Bağdat'tan gelen lezzet: Pöç

Kayseri'de Kiçikkapı Mahallesi Vatan Caddesinde hizmet veren 'Bağdat Pöç' özellikle dananın sırtının kuyruk sokumu bölümünden yapılan eşsiz lezzetleri ve güler yüzlü çalışanlarıyla müşterilerinden tam not alıyor.

Ramazan ayında iftar saatlerinde yoğun olarak tercih edilen mekanın kuşkusuz en önemli lezzeti, yiyenlerin adını ve tadını unutmadığı Pöç. Arapların milli yemeği olan pöç, dananın sırtının kuyruk sokumu bölümünde bulunan ve bir danadan ortalama 750 gr elde edilebilen en lezzetli kısmı.

17 saat pişiriliyor

Bu lezzeti Kayserililerle yolunun nasıl kesiştiğinin hikayesini bizimle paylaşan işletme sahibi Aytekin Kaya, 'Ustamız Ahmet Türkmen hac mevsiminde her sene kasap olarak giderdi. Gittiğinde de Bağdat'ta konaklamak durumunda kalıyordu. Orada pöç yemeğini görüp beğeniyor. Nasıl pişirildiğini öğreniyor. Kayseri dönüşünde burada yemeği yapmaya başlıyor.' dedi.


Şu anda Bağdat Pöç restoranında tadılan pöçün, ustanın yaklaşık 7-8 deneme yapmasının ardından bu lezzetli hali aldığını kaydeden Kaya, 'Pöç, 17 saat pişiriliyor. Dünyanın en uzun süre pişen yemeği. Yemek piştikten sonra ana fırından muhafaza fırınına alıyoruz. Böylelikle müşterilerimize her daim bu lezzeti sıcak olarak servis edebiliyoruz' ifadelerini kullandı.

Billuriye tatlısı

Pöç kadar özgün olan ve mekanda servis edilen diğer bir lezzet ise 'billuriye'… Billuriye, Gaziantep yöresine ait olan bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis bir tatlı. Antepfıstığının içerindeki doymamış yağ oranı yüksek yapısıyla kolesterolü yükseltmeyen lezzetli tatlılardan olan billuriyenin de müşteriler tarafından çok talep gördüğünü belirten Kaya, tatlı hakkında şu bilgileri verdi:

'Bağırsakları çalıştıran, böbrek ağrılarını gideren ve şifalı özellikleri olan bir tatlı. Malzemelerinin zenginliği ve yapımındaki zahmet biraz zor gibi görülse de, billuriye tatlısını denediğinizde tadını oldukça beğeneceksiniz.'

Müşterilerden tam not

Bağdat Pöç'ü tercih eden müşteriler mekanın sunduğu lezzetler kadar, servis elemanlarının güler yüzlü ve nazik davranışlarından da çok memnun. Sohbet etme şansını bulduğumuz müşterilerden Kenan Demiral buraya ayda en az bir kez geldiğini ve yemeklerin lezzetinden çok memnun olduklarını söyledi. Servis elemanlarının güler yüzlü olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Demiral, 'karnımızı her yerde doyurabiliriz, ama bu güler yüzü her yerde bulamıyoruz' şeklinde konuştu.


Haber/Fotoğraf: Bünyamin Gültekin

Bakmadan Geçme