900 Gramlık Bebeğe Kalp Operasyonu
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri başarılı bir operasyona daha imza attı. 28 haftalık olarak dünyaya gelen ve kalbindeki delik nedeniyle solunum sıkıntısı çeken 900 gram ağırlığındaki prematüre bebeğin kalbindeki delik, ameliyatsız...
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri başarılı bir operasyona daha imza attı. 28 haftalık olarak dünyaya gelen ve kalbindeki delik nedeniyle solunum sıkıntısı çeken 900 gram ağırlığındaki prematüre bebeğin kalbindeki delik, ameliyatsız yöntemle kapatıldı.
Operasyonu gerçekleştiren ekibin başkanı Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Narin, yaptığı açıklamada, 900 gram ağırlığındaki Elif Çetin adındaki bebeğe yaptıkları operasyonun, Türkiye’de şu ana kadar girişimsel anjiyo yöntemi ile kalbindeki deliği kapatılan en küçük doğum ağırlığına sahip vaka olduğunu bildirdi.
Prof. Dr. Narin, “PDA, anne karnında açık olan doğumdan sonra mutlaka kapatılması gereken kalpteki 2 damar arasındaki kanaldır. Bunun normal çocuklarda görülme oranı tüm canlı doğumlarda 1000’de 1 civarındadır. Prematüre erken doğan çocuklarda yüzde 60-80’e kadar çıkmaktadır. Bu kanal açık olduğunda kanalın büyüklüğüne bağlı olarak kalpte yorulmalar ve kalp yetmezliği oluşmaktadır. Bu olay prematüre olgularda daha belirgindir. Prematüre bebeklerde yardımcı solunum kasları da iyi gelişmemiş olduğundan nefes almakta zorlanırlar ve solunum cihazına bağlanırlar. Bizim olgumuzda da yaklaşık 1 ay önce 28 haftalık olarak doğan ve doğduğundan bu yana ventilatöre, yani solunum cihazına bağlı yaşayan bebekte kalp yetmezliği bulguları vardı. Biz bu hastanın gerekli değerlendirmesini yaptıktan sonra bunu girişimsel olarak anjiyo yöntemi ile kapatmayı planladık. Anjiyo ünitemizde yaklaşık 1 saat süren ameliyatsız anjiyo yöntemi ile bebeğin kalbindeki deliği kapattık. Ertesi gün bebek solunum desteğinden çıkarıldı. Bebeğin solunum fonksiyonları düzeldi. Kardiyolojik açıdan sıkıntısı kalmayan bebek beslenmek için kuvöze alındı” dedi.
Bu vakayı diğer vakalardan ayıran özelliğin bebeğin en düşük doğum ağırlığına sahip olması olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Narin, “ABD’de 800 gram ağırlığına sahip bir bebeğe bu işlem uygulanmış. Ülkemizde ise en düşük doğum ağırlığına sahip bebeğin kalbindeki deliği girişimsel olarak biz kapatmış olduk. Bu geldiğimiz seviye açısından önemli bir gelişmedir. Erciyes Üniversitesi Çocuk Kardiyoloji Bölümü olarak yeniliklere imza atmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Anne Emel Çetin ise, başarılı bir operasyonla bebeğini sağlığına kavuşturan Prof. Dr. Nazmi Narin ve ekibine teşekkür ederken, “Bebeğimi yaklaşık bir ay önce özel bir hastanede prematüre olarak dünyaya getirmiştim. Bebeğimin kalbinde sıkıntı olduğunu söylediler ve daha iyi tedavi için buraya gönderdiler. Prof. Dr. Nazmi Narin ve ekibine çok teşekkür ederim, sağ olsunlar, bizimle çok ilgilendiler ve bebeğimi sağlığına kavuşturdular. Şimdi bebeğimin kuvözden çıkmasını ve onu kucağıma almayı sabırsızlıkla bekliyorum” şeklinde konuştu.