Baş Dönmesini Ciddiye Alın
Her 5 kişiden en az 1'i, baş dönmesi sorunu yaşıyor. Baş dönmesi sadece yaşam kalitesini azaltmıyor, aynı zamanda araç ya da bazı cihazları kullanırken kaza yapma riskini de artırıyor.
Baş dönmesinin nedenleri ve tedavi yöntemleriyle ilgili açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr.Mahmut Özkırış şunları söyledi: ' Baş dönmesi kendisi bir hastalık olmayıp başka hastalıkların belirtisi olduğu için öncelikle asıl nedenlerin ortaya konulup tedavi edilmesi gerekir. Baş dönmesi eğer pozisyonel baş dönmesi ise bunun tedavisi Epley manevrası denen özel manevralar olup hekimin uygulayacağı bazı hareketlerle olmaktadır. Bu hareketler iç kulaktaki bazı partiküllerin yerine oturmasını sağlamaktadır. Hastaların ortalama %80'i ilaç tedavisine gerek kalmadan bu manevralarla tedavi edilebilir. Diğer nedenlerde ilaç tedavisi kullanmak gerekir.
Baş dönmesi ve denge problemlerinin %85'i iç kulak kaynaklıdır. Kulak hastalıklarından kaynaklanan baş dönmelerinde, beraberinde bulantı kusma, kulakta dolgunluk hissi, kulak çınlaması, işitme azlığı, kulak akıntısı ve gözlerde anormal hareketler (nistagmus) saptanabilir. Ayrıntılı öykünün ardından dikkatli bir kulak burun boğaz ve nörolojik muayene yapılması gerekir. Hastalığın kulaktan mı yoksa nörolojik bir olaydan mı kaynaklandığı ortaya konulmaya çalışılır. Gerekli durumlarda odyometri (işitme ile ilgili) ve denge testleri, beyin görüntülemesi (tercihen beyin MR'ı) yapılır. MR beyin sapı ve beyin sapı - beyincik birleşim yerini, iç kulak yapılarıyla ilgili rahatsızlıkları daha ayrıntılı gösterir.
Özetle baş dönmesi çoğunlukla iç kulakla, kimi zaman da beyin ve beyincikle ilgili rahatsızlıklardan kaynaklanmaktadır. Dairesel bir hareket şeklinde algılanan baş dönmesi ile birlikte bulantı ve kusma yakınmaları olan hastaların çoğunda sorun iç kulaktadır. Bu nedenle baş dönmesi ortaya çıktığında öncelikli olarak bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulması önerilmektedir. '