Asansör düşmez kayar

Kayseri Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği Genel Başkanı Muharrem Kök son günlerde medyada çıkan 'asansör düştü' haberlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Kentteki asansörlerin güvenli olduğunu söyleyen Kök, 'Asansörler düşmez. Fazla yükten dolayı kayma olabilir' dedi.

 Kök, geçtiğimiz günlerde Talas Germir Mahallesinde bir binanın 10 kişilik asansörüne 13 kişi binilmesi sonucu 12. kattan zemin kata kadar kayarak inmesiyle oluşan kazanın medyada 'Asansör düşmesi' olarak lanse edilmesinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Dış cephe hariç asansör düşmelerinin film sahnelerinde olduğunu belirten Muharrem Kök, 'Asansöre kapasitesinden fazla yolcunun binmesi veya ağır ve büyük eşyaların taşınmaya çalışılması tehlikeye kapı aralayan ilk unsurdur. Halkımız arasında asansörün düşmesi diye tabir edilen hadise asansörün kapasitesinden fazla yüklenilmesi sonucu aşağıya doğru kayması durumudur. Yani asansör kuyu boyunca serbest bir halde düşmez. Kabin öngörülen hızı aştığı zaman kabini durduran, frene geçiren ayrı bir sistemle de desteklenmiştir. Aşırı yük nedeniyle zemine kadar kayan asansörler kuyu dibindeki hızı azaltmakla görevli yaylı tamponuna oturur ve asansör kabini durur. Ani sayılabilecek bu hız sonlanmasında içindeki yolcuların gerek duruş pozisyonlarından ve gerekse kabin içi yolcu fazlalığından oluşan izdihamdan kaynaklanan hafif yaralanmalar söz konusu olabilir' açıklamasını yaptı.

Asansörler güvenli

Asansörlerin güvenli makineler olduğunu belirten Muharrem Kök, 'Halkımızın şunu bilmesinde fayda var. Kural ve talimatlara uygun bir şekilde kullanıldığı ve periyodik bakımları yapıldığı zaman genelde tehlike doğurmazlar. Bir de bunu dünya geneline vurduğumuz zaman milyonlarca kişinin asansörlerde hareket halinde olduğunu idrak edebiliriz. Bu yüksek asansör sayısı ve yolcu trafiğinin içinde oransal açıdan son derece düşük de olsa zaman zaman istenmeyen durumlarla karşılaşabilmekteyiz. Bizleri üzen bu hadiseler gerek kullanıcı hatalarından, gerek güvenlik ekipmanlarının o an için işlev görmemesinden, gerekse servis hatalarından kaynaklanabilmektedir' şeklinde konuştu.

Asansör kullanım önerileri Asansörlere kapasitesinden fazla binilmemesi gerektiğini belirten Kök, 'Kabin içi güvenlik kapısı bulunmayan asansörlerde yüzünüz sürekli olarak kapıya dönük olsun. Kabin hareket halindeyken çocuklarınızın ellerini bırakmayın, çocuklarınız asansör kapılarından olabildiğince uzakta olsunlar. Küçük çocuklarınızı yalnız başlarına bindirmeyin. Üzerinizde kontrolsüz olarak sarkan bir atkı, giysi, palto gibi cisimler olmamasına dikkat edin. Asansör hareket halinde iken ne siz, ne de taşıdığınız cisimler asla kapıya sürtünmeyecek şekilde olsun. Asansör içinde çocuk arabası, tekerlekli sandalye, kayak, masa, çöp bidonu gibi büyük cisimler taşırken kapıya sürtmemesine dikkat edin, bu cisimler hareketli kabin ile kuyu duvarı arasına sıkışarak yaralanmalara sebebiyet vermektedirler. Kabine giriş çıkışlarınızı oyalanmadan yapın. Asansör, katınıza geldiğinde kabine bakmadan hemen içeriye binmeyin. Asansör ara katta kaldığında kata getirilmeden asla dışarı çıkmaya çalışmayın, asansör camını kırıp asla elinizi dışarı uzatmaya çalışmayın. Asansör hareket halinde iken kuyu ile kabin arasına sıkışan bir oyuncağını almaya çalışan çocuğunuz, yaralanmalarla karşılaşabileceğini unutmayın. Çocuklarınızı bu yönde eğitin' dedi.  

Haber : Ahmet Polat

Bakmadan Geçme