11. KAPADOKYA ŞİİR ŞÖLENİ "MAKEDONYA KÜLTÜR VE DOSTLUK GECESİ"

10 Nisan 2015 Cuma günü saat 20.00 da Nevşehir Kapadokya Kültür Merkezinde Kapadokya adeta sallanacak, yer yerinden oynayacak Türkiye'de bir ilk gerçekleşecek. Cumhurbaşkanı ve bakanların katılacağı bu program çok konuşulacak.

Ürgüp FM Yönetim Kurulu Başkanı Gazeteci - İş Kadını - Kültür Bakanlığı Halk Şairi Ayşe PASLANMAZ  '11. Uluslararası Kapadokya Şiir Şöleni'ni 'Makedonya Kültür ve Dostluk Gecesi' olarak düzenlemek istediğini, bu nedenle Makedonya Cumhurbaşkanını ve beraberinde katılacak kurulu Makedonya'ya giderek, Kapadokya'ya davet etti.

 

2014 yılı Kasım ayında Makedonya'da Ayşe PASLANMAZ Makedonya Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Gjorge İVANOV'u ve Makedonya Kültür Bakanı Elizabeta Kançefska MİLEVSKA'yı makamında ziyaret etti. 11.Kapadokya Şiir Şölenine davet mektubunu sunan Ayşe PASLANMAZ 21 gün sonra Makedonya Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Gjorge İVANOV'dan davetini kabul ettiğine, şiir şölenine katılacağına dair resmi mektubu alınca hemen şölen hazırlıklarına başladı. Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Gjorge İVANOV, davet edilmekten çok memnun kaldığını, 'Makedonya Kültür ve Dostluk Gecesi' yapılmasından da son derece mutluluk duyacağını söyledi.

 

Bu konuda bilgi veren Ayşe PASLANMAZ; Makedonya'dan Makedonya Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Gjorge İVANOV, Cumhurbaşkanının eşi Maja İVANOVA, Kültür Bakanı Elizabeta Kançefska MİLEVSKA, Dış Yatırımlardan sorumlu Türk Devlet Bakanı Furkan ÇAKO, Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Jeryy NAUMOFF, Makedonya Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Boris JOSİFOVSKİ,  Makedonya Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Protokol Şefi İle MASALKOVSKİ, Makedonya Cumhurbaşkanlığı Dış Politika Başdanışmanı Darko KOSTADİNOVSKİ, Makedonya Cumhurbaşkanlığı Dış Politika Danışmanı Rima SAFİTLİ, Makedonya Cumhurbaşkanlığı Dış Politika Danışmanı İsmail ALİJİ,  Makedonya Cumhurbaşkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Martin GEORGİEV, Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Fuat HACIEYÜP, Bilimler ve Sanatlar Akademisi Başkanı Prof. Dr.Vilado KAMBOSKİ,  Struga Şiir Akşamları Başkanı Slave DİMOSKİ ve Struga Şiir Akşamları Müdürü Mite STEVASQİ'nin programa katılacaklarını belirtti.

 

PASLANMAZ, açıklamasında; Ülkeler arasında kültür ve dostluk köprüleri kurmak gayreti içerisindeyim. Geleneksel hale getirdiğim Kapadokya şiir şölenlerinde Kapadokya'nın tarihi değerinin yanı sıra kültürel değerini ortaya koyarak her yıl bir ülkenin üst düzey yetkililerini ve şairlerini şölenimize davet ederek, gelecek ülke adına şölen gerçekleştiriyorum. Geçmiş yıllarda düzenlediğimiz şölenlerimize; Azerbaycan, Almanya, K.K.T.C, Özbekistan, Rusya, Türkmenistan, Özbekistan, Kosova, Kazakistan, Bulgaristan, Moldova, Irak ve İran'dan katılımlar oldu.

 

Önceki yıl 'Azerbaycan Dostluk ve Kardeşlik Gecesi' adıyla Azerbaycan için şölen gerçekleştirdik.  8 ay sonrasında Kapadokya Şiir şölenini 'Karabağ'dan Türk Dünyasına Gönül Köprüsü' adıyla Azerbaycan'da organize ettik. Başta Cemal SAFİ olmak üzere Türkiye'den değerli şair ve yazarlarla birlikte Bakü, Tovuz, Kelbecer ve Gence'de 4 gün süren şölenimiz gerçekleşti. Azerbaycan'ın en ünlü şair, yazarları, devlet yetkilileri ve sanatçılarıyla şölenlerimizde buluştuk. Tovuz da askeri birlikte askerlere şiir programı gerçekleştirdik ve Dr. Ganire PAŞAYEVA tarafından asker elbiseleri Kapadokya şiir şöleni heyetine giydirildi. O günkü yaşanan coşku ömre bedel bir coşkuydu.

 

2015 yılındaki şölenimizi Makedonya için organize ediyoruz. Makedonya Bilimler ve Sanatlar Akademisinin teşvikiyle, Makedonya Struga Şiir Akşamları ve Yunus Emre Enstitüsü işbirliğinde hazırlanan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Nevşehir Valiliği, Makedonya  Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ki 11. Kapadokya Şiir Şöleni 'Makedonya Kültür ve Dostluk Gecesi' adı altında gerçekleşecek, programın onur konuğu ve davetlileri Makedonlar olacak.'' dedi.

 

Ayrıca Hamdi ŞENGEL Başbakanlık Müşaviri, Dr. Ganire PAŞAYEVA Azerbaycan Milletvekili, Nilay TUNÇALP K.K.T.C Kültür ve Spor Bakanlığına Bağlı Kültür Dairesi Müdürü, Dr. Arif ALBAYRAK K.K.T.C Mağusa Milletvekili, Hayri ORÇAN K.K.T.C Tatlısu Belediye Başkanı, Prof Dr. Hayati DEVELİ Yunus Emre Enstitüsü Başkanı, Dr. Ebubekir CEYLAN Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı, Haşim KOÇ Yunus Emre Enstitüsü Projeler Müdürü, Okan İBİŞ Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü, Mustafa HASTÜRK K.K.T.C Meclisi Kültür Sanat Danışmanı, Mustafa YALÇIN Kayseri Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri, Menderes DEMİR Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı, Bektaş TANRIVERDİ Kültür ve Turizm ve Kalkınma Federasyonu Genel Başkanı, Şemsettin KUZECİ Kerkük Kültür Derneği Genel Başkanı, Yahya AKENGİN TURKSAV Başkanı, araştırmacı şair yazar Abdullah SATOĞLU, Yuruslan BOLATOV Rusya'dan şair, Ekber QOŞALI Azerbaycan'dan şair, Beste SAKALLI Kıbrıs'tan şair, ünlü yazarlarımızdan Ümmiye Yılmaz ERÇEVİK, Eda BİLDEK, Bülent GÜNDOĞAN, Ali ÖZKANLI ve Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden şair yazar sanatçılar da şölenimizde yer alacaktır. Ayrıca geleceği tahmin edilen sürpriz isimlerde bekliyoruz.

 

7 Güzel Adamın kil insanı Şair Yazar Nuri PAKDİL'in onur konuğu olarak katılacağı programın Türkçe sunumunu ünlü Şair Ahmet Selçuk İLKAN ile Makedonca sunumunu Şakir İLYASOĞULLARI yapacak. Güzel şiir, yazı ve yorumuyla tanınmış, ülkede ses getiren önemli programlara imza atan 'Kapadokya Şiir Şölenleri'yle dünyaca tanınan Peri Kızı mahlaslı Kültür ve Turizm Bakanlığı Halk Şairi Ayşe PASLANMAZ'a kolay gelsin diyor başarılarının devamını diliyoruz.

 

YAZAN: Eğitimci Şair Yazar Ali ÖZKANLI

Bakmadan Geçme