BM sömürüyü seyrediyor

UHUB Başkanı Necati Ceylan, Müslümanların yüzde 35'inin mülteci ya da sığınmacı konumunda olduğunu belirterek 'Birleşmiş Milletler ve insan hakları örgütleri, ABD'nin ve Batı'nın Afganistan'da, Irak'ta, Suriye'de ne yaptıklarını sormamakta, özellikle İslam coğrafyasında emperyalist güçlerin sömürüsünü, kan akıtmasını seyrediyor' dedi.

Uluslararası Hukukçular Birliği, Melikgazi Belediyesi, Erciyes Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi ortak çalışmasıyla düzenlenen 'Sığınmacılara Yardım Konusunda Devletlerin ve Uluslararası Teşkilatların Sorumlulukları' çalıştayı gerçekleştirildi. Radisson Blue Hotel'deki çalıştaya 21 ülkeden akademisyen ve hukukçular katıldı.

'BM seyrediyor'
Toplantının açılış konuşmasını Uluslararası Hukukçular Birliği Genel Başkanı Necati Ceylan yaptı. Ceylan İslam coğrafyasındaki problemlerin birlik ve beraberlik içerisinde çözülebileceğine vurgu yaptı.
'Birleşmiş Milletler, İnsan Hakları gibi ABD'nin ve Batı'nın kurduğu örgütler İslam coğrafyasında emperyalist güçlerin sömürüsünü kan akıtmasını seyrediyor.' diyen Ceylan şunları söyledi: 'İnsan hakları konusunda çağımızda özellikle hak ihlallerinin var olduğu İslam Coğrafyasında kan ve gözyaşı var. İslam ülkeleri olarak buna sessiz kalmamak için Uluslararası Hukukçular Birliği olarak İslam ülkelerinde faaliyet göstermekteyiz. İslam coğrafyasındaki problemleri çözümlememiz gerektiğini bunu da birlik ve beraberlik içerisinde çözebileceğimizi inanıyorum.'

'Paylaşmak Anadolu insanının özünde var'
Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ise yardımlaşmanın ve paylaşmanın Anadolu insanının özünde var olduğunu belirterek, 'Kentimiz son yıllarda Doğu Türkistanlıları, Afganlılara kucak açtı. Belediyemiz sınırları içerisinde 40 bin, kentimiz genelinde ise yaklaşık 60 bin civarında Suriyeli, İranlı, Afganlı değişik ülkelerden gelen mülteci kardeşlerimiz mevcut. Melikgazi Belediyesi de bundan en çok nasibini alan, nüfusumuzun yaklaşık yüzde 10'una tekabül eden bir potansiyele sahip olarak Suriyeli kardeşlerimizi misafir ediyoruz. Küresel güçler her zaman İslam ülkelerinde etnik, dinsel yada mezhepler içerisinde parçalamayı her zaman amaçlamışlardır. Toplum oldukça yürekler olur. ' şeklinde konuştu.



'Sığınmacılara 25 milyar dolar yardım yapıldı'
AK Parti Kayseri Milletvekili ve önceki Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yurt genelinde sığınmacılara 25 miyar dolarlık yardım yapıldığını söyledi.
'Yalnızca iltica eden Suriyeliler için 23 milyon adet poliklinik, 800 bin ameliyatın ve 510 bin öğrencinin tedrisat gördüğü bir ortam oluşturulduğunu dile getiren Yıldız; 'Cumhurbaşkanımız bu konuyla alakalı gerek ülkemizin idaresine gerekse bölgemizin idaresine koyduğu güçlü irade çok fazla tartışıldı. Yurt içinde mülteci kardeşlerimizle toplam rakam 25 miyar dolar civarındadır. Bizde ümitsizliğe yer yok, o yüzden inşallah geleceğimize ve istiklalimize yalnızca biz olarak değil bütün İslam alemi olarak inşallah ümmetin kurtuluşuna vesile olacağına inanıyoruz.' şeklinde konuştu.



Düzenlenen toplantıda İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Korkusuz, AK Parti Denizli Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Cahit Özkan ve AK Parti İstanbul Milletvekili ve İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanvekili Fatma Benli de birer konuşma yaptı.
Haber-Foto: Ramazan KARAKUŞ

Bakmadan Geçme