'35'inci tanker Irak'ta yüklendi'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, hükümet olarak şuana kadar izledikleri politikaların meyvelerini vermeye başladığını söyleyerek, '35'inci tanker Irak'ta yüklendi' dedi.
Güneş Enerjisinden lisanssız Elektrik Üretimi Kayseri Buluşması’na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yıldız, "Şuana kadar izlediğimiz politikalar meyvelerini vermeye başladı ve bütün bu saymış olduğum kaynaklar jeotermal kaynaklarda dahil olmak üzere yatırımlar bir bir gerçekleşmeye başladı. Tabii ki bununla yetinmeyeceğiz. Türkiye büyüme rakamları itibariyle rehavete hiç kapılmayacak. Büyümeye sürekli ihtiyacı var. Enerji sektörü inşallah Türkiye’nin tamamlayıcı unsurlarından olmaya devam edecek. Bu etkinliğin Kayseri’mize ve Türkiye’mize hayırlar getirmesini temenni ediyorum" dedi.
Putin’in Türkiye ziyaretini de değerlendiren Yıldız, “Sayın Putin’in Türkiye ziyareti son derece önemlidir. Üst düzey bir stratejik bir toplantı yapılacak. Bunun hazırlık toplantısı olarak 2 gün önce Moskova’da karma ekonomik eş başkanları olarak toplandık. Bütün bakanlıklarımızdan oluşturduğumuz heyetle beraber bu toplantının hazırlıklarını yaptık. Başta enerji konuları olmak üzere görüşeceğimiz çok fazla konu var. Özellikle son gelişen Rusya Federasyonu ile alakalı gerek bölgesinde gerek Avrupa Birliği’nde gerekse ABD’de farklı siyasi politikalar oluşmaya başladı. Bunlarında değerlendirmesi mutlaka yapılacaktır ama Rusya ve Türkiye birbirini stratejik yatırımlar ile tamamlayan iki önemli ülkedir. Bunun bize kazandıracağı tabi ki çok şey var. Biz uluslar arası prensiplerimizden ödün vermeksizin bütün bunları gerçekleştirebilecek kabiliyet ve kapasitedeyiz. Toplantıda, biliyorsunuz doğalgazın fiyat indirimi konusunda indirimimizi yineledik. Karşılıklı belirli adımlar atıldı. Şuanda bu adımlar tek başına yeterli değildir. Yine adımlar atmamız lazım. Birbirimize daha çok yakın olmamız lazım ki ortak bir noktada buluşabiliyor olalım. Aynı zamanda şuan Batı hattından Ukrayna’dan gelen doğalgazda yarı yarıya bir kapasite oluştu. Nu kapasitenin kontrat değerlerine ulaşması yani günlük 42-43 milyon metreküp civarında rakamın mutlaka oluşması gerektiğini ve artık havaların kış şartlarına iyiden iyi girdiğini de ilettik. O açıdan bunun olmazsa olmaz şartlarımızdan bir tanesi olduğunu belirttik. Tabi ki yeni gaz kontratları var. Onların üzerinde çalışmalar var. Bununla bitmiyor. Tarımda uygulanan yaptırımlar için Türkiye’de özellikle Kayseri’yi ilgilendiren yumurta ile alakalı yeni bağlantılar, beyaz et ve bütün süt ve süt ürünleri ile alakalı konuları da konuştuk. Çünkü bildiğiniz gibi karma ekonomik eş toplantılarında yalnız enerji değil, tarımdan ulaştırmaya, TIR’ların kotasından tutun ki yatırım hizmetleri ile alakalı bütün hizmetlerde orada konu başlıkları olarak da konuşuluyor" ifadelerini kullandı.
Benzin ve Motorin fiyatlarındaki indirimi de değerlendiren Yıldız, "OPEG’le alakalı biliyorsunuz, bir karar alındı. Dün de Kuzey Iraklı petrol bakanı ile birlikte yemek yedik. OPEG’deki kararları beraber değerlendirdik. Şuanda tüketici ülkeler lehine görünen bu karar sürdürülebilir bir karar olacaktır. Şuana kadar 70 ile 80 dolar bandına oturacak olan ham petrol fiyatları Türkiye’nin hem cari açığını azaltacak olan hem de enerji ile alakalı giderlerini azaltacak olan önemli bir karardır. Özellikle Suudi Arabistan ve ABD’nin ham petrolün arzının azaltılmasıyla alakalı koydukları şer, yani ‘Daha da az üretim yapmayalım’ demiş olmaları, arzın talebi karşılıyor olması günlük yaklaşık 90-91 milyon variller civarında dünyadaki tüketimin karşılanabiliyor olması bütün bu ham petrol fiyatlarını dediğimiz noktaya çekmiştir. Türkiye buradan kazançlı çıkacaktır ve özellikle 2013 yılındaki yaklaşık 52 milyar dolarlık rakamların 2014 yılında ve 2015 yılında daha da az bir noktaya ulaşacağına inanıyorum. Burada karıştırmamamız gereken bir konu var. Ham petrol fiyatlarının düşüşü ile benzin ve motorin fiyatlarının düşüşü Akdeniz havzasında aynı oranda olmadığını söylemem lazım. Biz uluslar arası rekabete açık yalnızca TÜPRAŞ fiyatları ile yetinmeyen ve bu rekabeti Türkiye’de sanayicimiz ve müşterimiz lehine kullanmaya çalışan bir hükümetiz. Bu manada yapılan çalışmalarda sonuç verdi. 100 TL’lik bir malın yarısının vergi olduğunu düşündüğünüzde yüzde 10’luk bir indirimin vergiden arındırılmış halinin düşeceğini bilmek lazım. O yüzden direk bazı çarpma ve bölmelerin doğru sonuç doğurmadığını söylemem lazım ama siz bilin ki mutlaka bütün bu yapılan indirimler vatandaşımızın ve sanayicimizin lehine kullanılmaktadır ve son kuruşuna kadar tabii ki bunun takibi yapılmaktadır" ifadelerini kullandı.
’35’inci tanker Irak’ta yüklendi’ diyen Bakan Yıldız şunları kaydetti:
"Dün Iraklık petrol bakanı ile son derece önemli bir toplantı yaptık ve Türkiye’nin bizim almış olduğumuz kararların şuanda Irak’a 2 milyar dolar kazandırdığını ve bu kazancın Irak’ın normalleşmesi adına kullanılacak bir kazanç olduğu üzerine bir mutabakat sağladık. Türkiye oluşturmaya çalıştığı bu sistemi gördüğü uluslar arası kabulle çok iyi bir sınav verdiğini birçok sektör birçok uluslararası kuruluş tescil etmiştir. Türkiye’nin aldığı bu ön son derece önemlidir. Bunun da ben uluslar arası kamuoyunda yaklaşık 28 milyon varillere kadar ulaşan bu petrolün sevkiyatının Irak’ın normalleşmesi adına son derece önemli olduğunu söylemem lazım. Aynı zamanda Bağdat’ın da şuanda 1.4 milyon varillik Türkiye’nin de aldığı yani TÜPRAŞ’ın da bağlantı yaptığı bir petrol olduğunu söylemem lazım. Türkiye’nin ham petrolünü en fazla tedarik ettiği ülke olduğu için Irak ile zaman zaman serin esen rüzgarların yerini ılık rüzgarlara bıraktığını ve iki ülke arasında ki ilişkinin daha da iyiye gideceğinin habercisi olduğunu söylemem lazım. Çünkü sektörü hem Rusya Federasyonu ile hem de Irak ile bütün bu ilişkilerin lokomotifidir ve bunu gelişmesini sağlayacak katkıları koymaya Türkiye her zaman hazır olmuştur."