700 yıllık bin 111 taneli tespih

Kayseri'nin Develi ilçesinde andız ağacından yapılan yaklaşık 700 yıllık bin 111 taneli tespih, ilgi görüyor.

 Andız ağacından yapılan 13 metre uzunluğunda ve 5 kilogram ağırlığındaki tespih, Anadolu'nun Moğol istilasına uğradığı dönemde Selçuklu Devleti'nin önemli bir merkezi haline gelen Develi ilçesindeki tarihi Sivasi Hatun Camii'nde muhafaza ediliyor. Sivasi Siti Hatun tarafından 1281 yılında yaptırılan tarihi camide bulunan dev tespihin, caminin yapımından yıllar sonra Selçuklu'nun başkenti Konya'dan gönderildiği belirtiliyor.

Sivasi Hatun Cami İmam Hatibi Oktay İşçi,  Selçuklu Devleti döneminden kalma bin 111 taneli dev tespihin yaklaşık 700 yıldır camilerinde muhafaza edildiğini söyledi. Duvara monte edilen ahşap bir kutu içerisinde korunan ve sergilenen tespihte yüzlerce yıl geçmesine rağmen hiçbir deforme olmadığını belirten İşçi, tespihin toz tutmama ve çürümeme özelliğine sahip olduğunu ifade etti.

Cemaatin, sabah namazlarından sonra halka oluşturup dualar eşliğinde tespihi çektiğini aktaran İşçi, "Bu tespih, Selçuklu ve Osmanlı döneminde Salat-ı Nariye duası okunarak çekilmiştir. Tespihi, düşmana karşı galip gelmek, depremden, afetten korunmak için bu dua okunarak genellikle de sabah namazından sonra çekmişlerdir. İlmihallerde, bu dua 4 bin 444 kez okunursa "dileğiniz kabul olur diye' yazar. O yüzden tespihimiz bin 111 tanelidir ve Salat-ı Nariye duasıyla okunarak 4 tur çekilirmiş" dedi.

"Mevlana da bu tespihi çekmiş"

Aynı tespihten bir tane de Konya'da olduğunu bildiklerini belirten İşçi, bu boyuttaki tespihin ender bulunduğunu dile getirdi. Develi'nin o dönemde önemli bir ilim merkezi olduğuna dikkati çeken İşçi, "Burada içinde bulunduğumuz cami dışında, medrese ve hamam da varmış. Develi o dönemde çok önemli bir ilim merkezidir. Bu nedenle hafızların çok yetiştiği ve ilim adamlarının olduğu yerlerde bulunan bir tespihe sahibiz. Rivayete göre, Mevlana hazretlerinin de bu camiye gelerek tespih halkasına oturup çektiği anlatılır hatta camimizde bir süre cemaate ders verdiği, cemaati aydınlattığı, medrese de ders verdiği, hamamda yıkandığı üniversitelerden gelen araştırmacı hocalar tarafından rivayet ediliyor" açıklamasını yaptı.

"Ramazan ayında tespihe ilgi artıyor"

İşçi, bugüne kadar sayısız namazların kılındığı, zikirlerin çekildiği, hafızların yetiştirildiği camiye ramazan ayında çok sayıda ziyaretçi geldiğini söyledi. Gelen ziyaretçilerin tespihe çok büyük ilgi gösterdiğini aktaran İşçi, "Camimiz tarihi ve konumu itibarıyla feyizli bir cami olduğu için genellikle ramazan ayında insanlar buraya ilgi gösterir. Burada uzun süre vakti geçirirler. Özellikle tespihle ilgilenirler ve dikkatlice incelerler. Tespihi gördüklerinde hepsi de daha önce bu uzunlukta bir tespih görmediklerini dile getiriyorlar" diye konuştu.     AA

 

Bakmadan Geçme