gibi davranışsal problemler olabilir. Bu tip tutumdan anne babalar kesinlikle kaçınmalıdır. Bir diğer tutumsa demokratik yolu tutan orta yol tutumudur. Bu tutumda anne babalar çocuğu daha destekleyici, kararlarını destekleyici, çocuğun desteklendiği daha çok kararların ortak alınmasına yönelik bir davranış tutumudur. Anne ve babalardan özellikle demokratik tutumu takınmalarını bekliyoruz. Yapılan çalışmalar sonucunda demokratik anne baba tutumlarının çocukların hem kişisel başarılarını desteklediği hem de okul başarısına gelecek adına olumlu katkılar yaptığı görülmüştür' diye konuştu.
Olumlu davranış oluşturmak için anne ve babalara görevler düştüğünü ifade eden Amil, 'Olumlu davranışları oluşturmak için anne ve babaların en başta yapmaları gereken tutarlı olmaktır. Çünkü annenin olur dediğine baba olmaz, babanın yap dediğine anne yapma derse çocuk anne baba arasında tutarsızlık görecektir ve hangi işini kime yaptırabiliyorsa onu tercih edecektir. Çok şahit oluruz anne kızar, çocuk 'baba baba' diye ağlar çünkü işini babaya yaptırmaya çalışıyordur. Fakat çocuk bilse ki bunu yapsam anne ve babam aynı tavrı takınır. Bu şekilde anne ile baba iyi bir model olacaktır' dedi.