Cam üfleme sanatı tanıtılıyor

Osmanlı İmparatorluğu zamanında gelişen cam üfleme sanatı, Usta Mehmet Demir tarafından Kayseri'de tanıtılıyor.

Dünya Ticaret Merkezi'nde devam eden 2. Yöresel Ürünler Fuarı çeşitli ürün ve sanatlara ev sahipliği yapıyor. Fuarda, stant açan Cam Üfleme Sanatı ustası Mehmet Demir, el emeği göz nuruyla yapılan eserlerini fuarda sergiliyor.

Unutulmaya yüz tutan mesleği ayakta tutmaya çalışarak sanatı gelecek nesillere aktarmaya çalıştığını ifade eden Usta Mehmet Demir; 'nesli tükenmekte olan bir sanat ve eleman yetişmiyor. Çünkü çok ince ve hassas bir iş olduğundan dolayı Türkiye'de bu işi yapanlar toplasan 50 tane çıkmaz. Bu mesleğe istekle başlayanlar belli bir noktaya geldiğinde zorlanıyor ve bırakıyor. Bu meslek sabır istiyor' dedi.

Cam üfleme sanatını nasıl yaptığını anlatan Demir, 'Camları ham olarak alıyor ve boru haline getiriyorum.  Boruları yapacağım ürüne ve şekle göre periyodik olarak parçalıyorum. Camın erimesi içim oksijen ve gaz kullanarak işlemeye başlıyorum. Semazen, ibrik, vazo, lale, kum saati, cam kolye, elma, armut gibi şekiller yapıyorum' ifadelerini kullandı.

2. kez Kayseri'deki fuara katılan Demir şunları söyledi;

'Bu sene fuarın ücretsiz olmasından dolayı ziyaretçi sayısı geçen seneye göre fazla. Cam üfleme sanatı Kayseri'de bulunmadığı için ziyaretçiler bu sanata yoğun ilgi gösteriyor.'

Haber –Fotoğraf: Veli Gögebakan-M. Safa Asaroğlu

Yorumlar 1
Orhan karabudak 13 Kasım 2018 16:16

Merhaba ven bekcika dan orhan karabudak. Mehmet demir ustamuza ulasabilecegim telefon numarasi veya internet adresi carmi

Bakmadan Geçme