Çile Otobüsleri

Kayseri Büyükşehir Belediyesi himayesinde hizmet veren 300 kadar halk otobüsü yazın olmayan klimaları, kışın da randıman vermeyen kaloriferleriyle yolcularına çile çektiriyor. Bu durum vatandaşların 'yazın saunada, kışın buzhanede yolculuk yapıyoruz' serzenişlerine yol açıyor.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi kontrolünde hizmet veren 300 halk otobüsündeki ulaşım aksaklıkları için belediye Beyaz Masa'sına günlük onlarca şikyet gitmesine rağmen tam anlamıyla çözüm bulunamıyor. Kısmi sorunların kısa sürede çözüldüğü halk otobüslerinde halkın en çok şikyet ettiği konu yaz aylarında klima, kış aylarında ise kalorifer sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmaması…
Gezici saunalar
Yaz aylarında sauna ihtiyacı olanlar için halk otobüsleri bulunmaz bir nimet. Çünkü isteseniz de istemeseniz de şehir içi ulaşımda halk otobüslerini tercih ediyorsanız yaz aylarında 40 derecelere kadar ulaşan hava sıcaklıklarında olmayan klimalar nedeniyle otobüsler, gideceğiniz noktaya kadar 'sauna' etkisi yapıyor. Üstelik saunada sadece siz terlemediğiniz için, diğer yolcularla birlikte kokularınızın karışması kaçınılmaz oluyor. Yani 2 lira 50 kuruş bilet parası vererek bindiğiniz halk otobüslerinde klima olmadığı için üst üste yolculuk ederken başkasının ter kokusunu çekmek zorunda kalıyorsunuz. Böyle bir durumda yolculuk boyunca nefesinizi tutmak zorunda kalan yolcular çareyi doğal olarak havalandırmada buluyor. Otobüs hareket halindeyken açık olan pencere ve kapılarla içeriye giren serin havadan faydalanmaya çalışıyor. Otobüs trafik ışıklarında durduğunda ise sauna sıcaklığı yine artarak yolcuları etkilemeye başlıyor. Bu durum en çok başta yaşlı yolcular olmak üzere astım, sinüzit, romatizma gibi hastalıkları olanları olumsuz etkiliyor.
Yaz aylarında ayrı, kış ayları ayrı bir dert yaşanan otobüslerde çile bitmiyor. Yazın sauna etkisi yaşayan yolcular kış aylarında yaptıkları yolculuklarda yürüyen buzhaneler içinde, konforsuz koltuklarda şehir içi ulaşımlarını yapmak zorunda kalıyor. Ne aksi bir tesadüf ki; kış aylarında çalışmayan kaloriferler yaz aylarının kavurucu sıcaklarında kendiliğinden çalışıyor ve 'sauna otobüs' deyimini adeta belgeler nitelikte uygulamaya sahne olunuyor. Bu duruma özellikle eski otobüslerde sıkça rastlanıyor. Bazen de şoförün unutkanlığından ve kullanım hatasından kaynaklandığı ifade ediliyor. Yolcuların sağlığı hiçe sayılarak hiçbir önlem ve yenileme yapılmıyor.
Kış aylarında buzhane
Kış aylarında ise; çalışmayan kaloriferler nedeniyle insan nefesi ile ısınan otobüsler halk sağlığını tehdit etmeye devam ederken yetkililer yine sessizliğini koruyor. Belediyenin ihtişamlı törenlerle kurdeleler bağlayarak halka lanse ettiği son model otobüslerde ise klima sistemi olmasına rağmen yine aksaklıklar oluyor. Klimanın çalışması otobüs sahiplerine ek maliyet getirdiği için kullanılmadığı zamanlar oluyor. Sıcaklardan şikyet eden yolculara da 'arıza' bahanesi uyduruluyor. Yeteri kadar denetim ve caydırıcı yaptırımlar olmadığı için halkın çileli ulaşım yolculuğu devam ediyor.

Engelliler için sıkıntı
Halk otobüslerindeki hizmet aksaklıkları bunlarla da kalmıyor. Deyim yerindeyse kara düzen devam eden şehir içi ulaşımlarda engelli yolcular için de hiçbir iyileştirme yapılmıyor. Tekerlekli sandalye rampası olmayan otobüslerde engelli vatandaşlar biniş ve inişlerde yolcuların yardımına ihtiyaç duyuyor. Görme engelli vatandaşlar ise yine aynı şekilde diğer yolcuların yardımı olmaksızın bineceği otobüsü bulamıyor, duraklara geldiğini kimi zaman fark edemiyorlar. Otobüslerdeki bir diğer problem ise otobüslerin gideceği mahalleyi gösteren ışıklı tabelalarda yaşanıyor. Renk körü yolcular özellikle kırmızı ışıklı tabelaları okumakta zorlanıyor. Otobüsün gideceği güzergh şoföre sorulmak zorunda kalınıyor. Bu durum 'Yazıyor tabelada okumadın mı?' tartışmasına neden olarak yolcu ve şoför arasında gerilime yol açıyor.
Haber ve fotoğraf : Ahmet Bolat
Yorumlar 3
Aziz 08 Eylül 2016 15:54

Engelli 65 yaş üstü bedava olmamalı onların maaşları var otobüscüler 500 bin lira verip birde sizi bedavaya taşıyacak üstelik klima açacak üstelik yaktığı yakıta verbu büyük çelişkidir

engelli 05 Eylül 2016 16:17

ben kamu kurumunda engelli olarak çalışmaktayım bu halk otobüsü şöförleri bizlerin beleş binecek diyerek bazen durakta durmadan geçmektedir telefon edip bildirdigimiz halde işlem görmemiştir bu şöförler bizler onlarında evlatları olabilirdik acaba neden böyle davranıyorlar bu şöförlere egitim verilmeli ve kulagı çekilmeli mustafa çelik bunu yapmalı

Kayseri 04 Eylül 2016 20:51

Hasekinin eseri

Bakmadan Geçme