Balıkçı tezgahları hareketlendi

Havaların yavaş yavaş soğumaya başlamasıyla birlikte Sivas Caddesindeki balıkçı tezgahlarında hareketli günler yaşanmaya başladı. Damak zevkine düşkün vatandaşlar mevsimin en taze balıklarını alabilmek için ince eleyip sık dokuyor. Uzmanlar bu günlerde daha çok palamut ve çinekop türlerinin tüketilmesinden yana.

​Balık çeşidi açısından oldukça zengin olan Türkiye'de, eylül ayında balık yasağının bitmesi ile birlikte değişik balık türleri tezgahtaki yerlerini almaya devam ediyor.
Tezgahlarda bu günlerde en çok palamut ve çinekop bulunuyor. Daha birkaç hafta öncesine kadar kilosu 20 TL'ye kadar çıkan çinekop, yaşanan bollukla 12 buçuk TL'ye kadar düştü. Palamutun kilosu ise 8,5- 10 TL civarında satılıyor.

Lezzetleri mevsimine göre değişiyor
Besleyici, protein ve Omega 3 bakımından zengin ve sindirimi en kolay besinlerden biri olan balık, uzmanlar tarafından her yaştan insanın tüketmesi gereken bir yiyecek olarak öneriliyor.
Sivas Caddesi'nde yıllardır balık satan esnaf Remzi Yılmaz, bu yıl balık türlerinde bolluk yaşandığına dikkat çekerek; 'Denizler çok cömert davranıyor. İnşallah devamı gelir. Vatandaşımız balık yesin diye fiyatları en uygun hale getirmeye çalışıyoruz. Şu an birinci öncelik olarak çinekop ve palamut tüketilebilir. Bunun yanı sıra istavrit de birkaç gündür tezgahtaki yerini aldı. Bunun yanı sıra diğer türler de tüketilebilir. Sağlık için hangi tür olursa olsun mutlaka balık tüketilmesini öneriyorum' diye konuştu.
Izgara ve buğulama pişirme yöntemleri ile en sağlıklı şekilde tüketilmesi önerilen balık, mevsimine göre çeşitlilik gösteriyor.

İşte aylara göre balık yeme rehberi;
Ocak: Barbunya, Çipura, Hamsi, İstavrit, Kalkan, Kefal, Mezgit, Tekir ve Tombik.
Şubat: Çipura, Dil balığı, İzmarit, Kefal, Lüfer, Levrek, Mercan, Palamut, Minekop ve Sarıkuyruk.
Mart: Dülger balığı, Çipura, Barbunya, Orfoz, Kılıç, Orkinos, Kalyoz, Palamut ve Minekop.
Nisan: Çipura, İskorpit, Kupes, Lipsoz, Pisi, Orfoz ve Kefal.
Mayıs: Karagöz, Kılıç, Çipura, Kalyoz ve Pisi.
Haziran: Gelincik, Pisi, Levrek Karadeniz ve Çipura.
Temmuz: Levrek Akdeniz, Levrek Karadeniz, Çipura, Uskumru ve Pisi.
Ağustos: Karagöz, Kalkan, Mırlan, Palamut, Tirsi, Uskumru ve Levrek Akdeniz.
Eylül: Dülger, Kalkan, Karagöz, Palamut, Lüfer, Minekop, Uskumru, Pisi ve Tekir.
Ekim: Lüfer, Palamut, Barbunya, İstavrit, İzmarit, Orfoz, Orkinos ve Sinarit lezzetli oluyor.
Kasım: Fener Balığı, Barbunya, Hamsi, Kalkan, Kalyoz, Mırmır, Palamut, Tekir, Çinekop, Tombik, Uskumru ve Kefal .
Aralık: Barbunya, Akya, Dil balığı, Hamsi, İstavrit, Palamut, Kefal, Kılıç, Mezgit, Mercan ve Tekir.
Haber-Foto: Ramazan KARAKUŞ

Bakmadan Geçme