5 Yaş Altı Ölümlerin Yüzde 60'ı Sepsis Kaynaklı
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan Coşkun, halk arasında kan zehirlenmesi olarak da bilinen sepsis tüm dünyada giderek artan bir tehdit olduğunu kaydetti. Doç. Dr. Coşkun,...
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri'nde, 13 Eylül Dünya Sepsis Günü münasebetiyle hastalık hakkında halkta farkındalık yaratmak amacıyla etkinlik düzenlendi. İç Hastalıkları Yoğun Bakım Bilim Dalı tarafından tertiplenen etkinlikte ilk olarak Sepsis Hastalığı Sempozyumu düzenlendi. Bu etkinlikte Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Murat Sungur ile Prof. Dr. Aynur Karayol Akın, sepsis hastalığının oluşumu ve tedavi yöntemi ve sonuçları hakkında bilgiler verdi.
Daha sonra Gevher Nesibe Hastanesi girişine stant kuruldu. Bu stantta görevliler, hastaneye gelen vatandaşlara sepsis hastalığını tanıtan broşür dağıtarak, vatandaşları sepsis hastalığı konusunda bilgilendirmeye çalıştı.
Erciyes Üniversitesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan Coşkun, enfeksiyonların önlenmesi ve sepsis ile savaşın her yıl dünyada 800 bin ölümü önleyeceğini kaydetti.
Doç. Dr. Coşkun, 'Sepsis halk arasında kan zehirlenmesi olarak ta bilinen bir drumdur. Sepsis aslında bir enfeksiyon varlığında tüm vücudun bu enfeksiyona verdiği cevaptan dolayı oluşan ve yaşamı tehdit eden bur durumdur. Günümüzde kalın bağırsak ve meme kanserinden ölümlerin toplamından daha fazla hasta sepsis nedeni ile ölmektedir. Sepsis olan hastaların yüzde 30 ile yüzde 60'ı hastanede ölmektedir' dedi.
Açıklamasında sepsis hastalığın tüm dünyada giderek artan bir tehdit olduğuna dikkat çeken Coşkun, 'Sepsis dolaşı ve organ yetmezliklerini önlemek için acil tedaviye gereksinim duyulan bir durumdur. Beş yaş altı ölümlerin yüzde 60'ı sepsise bağlıdır ve sepsis anne ölümlerinin de önemli bir nedenidir. Sepsis tüm dünyada giderek artan bir tehdittir. Tüm dünyada özellikle de gelişmekte olan ülkelerde sepsis sıklığı giderek artmaktadır. Sepsise bağlı ölümlerin en az yüzde 10-15'i aşılama, hijyenik önlemler, erken tanıma ve hızlı tedavi yöntemleri ile önlenebilir. Hastaneler ve tüm sağlık kuruluşları hastane kaynaklı enfeksiyonları ortadan kaldırmak için tüm gerekenleri yapmalıdır. Ancak sepsis olgularının yüzde 50'si hastane dışında geliştiğinden sepsisin tanınması, teşhis ve tedavi çabaları Acil servisleri, muayenehaneleri ve acil bakım merkezlerini de kapsamalıdır' diye konuştu.
Doç. Dr. Coşkun, ateş, titreme, bilinç eksikliği, nefes darlığı, kan basıncında düşme ve nabızda artma gibi bulguların sepsis hastalığında bir kuşku olduğunu sözlerine ekledi.