Balıkçı esnafının yüzü güldü

Kayseri'de yıllardır Sivas Caddesi'nde hizmet veren balıkçı esnafının yüzü hafta sonundaki satışların ardından güldü. Esnaf müşteri yoğunluğuna yetişmeye çalışırken, talebin bundan sonra da devam etmesini temenni ettiler.

 Soğuk ve yağışlı havaların kendisini gösterdiği şu günlerde balıkçı tezgahları balık severler ile doldu taştı. Hafta içerisinde fazla bir yoğunluk gözlenmeyen balıkçı tezgahlarında geçtiğimiz hafta sonunda kelimenin tam anlamıyla müşteri patlaması yaşandı.

Zam yok

Bu sezon elverişsiz hava şartlarının yanı sıra denizlerdeki balığın azalması İstanbul ve bir çok büyük şehirde  fiyatların yüzde 150'lere varan artış yaşanmasına neden olurken, şehrimizde fiyatların birkaç hafta önceki fiyatlarla aynı olduğu gözlendi.  En fazla rağbet gören balık çeşidi olan hamsinin kilogram fiyatının 5 ila 8 lira arasında değiştiği görülürken, vatandaşlar tezgah önlerinde uzun kuyruklar oluşturdu.

Temizlemeciler yetişemedi

Balık temizleme işiyle görevli elemanlar hafta sonundaki yoğunluktan dolayı talebe yetişmekte güçlük çektiler. Görevliler hafta içerisinde kişi başı ortalama günde 15-20 kilogram balık temizlerken, hafta sonunda ise 55-60 kilogram balık temizlemek zorunda kaldıklarını ifade etti. Yoğun tempoya rağmen temizlemecilerin halinden hiç şikayetçi olmadıkları gözlenirken, 'İş olsun da varsın hiç oturmayalım' dediler.

Hafta sonlarını iple çekiyoruz

23 yıldır balıkçılık yaptığını ifade eden Remzi Yılmaz işlerinin özellikle hafta sonlarında ikiye katlandığını dile getirerek; 'Cumartesi ve Pazar günleri daha fazla satış yapıyoruz. Hafta içerisinde de oluyor ama bu denli olmuyor. Şehrimizde insanlarımızın balık yeme alışkanlığı artıyor. Son dönemlerde satışlarımız iyi. İnşallah böyle devam eder. Hafta sonlarını iple çekiyoruz' diye konuştu.

İşte balığın saymakla bitmeyen faydalarından bazıları:

Balıkta başta fosfor olmak üzere, iyot, demir ve kalsiyum gibi madensel tuzlar ve A, D ve B12 vitaminleri bulunur. Bu özellikleriyle balık:

• Bedene güç ve enerji verir,

• Zihin yorgunluğunu giderir,

• Yapısındaki demir sayesinde kan yapar,

• Balıktaki kalsiyum kemiklerin büyümesini sağlar ve özellikle çocukluk çağlarında gelişmeyi kolaylaştırır,

• Çok gerekli madensel tuzlardan biri olan iyot, vitaminlerin ve diğer madensel tuzların özümlenmesini sağlar.

Haber-Foto: Ramazan KARAKUŞ

Bakmadan Geçme