'Borç Tuzağı ve Faiz Lobisi' kitabı yayınlandı

Ekonomist Şevki Çobanoğlu'nun kaleme aldığı 'Borç Tuzağı ve Faiz Lobisi' isimli kitabı Yediveren Yayınları arasında çıktı.

Şevki Çobanoğlu'nun 10 ekonomi/araştırma kitabından biri olan eserde, borç tuzağı, ekonomik sömürü odakları ve faiz lobisi ele alınıyor. 

Şevki Çobanoğlu'nun 'Borç Tuzağı ve Faiz Lobisi' kitabı dört bölümden oluşuyor. Eserde, Dûyun-u Umumiye, Osmanlı İmparatorluğu Maliyesi'nde Avrupa Denetimi, Ekonomik Sömürü Odakları; IMF, Dünya Bankası ve AB'nin içyüzleri anlatılırken, Batı'nın İslm dünyasında ve Üçüncü Dünya ülkeleri üzerinde kurduğu borç tuzağı ve diğer sinsi tuzakların neler olduğu anlatılıyor. Kitapta, faiz lobisinin iç yüzü, Taksim Gezi Parkı olayları, dış borçlanmanın getirdiği bağımlılığın gerçek yüzü, sömürgeci güçler ve sömürgeciliğin boyutları tarihsel süreç içinde anlatılmaktadır.

Çobanoğlu, kitaba yazdığı Önsöz'de; 'Sömürgecilerin kurduğu tuzaklardan biri ama en önemlisi elbette ki 'borç tuzağı'dır. 'Borç tuzağı'nı oluşturan 'ekonomik sömürü odakları', 'milletlerarası kurumlar' olarak takdim edilmektedirler. Bu sömürü odakları stratejilerini borç vermek suretiyle çizerler. Dış borç almanın ekonomik kalkınmada vazgeçilmez bir çare olduğunu sanan ülkeler, sonuçta bir 'borç tuzağı'na düşmektedirler. Bu tuzağın içine düşen ülkeler, artık çıkmak isteseler de çıkamaz hale gelirler. Çünkü bundan sonra bu ülkeler, sömürgeci güçlerin değişik tuzaklarıyla karşılaşırlar.

Faiz lobisi, amacına ulaşmak için hedef seçtiği ülkelerde halkı ayaklandırarak, karışıklıklar çıkararak, askeri darbeler yaparak, hükümetler yıkmaktadır. Faiz lobisi, emperyalizmin bir başka görünümü olarak faaliyet göstermektedir' demektedir.

Ekonomist Şevki Çobanoğlu 'Borç Tuzağı ve Faiz Lobisi' kitabının son bölümünde, Ekonomi Politikalarına Genel Bir Bakış ile Türkiye-IMF İlişkilerini de ele alarak, Türkiye'nin IMF tuzağından tamamen kurtulmasını istemektedir. Çobanoğlu, Üçüncü Dünya ülkelerinin ve İslm ülkelerinin borç tuzağından nasıl kurtulacaklarına dair öneriler de sunmaktadır. Kitap, ele aldığı konularla konusunda kaynak bir eser.

Şevki Çobanoğlu'nun 'İslm Ekonomisi' adlı eseri daha önce Yediveren Yayınları arasında çıkmıştı.

Kitabı İsteme Adresi: Yediveren Yayınları, Talat Paşa Cad. No: 32 D:1 Bahçelievler/İstanbul Tel: 0212 5061384 Faks: 0212 5061387 www.info@yediverenyayinlari.com veya internet kitapçısı www.kitapyurdu.com'dan temin edebilirsiniz.

Şevki Çobanoğlu Kimdir?

Araştırmacı, Yazar ve Şair. 3 Nisan 1953 tarihinde Kayseri ili, Özvatan ilçesi, Taşlık köyünde doğdu. İlkokulu Taşlık köyünde (1964), Ortaokulu Özvatan ilçesinde tamamladı (1971). Nevşehir Ticaret Lisesi'nden mezun oldu (1974). Adana İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme Fakültesi'ni bitirdi (1980) .

Çeşitli firmalarda muhasebeci, muhasebe müdürlüğü ve yönetici olarak görev yaptı. Libya ve Suudi Arabistan'da çalıştı (1983-1985). 28 Nisan 1994 tarihinden 13 Şubat 1997 tarihine kadar Kayseri Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı görevinde bulundu. Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya, İsviçre, Fransa ve Lüksemburg gibi Avrupa ülkelerini iş seyahatleri dolayısıyla gezdi (1997-2001).

Araştırmalarında; ekonomi, dini, siyasi ve tarihi konulara değinen Şevki Çobanoğlu, Türk Halk Edebiyatı dalında ise 'şık tarzı' didaktik (bilgi verici, öğretici) şiirler de yazmıştır.

Şevki Çobanoğlu, bir ekonomist olarak, ekonomi konusunda geniş araştırmalar yaparak önemli görüşler ortaya koymakla birlikte, bir halk şairi olarak da, şiirlerini sade bir dil kullanarak çok usta bir biçimde kaleme almıştır.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme