Bazıları tarih yazar, bazıları bozar!

Birçok medeniyetten izler taşıyan Kayseri tarihi eser açısından zengin bir şehir. Ecdadımızın adeta tarih yazarak inşa ettiği birçok eser yüzyıllara meydan okuyarak günümüze kadar gelmiş. Özellikle Selçuklulardan kalma kümbetler şehrimize damgasını vurmuş durumda.

 Ancak atalarımız tarih yazarken onların bazı torunları da tarih bozuyor. Başta surlar olmak üzere birçok tarihi kümbet ve çeşmenin üzerlerine yazılan çirkin yazılar sebebiyle kötü bir görünüm oluşuyor.

Sahabiye sahipsiz mi?

            Bu görüntü kirliliğinden en çok nasibini alan mahallemiz ise Sahabiye. Mahalledeki duvarlar, kitabeler, tarihi eserler ve aklınıza gelebilecek çoğu yer gençlerin hışmına uğramış durumda. Gençler üzerinde kitabeleri bulunan tarihi eserleri hiçe sayarak yazılarıyla adeta 'Aşk duvarına' çeviriyorlar. En çok mülteci barındıran mahalle olması hasebiyle farklı dillerden duvar yazılarına da rastlanıyor.

            Halk arasında 'Sazgeldi Türbesi' ve 'Dede Kümbet' adı verilen Ulu Hatun Türbesi de görüntü kirliliğinden etkilenmiş durumda. İçinde üç kardeşe ait bakımsız mezarların yan yana bulunduğu, kitabesinden de 1363/64'de yapıldığı anlaşılan bu tarihi esere uygulanan hoyratça davranışlar mahalle halkının tepkisini topluyor.

Alim Gerçel'in üzüntüsü

Bu durumdan büyük üzüntü duyan Sahabiye Mahallesi Muhtarı Alim Gerçel 'bu kötü tablo şehrimizin imajını bozuyor. Özellikle yerli ve yabancı turistler ile araştırmacılar karşılaştıkları vahim tablodan üzüntü, bizler de utanç duyuyoruz. Bu konuda yetkililerin gerekli temizliği yapmalarını ve bundan sonra kirletilmemeleri için tedbir almalarını istiyoruz' diyor.

 

Haber ve fotoğraf : Ahmet Bolat-Rıfat Yörük

 

Bakmadan Geçme