2 bin 500 yıllık eserlerin aynısını yaptı

Kayseri'de seramik ve cam teknolojileri öğretmeni Zekiye Ünal, Kültepe Kaniş Karum Höyüğü'nden çıkan ve 2 bin 500 yıl önce yapıldığı düşünülen gagalı ibrik ve Hitit figürlerinin çinilerini yaparak günümüze taşıdı.

Kayseri'de yaşayan seramik ve cam teknolojileri öğretmeni Zekiye Ünal, 2 bin 500 yıl önce yapılan gagalı ibrik ve Hitit figürlerinden esinlenerek eserleri çiniye döktü. Kursiyeleri ile beraber atölyesinde çalışan Ünal, yaptıkları eserleri görenlerin çok beğendiğini söyledi. Eserlerin çok meşakkatli olduğunu belirten Ünal, el emeği ile yaptıkları ibrik ve Hitit figürlerini evlerinde kullandıklarını söyledi. Zekiye Ünal, 'Kentimiz bir sanat merkezi halindedir. Kayseri'de bulunan Kaniş Karum zaten sanatın beşiğidir. Sanatın beşiği olan Kaniş Karum'da çıkan eserleri günümüze taşıyarak, günümüzde çini ile buluşturarak ve daha güncel kullanım eşyalarına dönüştürerek bu eserleri biz kullanıma sunmaya çalışıyoruz. Kursiyerlerimizle birlikte bu sanat dallarını toplumumuza kazandırıp yaşatmaya çalışıyoruz. Buradaki Hitit figürümüz ve gagalı ibrik Kaniş Karum'dan çıkan ve orijinal fiyatları çok yüksek olan eserlerdir. Biz bunları günümüzde herkesin alabileceği bir şekilde çoğaltarak daha uygun şartlarda kursiyerlerimize kullandırıyoruz. Bunları aynı zamanda su ve ayran gibi sıvı tüketim malzemelerini sunmak için güncel yaşantımızda kullanmaya çalışıyoruz' dedi.
Bu eserlerin yapımının oldukça zor olduğunu aktaran Ünal, 'Bu eserlerin yapımı oldukça zordur. Çok meşakkatli bir iştir. Toprak direkt doğadan çıktığı gibi kullanılmıyor. Hammadde doğadan alınıyor ve laboratuvarda analizlerden geçiyor ve materyaller düzgün şekilde güçlendirilerek kil haline getiriliyor' ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme