'100. YILINDA ÇANAKKALE RUHU'

Kocasinan Kaymakam'ı Ali Candan düzenlemiş oldukları Çanakkale etkinlikleri hakkında gazetemize bilgiler verdi. Çanakkale zaferinin 100. yılında Çanakkale Savaşını daha iyi anlatmak ve bu ruhu canlı tutmak için çeşitli etkinlikler tertip ettiklerini belirten Candan, ' Biz 2015 yılına hazırlıklı girmek istedik, onun için 5 ay önceden projemizi hazırladık ve 27 Ekim 2014 tarihinde ilk etkinliğimizi başlattık' dedi.

Gazetemize projelerini ve amaçlarını anlatan Candan şöyle konuştu; ' Bizim '100. yılında Çanakkale Ruhu' adlı bir projemiz var. Bu 8 ayrı etkinlikten oluşuyor. Bunlardan birisi Çanakkale Ruhu Konferanslarıydı. Çanakkale Ruhu Konferansları 27 Ekim'de başladı. 35 bin öğrencimize Çanakkale Ruhuyla ilgili konferans verdik. Yaklaşık 14 hafta devam etti. Bazı haftalar çift konferans verildi ve öğrencilerimize Çanakkale'nin ruhunu anlatmak istedik. Atalarımızın neler yaşadığını orada hangi fedakrlıklara katlandıklarını hangi kahramanlık yaptıklarını görmek istedik.  Bunu tabi hem Atalarımıza vefa borcumuzu ödeyelim çocuklarımıza tarih şuuru oluşturalım istedik. Birde tarihini bilen, o zamanki yaşananları bilen çocukların derse bakışları bile farklıdır. Güzel bir proje oldu bunun yanında yani en önemli ilk başlangıç aşamamız bu konferanslardı' .

'Kuruluştan Kurtuluşa'

Bir diğer projesi olan Çanakkale gezileriyle öğrencileri Çanakkale'ye götürmek istediklerini söyleyen Candan, ' Bin öğrencimizi de Çanakkale'ye götürmeyi amaçladık. Buda 12 hafta devam edecekti yani Haziranın 11'inde en son seferler yapılacak inşallah sağ selamet bu 12 hafta boyunca çocuklarımız önce Bursa'ya gidecekler. Bizim bu Çanakkale kültür turlarındaki sloganımızda şu oldu'Kuruluştan Kurtuluşa' Bursa kuruluşun başkenti kurtuluşta Çanakkale diye düşünerek orada Osman Gazi, Orhan Gazi Türbeleri, Ulucamii, Yeşil Camii buraları görüyorlar. Oradaki o tarihi atmosferi yaşıyorlar. O gün akşamüzeri de Çanakkale'ye gidilip, her tarafı geziyoruz ve orada çocuklarımız gece yürüyüşü yapıyorlar. Gece intikallerinde askerlerimiz hangi hisleri yaşamışlarsa onları yaşatıyoruz. 1008 öğrencimizde işte bu kültür turlarına katılacak. İlçemiz okullarındaki en başarılı 1008 öğrencimiz gidiyor' ifadelerini kullandı.

100. YILINDA 100.000 FİDAN

Çanakkale zaferi etkinliklerini Kayseri'de de yapan Candan 100. Yılında 100.000 Fidan Dikimi etkinliğini başlattıklarını söyledi. Candan bu etkinlikle ilgili olarak, ' 16 Mart'ta Pazartesi günü bir tören düzenledik, Sayın Valimizin, Garnizon Komutanımızın, şehrimizin ileri gelenleri ve vatandaşlarımızın katılımıyla 1000'in üzerinde katılımcı vardı. Orada o günleri yaşattık, hep beraber fidanlarımızı da diktik. Orada çorba üzüm hoşafı ve ekmekten oluşan bir menü vardı. Boğazköprü'den bu tarafa doğru gelirken çevre yolu üzerinde konum olarakta çok güzel bir yerde, bu yıl içerisinde inşallah 100.000 fidanı toprağa kavuşturacağız. Şu ana kadar 15 bin civarında dikildi' dedi.

Çanakkale şehitleri için 1100 Hatim indirdiklerini belirten Candan, 'Etkinliklerimizin devamında ' Tiyatro Çanakkale' konulu bir tiyatro gösterimimiz olacak. Bu kostümler oradaki orijinal kostümler olacak. Bir site hazırladık 'yuzinciyilindacanakkaleruhu.com' diye. Burada Çanakkale'yle ilgili resimler, türküler yer alıyor. Birde bizim yaptığımız etkinlikleri de içine aldık.  Yaptığımız etkinliklerden biride belgesel hazırlamak oldu. Belgeselimizi de Çanakkale'ye gidemeyenler için özellikle tavsiye ediyorum. Belgeselimiz sosyal paylaşım sitelerine koyduk. Aynı zamanda hazırlamış olduğumuz sitemize de yerleştirdik. Sanki izleyenlerde Çanakkale'ye gitmiş oraları görmüş tarihi yaşamış gibi hissediyorlar' şeklinde konuştu.

KAYSERİ'YE GÜVENDİK

Son olarak bu tür etkinliklerin daha çok yapılması gerektiğini vurgulayan Candan, ' O gün yaşananları unutturmamak, şehitlerimizin manevi şahsiyetlerine hay getirmemek açısından öğrencilerimize Çanakkale ruhunu yaşatmak istiyoruz. Bunlar bizim asli görevimizdir. İnsanlarda bu bilincin daha da artması için bu çaptı geniş organizasyonların yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bu projeyi hazırlarken hazır bir bütçemiz yoktu. Kayseri'ye güvendik en başta ve başardığımızı düşünüyorum' şeklinde sözlerini sonlandırdı.

HABER: MESUT DAVARCI FOTOĞRAF: RUKİYE DAVARCI 

Bakmadan Geçme