Ahilik Haftası Coşkuyla Kutlanıyor

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından geleneksel olarak her yıl yapılan Ahilik Haftası kutlamaları şehir meydandaki Atatürk anıtına çelenk konularak başladıktan sonra Mimar Sinan Parkında ki programla devam etti.

 Kutlamalara Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Esnaf ve Sanatkrlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Övüç, oda üyeleri, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz ve vatandaşlar katıldı.

 Ahilik Haftasının birçok ilde kutlanıldığını belirten Vali Orhan Düzgün: 'Ahilik haftasının bu topraklarda kutlanması çok anlamlıdır. Çünkü kutlamaların yapıldığı bu alan, muhtemelen Ahiliğin kurucusu Ahi Evran'ın hayattayken esnaflarla buluşmalarına sahne olmuş meknlardan biridir. Bu topraklar dünyaya ışık saçmış, dünyada medeniyetin beşiği olmuş ve birçok konuda insanlara önderlik yapmış topraklardan birisidir. Erzurum'dan Kayseri'ye gelen Ahi Evran'da Ahiliğin ilkelerini bu topraklarda kurmuş ve Ahilik buradan tüm Anadolu'ya yayılmıştır' şeklinde konuştu.

Ahiliğin sadece bir ticaret kulübü veya ticaret organizasyonu olmadığını kaydeden Düzgün şunları söyledi: ' Ahilik elbette günümüzdeki ticaret odalarımızın, ticaret borsalarımızın, esnaf odalarımızın temelini oluşturan çok güzel bir örgüttür. Ancak Ahiliğin prensipleri sadece ticari ilkeler değildir, ayrıca evde, işte, toplumda, mahallede mutluluğa yol açan ilkelerdir. Bu nedenle çok önemli bir organizasyon olduğunu söyleyebilirim. Günümüzdeki sivil toplum kuruluşlarının da ilk örneğinin Ahilik teşkilatının olduğunu söylemekte mümkündür. Ahi Evran, işte mutluluğu, başarıyı hedeflerken aynı zamanda toplum hayatında da mutluluğu hedefliyordu. O nedenle eline, diline, beline sahip çık derken iş hayatında da, toplum hayatında da mutluluğun sağlanması, huzur içinde bulunmanın temellerini bu prensipler ile atıyor. Ahilik prensiplerini toplumda hayata geçirilmesi çok önemlidir. Bu prensipler hayatımızın mutluluk formülleridir. Çocuklarımıza ders olarak verilmesi gereken kurallardır. Eğer ahiliğin prensiplerini çocuklarımıza aşılarsak gelecekte bunun faydasını görürüz'.

Ahilik Haftasıyla ilgili konuşmasında Ahilik Teşkilatının insanı esas aldığını belirten Kayseri Esnaf ve sanatkrlar Birliği Başkanı Ahmet Övüç ' Sosyal ve kültürel hayatın düzenlenmesinde Ahilik kuralları çok önemli. Ahilik yüzyıllardır kardeşliği ve birliği öğütlüyor. Her zamankinden daha çok ihtiyacımız olan birliği atalarımız nasıl sağlamışsa bizler de sağlayabiliriz' ifadelerini kullandı.

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz da Ahilik öğütlerinin evrensel olduğunu, yıllar geçse de bu değerlere sahip çıkılması gerektiğini belirtti.

Konuşmaların ardından Ahilik Haftası etkinliklerine destek veren iş adamlarına plaket takdim edildi. Düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere hediyeleri verildi.

'Şet Kuşanma'

Ayşe Baldöktü Mesleki Eğitim Merkezinde görevli öğretmenler, Ahilikte, kalfalıktan ustalığa geçişi anlatan Şet Kuşanma törenini sergilediler. Vatandaşlar tarafından büyük bir ilgiyle izlenilen gösteride renkli sahneler yaşandı.

Törenin ardından Vali Orhan Düzün vatandaşlara Ahi pilavı ikram etti.                                                                                                 

Bakmadan Geçme