Bizim Eyvan bu hafta Moğol İstilası'nı konuştu

Tarih olmasa da onlar sürekli tekerrür etmekte. Yakıp yıkmalar, kırıp dökmeler, kanlar akıtmalar… Dünyanın o güne kadar hiç görmediği boyutta bir istila hareketi ... İslam tarihinin dönüm noktalarından biri... Cengiz önderliğindeki Moğolların tarih sahnesine çıkışları, İslam ülkelerine doğru ilerleyişleri, Harizmşahlar idaresindeki zengin şehirleri yerle bir edişleri... Cengiz'den sonra gelen Hülagü'nün İsmaillileri ortadan kaldırışı, Bağdat'ın düşüşü, Abbasi Devletine son verişi…

Yaklaşık on yıldır haftanın her Cuma günü edebiyat, sanat, tarih, tasavvuf, müzik, din… vb gibi konular ile kültür-sanat sohbeti yapan Bizim Eyvan dergisi bu hafta Ahmet Özdemir'in  'Moğol İstilası' kitabı konuştu. Her hafta oluşturulan serinin kitabını sırası gelen hafta da anlatanlara 'Eyvan Beyi' adı veriliyor. Bu hafta kitabı Ebubekir Sönmez anlattı.

Kitabın anlatımından önce  kitabın tanıtımı ve sonrasında yazarın özgeçmişinin anlatılmasından sonra Moğolların Asya ve diğer coğrafyalar üzerindeki istilaları kaynaklar ışığında anlatıldı.

Tarihte en büyük sınırlara sahip devlet olan Moğol İmparatorluğu istila ederek, yakarak yıkarak sahip oldu topraklarda binlerce masumu kılıçtan geçirdi. Doğu Avrupa , Asya, Çin,  Sibirya ovalarını işgal eden Moğollar devlet yaşamı boyunca istilalar da toplam 5 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olmuşlardı.

 Sınırları Çin denizinden Karadeniz ve Akdeniz'in batısına kadar ulaşıyordu. Kitapta Moğollar'ı hüküm sürdüğü coğrafyalar ve bu coğrafyalarda  yapmış olduğu istilalar, Çin ile siyasi, ticari, kültürel temaslar dan Devletin çöküşü, Abbasiler'in yıkılışına kadar geniş bir perspektifte analiz edilen kitap, Moğollar'ın tarihini ele alan kapsamlı da bir çalışma.


Haber: Mahmut Hop (stajyer)

Bakmadan Geçme