Çemen's Gurme: Kayseri'nin gururu ödüllü firma
Geçtiğimiz ay Konya'da, gıda üretim şirketleri alanında aldığı ödülle ismini duyuran, Çemen's Gurme'nin kurucusu Hülya Tiritoğlu ve ekibi her gün yüzlerce kişiye en iyiyi sunmak için çalışıyor. Kayseri'de takdir edilecek bir girişimcilik örneği sergileyen Tiritoğlu, kadın istihdamına katkı sağlayan atölyesi ile de övgü topluyor.
2010 yılında, lezzet yolculuğuna, başlayan Çemen's Gurme, kısa sürede Kayserililerin vazgeçilmez meknı oldu. Şarküteri sayısı 3'e, restoran sayısı 2'ye çıktı. Yılın 365 günü, günün her saati, en lezzetli yöresel yemekler, en taze mantılar, en özel tatlılar, en hızlı ve en iyi servis… Hepsi birbirinden lezzetli hepsi birbirinden keyifli. Çemen's Gurme'nin kadın girişimcisi olan ve Konya'nın merkez Meram İlçe Belediyesi ve Anadolu Halk Mutfağı Derneği iş birliğiyle düzenlenen 'Ateşbaz-ı Veli Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri' ödülleri töreninde gıda üretim şirketleri alanında aldığı ödülle ismini duyuran Hülya Tiritoğlu, dedesinden kalan mesleğine, babasının da tecrübesini ekleyerek Kayseri'de gıda alanında emin adımlarla yürüyor.
Kayseri Gündem Gazetesi olarak evli ve iki kız annesi olan Tiritoğlu ile yeme-içme sektörü ve kadının iş dünyasındaki yeri üzerine özel bir sohbet gerçekleştirdik.
'Karşıma çıkan fırsatı değerlendirdim'
Hülya Tiritoğlu, 2010 yılında Başyazıcı et ürünleri satış mağazası açtıktan sonra Kayseri'nin yöresel ürünlerinin doğru bir şekilde sunulmadığını fark ediyor. Türkiye'nin her yerinden doğal ve katkısız yöresel ürünleri Kayseri'ye getirmeye başlıyor. Tabi bu ürünlerin toplanması kolay olmuyor. Her ürünü yerinde inceliyor ve özenle seçiyor.
Kayserililere doğal ve katkısız ürünler sunmak istediklerini belirten Tiritoğlu, 'ilk önce Başyazıcı et satış mağazası olarak bu işe başladık. Sonra fark ettik ki, Kayseri'nin yöresel ürünleri doğru şekilde sergilenmiyor ve sunulmuyordu. Bu değerli ürünler çok iyi koşullarda muhafaza edilmeliydi. Pastırma ve sucuğu hem gösterişli, hem de hijyen dolapların içine aldık. Sonra ülkemizin her yöresinden kaliteli ve doğal ürünleri mağazamıza getirterek gurme şarküteri konsepti haline getirdik. Şarküterimizde Kayseri'nin sucuğu, pastırması var ama bir o kadar ünlü mantısı yoktu. Bunun benim adıma ve birçok kadına iş imknı olacağını düşündüm. Bu fırsatı değerlendirdim ve bir mantı atölyesi kurdum. Sadece mantı ile de kalmadık. Kayseri'nin diğer yöresel ürünlerini de üretmeye başladık. Kayseri'ye has mantı çeşitleri, unlu mamuller, yaprak sarması ve diğerleri… Kayseri halkından güzel olumlu dönüşler alıyorduk. Çünkü herkes evinde nasıl yapıyorsa biz de aynı şekilde kaliteli malzeme kullanarak yapıyorduk. Restoran işine girmemizde müşterilerimizin 'nerede mantı yiyebiliriz?', 'pastırmayı sucuğu nerede yiyeceğiz?' gibi soruları etkili oldu. Kayseri'de çok fazla da seçenek yoktu. Bu tarz çok fazla soru geliyordu. Anladık ki, Kayseri'de böyle bir açık var. Kayserinin yöresel yemeklerini sunan meknlar çok az. Böylelikle restoran işine de girmiş bulunduk. Çemen's Mutfak adında ilk restoranımızı BYZ Outlet'te açtık. İkincisi de Kayseri Mix'te bulunuyor.' şeklinde konuştu
'Ödülü almamda hem satış hem üretim etkili oldu'
Konya'nın merkez Meram İlçe Belediyesi ve Anadolu Halk Mutfağı Derneği iş birliğiyle düzenlenen 'Ateşbaz-ı Veli Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri' ödülleri töreninde 'gıda üretim şirketleri' alanında kazandıkları ödülün hem satış hem üretim sektörü içerisinde oldukları için verildiğini söyleyen Tiritoğlu, 'Biz hem üretim, perakende satış hem de hizmet sektöründeyiz. Bu ödülü almamda satış ve üretim etkili oldu diye düşünüyorum. Çünkü bizim mağazamız dekor içerik ve çeşitlilik anlamında, çok özel… Gerçekten öncü olabilecek bir firma; bunu müşterimizin tepkisinden isteklerinden, çok rahat anlıyoruz. Şehir dışından çok fazla talep oluyor. Şarküteriye farklı bir anlayış getirdiğimize inanıyorum. Çemen's Mutfak Kayseri yöresel yemekleri üzerine kurulmuş bir restoran ama aynı zamanda çayınızı, kahvenizi içebileceğiniz bir buluşma noktası. Lokasyon olarak çok güzel, şehrin göbeğinde ve güzel bir terasa sahip. Gençlerin yiyebileceği, sevebileceği tatlara da önem veriyoruz. Mesela 'çıtır mantı' gençlerin favorisi, çok seviyorlar. Unutulmaya yüz tutmuş yemeklerimizi ön plana çıkardık. Aside tatlısı hiçbir yerde bulamayacağınız bir tatlı; eskiden her evde yapılırdı. Özellikle kış aylarında yenebilecek en güzel tatlılardan bir tanesi… Onu yapıyoruz. Müşterilerimizin çok hoşuna gidiyor. Nevzine tatlımız var. Bilindik bir tatlıdır. Biz de çok geleneğine uygun yapıyoruz. Eskiden nasılsa ona uygun bir şekilde yapıyoruz. Elden kesme tel kadayıf yapıyoruz. Ona da çok rağbet oluyor. Eskiden anneannelerimizin, babaannelerimizin yaptığı çok özel bir tatlıdır. Kayseri yemeklerinde de aynısını yaptık. Çok fazla bilinmeyen veya unutulmuş yemekleri sunumla da süsleyip özel hale getirdik. Herkesin de çok hoşuna gidiyor. Tepsi mantımız öyle bir popüler oldu ki, artık şehir dışında bile birçok restoran menüsünde yer veriyor. Çok fazla talep oluyor, biz de talepleri karşılamaya çalışıyoruz.' açıklamasında bulundu.
'Eski tabuları kırdık.'
Kayseri Ticaret Odası Kadın Girişimciler üyesi olan Tiritoğlu'nun Konya'da aldığı ödül dışında ulusal etkinliklerde aldığı ödülleri de var. Kayseri'de takdir edilen bir girişimcilik örneği sergileyen Tiritoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü;
'Kayseri'de kadın girişimci çok fazla yok. Ama gittikçe çoğalıyor. Daha da çoğalacak. Çünkü insanlar artık kadın yöneticilerin ne kadar başarılı iş yaptıklarını, ne kadar işlerine bağlı olduklarını, işlerini daha düzgün yaptıklarını fark ettiklerinde kadın yöneticileri de daha çok tercih ettiklerini düşünüyorum. Bu eski tabuları kırdık. Kayseri'de kadın girişimci olmak zor; çünkü hayat standartlarımız belli, geleneklerimize çok bağlıyız ve alışkanlıklarımız var. Kadınların çalışma hayatı o kadar kolay değil. Yani gün geliyor, eve geç gidiyorsunuz, stresli oluyorsunuz. Çok yoruluyorsunuz. Buna herkesin destek vermesi gerekiyor. Çalıştığınız firmalar ilk başta size güven duymuyorlar. 'Yapabilecek mi yapamayacak mı?' gibi çok şeyle karşılaşıyorsunuz. Kalifiye eleman bulamamak da hem işimizin hem de şehrimizin en büyük sıkıntısı. Bir de bayan patron imajı bazen işinizi ters etkileyebiliyor.'
İş hayatına girecek kadınlar için bazı tüyolar veren Tiritoğlu öncelikle yapacakları işi çok sevmeleri gerektiğinin altını çizerek, 'yılmak yok, pes etmek yok. Çünkü Kayseri'de kadın girişimci olmak çok zor. Gerçekten istiyorlarsa yaparlar. Taklitten uzak dursunlar. Yenilikleri takip etsinler. Gerçekten yapabilecekleri en güzel işi yapsınlar. Çünkü üretirseniz, bir katma değer katarsanız o zaman farklı olur. O zaman tutunursunuz. Herkesin yaptığını değil de kendi fikirleriyle yaratıcıklarıyla yaparlarsa kısa zamanda fark edilecek, göz önüne çıkacaklardır diye düşünüyorum.' dedi.
Çemen's Gurme ismi nasıl doğdu?
Çemen's Gurme isminin nasıl oluştuğu hakkında da bilgi veren Tiritoğlu, ''Yöresel bir iş yapıyorsunuz, İsim bu noktada ne iş yaptığınızı anlatmalı. Doğru ifade eden ismi bulmak için altı ay kadar araştırma yaparak, markasız bekledim diyebilirim. Aklımdan geçen isimlerde marka tescili araştırması yapıyor, kullanıma uygunluğunu da araştırıyordum. Genellikle baharat isimlerine yoğunlaşmıştım ve Çemen bizim ana kalem olan ürünlerimizde olmazsa olmaz bir baharattı. Aynı zamanda Türkiye'deki en özel tatları araştırıyor ve geleneksel reçetelerine sadık kalan tedarikçiler ile görüşüyor, beğendiğim ürünler için bağlantılar kuruyordum. Mağazada bir araya gelen gurme lezzetler, yöresel bir marka ismi ile temsil edilmeli fikriyle 'Çemen's Gurme ' marka tescil başvuru sürecini başlattım. 2011 yılında tescilimizin onaylanması ile birlikte Çemen's Gurme artık broşürlerimizde, tabelalarımızda, reklam çalışmalarında, ardından sosyal medyada var oldu.' ifadelerini kullandı
'Mantımız coğrafi işaretli'
'Atölyemizde üretilen tüm ürünlerde geleneksel yöntemleri uygulayarak reçetelerimizi oluşturduk. Mantımız çok özel; sebebi ise tamamen el yapımı olmasıdır. Kayseri mantısının büyüklüğü, bükme şekli, kıymasına eklenen baharatları ile özel bir reçetesi olması gerekirken, çok eskilerden beri günümüze gelen 'Bir kaşığa kırk mantı' söyleminin de arkasında durduk ve coğrafi işaretli ürün belgesine hak kazandık.' diyen Tiritoğlu; 'Mantı doldurmak çok zahmetli bir iş… Bu işin daha konforlu yapılması için özel çekmeceli ergonomik krom masalar tasarladık, üretimini yaptırdık. Bu sayede atölyede çalışmak isteyen bayan personel sayısını arttırmayı hedefliyorduk. Kayseri Mantısı yapabilen kadınları bir araya getirebilmek bizim için çok önemli bir süreçti, bu yolda bizlerde, şu an çalışan personelimiz de çok emek verdi ve kadromuzu oluşturduk. Sosyal sorumluluk olarak gördüğümüz Çemen's Atölye daha önce çalışmamış birçok kadına iş imkanı ile birlikte, sosyalleşme imkanı sağlamıştır. Atölye'nin bizim için çok özel olmasının bir nedeni de kadın istihdamına katkı sağlıyor olmasıdır.' şeklinde konuştu.
'Çemen's Atölye'
Tiritoğlu'nun ''bizim için çok özel'' dediği Çemen's Atölye'yi ziyaret etme fırsatı da bulduk. Atölye hakkında gazetemize bilgi veren Gıda Mühendisi Solmaz Kekeçoğlu, '' Atölyemizde mantı başta olmak üzere Kayseri yöresine ait bütün lezzetlerin üretimi yapılıyor. Etli yaprak sarmadan, tahinli Kayseri katmerine, Nevzine tatlısından açma keteye varana dek birçok ürün geleneksel yöntemler ile elde üretiliyor. El emeğine çok inanıyoruz ve lezzet hikayemizde üretimde makinalaşmayı tercih etmiyoruz. Her ürün grubu için oluşturduğumuz ekibimizde, ürün reçetelerinde ustalarımızın tecrübelerinden yola çıkıyoruz. Saklama koşulları, doğru ambalaj seçiminde ise modern teknolojinin tüm fırsatlarını değerlendiriyor, gıda ile teması uygun, yolculuk esnasında ürünlerin kalitesini korumasını sağlayacak makinalardan faydalanıyoruz '' dedi.
Haber: Tuba Köksal