Agü Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu: Türkiye'de ki üniversiteler arasında AGÜ 3'üncü sıradayız

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, AGÜ bünyesinde 5 yeni fakülte kurulduğunu söyleyerek, 'Üniversitemiz tersine beyin göçünde Türkiye'de ki üniversiteler arasında 3'üncü sıradayız' dedi.


AGÜ Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, basın mensupları ile kahvaltıda bir araya geldi. Burada AGÜ'nün 2014 yılı içerisinde yaptığı faaliyetler hakkında bilgiler veren Sabuncuoğlu, 'Bu yıl itibariyle üniversitemizde eğitim gören 260 öğrenciden 194'ü yani yüzde 75'i hem nakit destek bursu hem de ücretsiz yurt imkanından faydalanmaktalar. Bu yıl üniversitemizde eğitime başlayan öğrencilerden yüzde 47'sinin ilk 3 tercihleri arasında AGÜ yer alıyor. Öğrencilerimizin büyük bir bölümünü ilk 25 binden kabul ettik. Bir önceki yıl ile kıyaslandığında LYS sıralamasında ilk 20 binden aldığımız öğrenci sayısı yüzde 50'den yüzde 65'e çıkmıştır. Türkiye'deki diğer üniversitelerle karşılaştırdığımızda İstanbul ve Ankara'daki bazı üniversiteler dışında tüm Anadolu, İzmir ve Antalya'daki üniversiteler arasında en iyi performansı sergiledik. Bu yıl, Bilgisayar, Elektrik Elektronik, Endüstri, İnşaat, İşletme, Makina ve Mimarlık olmak üzere toplam 7 bölüme öğrenci kabul ettik. LYS sonuçlarına göre devlet üniversiteleri arasında çoğu bölümde ilk beşte olmak üzere sıralamada yerimizi aldık. Önce Öğrenci Dekanlığımızı ardından ona bağlı olarak Kariyer Merkezi'ni ve Öğrenme ve Öğretmeyi Geliştirme Merkezi'ni kurduk ve çalışmalarına başladılar. Geçen yıl 39 olan öğretim üyesi sayımız, yüzde 12'si yabancı uyruklu olmak üzere 67'ye yükselmiştir. Yabancı uyruklu okutman sayımız geçen seneye oranla yaklaşık yüzde 50 artarak 24 olmuştur. Doktora öğrenci sayımız geçen yıla oranla yüzde 40 artarak 5 olmuştur. Üniversitemize geçen yıl kayıtlı 11 yüksek lisans öğrencisi bulunuyordu. Bu yıl yüksek lisans programlarımıza kayıtlı 19 öğrenci bulunmaktadır' dedi.

AGÜ'nün ayrıca, tersine beyin göçünde Türkiye'deki üniversiteler arasında 3'üncü sırada olduğunu kaydeden Sabuncuoğlu, 'AGÜ'nün farklı eğitim anlayışını yansıtan çekirdek müfredat çalışmalarımız devam etmektedir. Üniversitelerin kalitesinin bir başka göstergesi de sahip olduğu nitelikli insan gücüdür. Öğretim üyelerimizin bir kısmı TÜBİTAK, TÜBA, BAGEP, GEBİP ödüllüdür. Öğretim üyesi başına düşen yıllık indeksli makale sayısı 2 ve atıf sayısı 37.5' dur. Üniversitemiz için gurur kaynağı olan bu rakamlar dünya ortalamasının üzerindedir. Bugüne dek öğretim üyelerimizin almış olduğu toplam patent ve lisans sayısı 55'dir. Ayrıca 19 öğretim üyemiz, toplam bütçesi 20 Milyon TL'yi aşan 35 projede yer almıştır. Üniversitemiz ARGE ve inovasyon kapsamında KOSGEB, ORAN Kalkınma Ajansı, Kayseri OSB ve Kayseri Sanayi Odası gibi kurumlarla işbirliği yürütmektedir. Aynı zamanda Üniversite-Sanayi İşbirliği kapsamında ROKETSAN, TAI, EÜAŞ, ARÇELİK , APPLE VE TURKCELL gibi dev kuruluşlarla çeşitli işbirliği anlaşmaları imzaladık. Uluslararası platformda ABD, Kore, Almanya, Litvanya, Pakistan gibi bazı ülkelerle ile işbirliği yaptık. ABD'de IIT Üniversitesi ve Kıbrıs'ta Yakındoğu Üniversitesi ile işbirliği anlaşmaları imzaladık. Geleceğin önemli teknolojilerinden biri olan plazma teknolojileri üzerine düzenlenen 1. Uluslararası Konferansı'na ev sahipliği yaptık. Düzenlenen konferansta yerli ve yabancı birçok bilim insanı bu teknolojiyi ve günlük hayatımıza olan katkılarını tartıştılar. Bu bağlamda Türkiye Kömür İşletmeleri ile yaptığımız anlaşma gereği öğretim üyemiz Prof. Dr. Beycan İbrahimoğlu Soma'daki kömürün plazma teknolojisi kullanılarak daha verimli yakılması konusunda bir proje yürütmektedir' ifadelerini kullandı.
Üniversite bünyesinde çeşitli projelerinde yürütüldüğünü belirten Prof. Dr. Sabuncuoğlu, 'Atık Yönetimi (Çevre Koruma), Hidrojen Enerjisi ve Depolama, Yakıt Hücreleri (Temiz Enerji), Diş İmplantları, Kanser (Sağlık) gibi küresel sorunlara yönelik AB ve ulusal fonlardan destekli araştırma projeleri yürütmekteyiz.

Ayrıca; Yüksek Kapasitede Hidrojen Ve Metan Depolanması İçin Bor Esaslı Gözenekli Malzemelerin Geliştirilmesi gibi TÜBİTAK'tan destekli projeler yürütmekteyiz. Düzenlediğimiz ARAMA konferansları ile hem üniversitemizin tasarımını yaptık hem de toplumsal fayda üretecek projelerin oluşturulmasına öncülük ettik. Şubat veya Mart ayında '2050 yılında Kayseri Nerede Olmalı' başlıklı bir ARAMA Konferansı düzenleyerek ilimizin gelişimine katkı sağlayacak ortak akıl yürüteceğimiz bir projeye imza atmayı planlıyoruz. Gençlere Türkiye genelinde hizmet vermek üzere AB Bakanlığı - Avrupa Gönüllü Hizmeti, ve Avrupa Bilgi Masası - Eurodesk olarak akredite edilen Kayseri'de tek üniversiteyiz. Gençlik Fabrikamız geniş bir uluslararası ağa sahiptir. Bu kapsamda SALTO, Robert Bosch Vakfı, Avrupa Gençlik Forumu, Toplum Gönüllüleri Vakfı başta olmak üzere 50'den fazla ülkede 200'den fazla kurumla işbirlikleri yapmıştır ve projeler yürütmektedir. Avrupa Birliği gençlik Programı ile sadece AGÜ öğrencileri değil Türkiye genelinden 102 öğrenci 16 farklı değişim programı ile Avrupa'da eğitim alma şansı elde ettiler.

Geçen yıl Avrupa'da ilkini düzenlemiş olduğumuz 'Gençlik İstihdamında Zorluklar ve Fırsatlar' konulu Sempozyumun ikincisini bu yıl Aralık ayında düzenleyeceğiz. Gençlik Fabrikamız gençlik hizmetleri çerçevesinde toplam 91 etkinlik düzenlemiştir. APCO ile Anadolu'nun Dişi Kaplanları başlıklı programı gerçekleştirdik. Program dahilinde 14 ayrı üniversiteden gelen 77 öğrenci başarıları dünyaca kanıtlanmış iş kadınları ile tanışma fırsatı buldular ve kendilerinden mentorluk desteği aldılar. Hemen ardından Amerikan Ticaret Odası ile üniversitemiz arasında bir işbirliği gerçekleştirdik ve projemizin kapsamını genişlettik. Buna göre Şubat ayı içinde dünyaca ünlü firmaların CEO'larını üniversitemizde ağırlayacağız' şeklinde konuştu.

'Üniversite olarak uluslararasılaşmaya büyük önem veriyoruz' diyen Sabuncuoğlu, 'Bununla ilgili deneyimli bir kadro ile yola çıktık. Üniversitemize uluslararası platformda akademisyen ve öğrenci kazandırmak adına daha ileri götürecek projelerde yer alacağız. Amacımız AGÜ'nün uluslararası alanda yaratıcılıkta, yenilikte, yüksek kalite eğitim-öğretimde ve atılımda lider konumda tanınmasını sağlamaktır. AGÜ'nün uluslararası ofisi AGÜ'yü Dünyaya, ve Dünyayı da AGÜ'ye taşımaktadır. Bu bağlamda üniversitemizi ABD, Almanya, İngiltere, Kazakistan, Fas, Azerbaycan ve Pakistan olmak üzere 7 farklı ülkede temsil edecek ve dünyanın iki büyük fuarı olan NAFSA ve EAIE'ye katılacağız' diye konuştu.

AGÜ'nün spora da önem verdiğini kaydeden Sabuncuoğlu, şunları kaydetti:
'Eski Kayseri Tabipler Odası Türk Sanat Müziği Korosu üniversitemiz bünyesine katılmıştır. Öğrenci ve öğretim üyelerimizin ve personelimizin de de katılımıyla AGÜ'nün sanat kültürünün gelişmesine katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bildiğiniz gibi KASKİ Spor Bayan Basketbol takımı AGÜ Spor olarak üniversitemizin adını almıştır. uluslararası ve ulusal müsabakalarda üniversitemizin tanınırlığını artırıyor ve önemli başarılara imza atıyorlar.'

Bakmadan Geçme