20 yıldır tepeye çıkıyorlar

Niğde'nin Bor ilçesine bağlı Postallı köyünde GSM hatlarının çekmemesi nedeniyle büyük sıkıntı yaşayan vatandaşlar, cep telefonlarıyla görüşme yapabilmek için yaklaşık 20 yıldır köye 1 kilometre uzaklıktaki tepeye çıkmak zorunda kalıyor.

İlçeye 35 kilometre uzaklıkta bulunan 150 haneli Postallı köyü sakinleri, GSM operatörlerinden sadece köye 1 kilometre uzaklıktaki tepede sinyal alabilmenin sıkıntısını yaşıyor. Cep telefonuyla görüşme yapabilmek için tepeye çıkan vatandaşlar, tepeye çıkmadan da cep telefonuyla görüşebilmenin hayalini kuruyor.

Köyde yaş ortalamasının 60 ve üzeri olduğunu belirten muhtar Doğan Yetiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 150 hanenin bulunduğu köyde kış aylarında nüfusun 500, yaz aylarında ise bin 500 civarında olduğunu söyledi.

Yetiş, vatandaşların cep telefonuyla konuşmak istediği zaman köye yaklaşık 1 kilometre mesafedeki tepeye çıkması gerektiğini belirterek, 'Telefon konusunda çok mağduriyet yaşamaktayız. Türkiye'de iş yerleri hariç evlerde telefon kullanan yok ama burada 150 hanenin tamamında ev telefonu var. Hiç konuşmayan 25 lira ödüyor. Yaş ortalaması yüksek olduğu için sıkıntı yaşanıyor. Telefonun çektiği yere arabayla gitmek zorunda kalınıyor. Özel şirket olduğu için bir çare bulamadık.' ifadelerini kullandı.

- Vatandaşa ulaşabilmek için akşam olmasını bekliyor
Cep telefonun çekmemesinden dolayı en çok mağduriyeti kendisinin yaşadığını aktaran Doğan Yetiş, şunları kaydetti:

'Yurt dışında ve başka illerde yaşayan 4 bin civarında nüfusumuz var. Anne ve babaları burada yaşıyor. Köy halkı çiftçilikle uğraştıkları için evinden sabah tarlasına çıkıp akşam dönüyor. Anne ve babasına ulaşamayanlar, 'nasıl olsa muhtara ulaşırız' düşüncesiyle beni arıyor. Arabasına binip gelenler dahi oluyor. Günlük en az 20-30 aileyi ev telefonundan arıyorum, kimseye ulaşamıyorum. Bir kişiyi bulabilmek için bir gün gezmem ya da akşamın olmasını beklemem gerekiyor. Akşam olacak da aradığın kişi evine gelecek, o zaman bulabileceksin.'

Yetiş, GSM operatörlerine baz istasyonu için talepte bulunduklarını, ancak köyde yeterli hat kullanımı olmadığı gerekçesiyle bu başvurularının işleme alınmadığını dile getirerek, 'Bizden daha az haneye sahip köylerde ise telefon çekiyor. Geçen yıl bizden baz istasyonu için yer istendi, yeri de bildirdik ancak yine dönüş yapılmadı.' dedi.

Emekli memur Ömer Yetiş ise baz istasyonu kurulmasını istediklerini dile getirerek, 'Bahçeye gittiğimde hastalandım, ne yapacağız? Ben şimdi buradan gideyim orada mı konuşayım? Hangi çağda yaşıyoruz? Telefonla konuşmak için dağın başına mı çıkacağız? Çevre köylerde çekiyor da burada neden çekmiyor?' ifadelerini kullandı.

Köy sakinlerinden 73 yaşındaki Durmuş Ali Bircan da cep telefonuyla konuşabilmek için tepelere çıkmak gerektiğini, ancak yaşlı olduğu için zorlandığını ifade etti.

Vatandaşlardan 60 yaşındaki Naciye Çevik ise cep telefonuyla konuşamadıkları için gençlerin köyde kalmak istemediklerini belirterek, 'Çocuklarımın 3'ü İstanbul'da, biri Niğde'de, biri Mardin'de yaşıyor. Çocuklarımla rahat rahat görüşemiyoruz, köyün dışına çıkmak gerekiyor. Telefonlarımız çekmiyor. Ev telefonlarıyla da konuşunca faturalar yaklaşık 100 lira geliyor.' diye konuştu.

AA

Bakmadan Geçme