2023 hedeflerine kadınlar ile ulaşılacak

Kayseri Kadın Girişimciler Kurulu Merve Sarıoğlu, Türkiye'nin 2023 hedeflerine, ancak daha çok kadının istihdam edilip ekonomik yaşama kazandırılması ile mümkün olacağını söyledi.


2007 yılında tüm Türkiye’de kurulan Kadın Girişimciler Kurullarının (KGK), Kayseri’deki örgütlenmesinin 126 üyeden oluştuğunu kaydeden Kayseri KGK Başkanı Merve Sarıoğlu, 2005’ten bu yana iki dönemdir görevde olduklarını ve kadınların iş yaşamına dahil olmaları için bir dizi çalışma yürüttüklerini ifade etti. Başkan Merve Sarıoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin, söz konusu kurulları kurma nedenlerine dair şu bilgileri verdi:

“Kadınlar için varız”
“TOBB, 2004 yılında TUİK verilerine baktığında, kadın girişimci oranının Türkiye’de yüzde 4 olduğunu görüyor. 2015’te bu oran yüzde 9’a yükseldi. Bizim kurullarımız kadınları girişim alanına çekmek, kendiişlerini kurmasını sağlamak, istihdam sağlamak alanında cesaretlendirici ve bu konuda eğitimler, projeler düzenleyici faaliyetlerde bulunuyor. Biz de Kayseri’de benzer çalışmaların yanı sıra, kadınlarda ‘Neden ben patron olmayım, neden ben kendi işimi kurmayayım’ sorusunu uyandırmak için çalışıyoruz. Finans sağlayan kurumlar değiliz, fakat doğru finansın nasıl bulunacağı konusunda yol gösteriyoruz. Bu konuda mentörlük ve koçluk hizmetlerimiz de var. Kayseri Ticaret Odasına bağlı olarak çalışıyoruz. Bu hizmetlerimizin tamamı ücretsiz. KTO ve TOBB bunların tamamını karşılıyor. Bazı kurumlarla da sponsorluk çalışmalarımız oluyor.”


Kayseri’de üç kadın kooperatifi faaliyete geçti
Yakın zamanda kooperatifleşme çalışmalarını başlattıklarını vurgulayan Başkan Merve Sarıoğlu, ilçelerde üç kooperatif kurulduğunu söyledi. Kooperatifleşmenin, özellikle dezavantajlı bölgelerde yaşayan kadınların ekonomik yaşamına dahil olmasında önemli bir aşama olduğuna dikkat çeken Başkan Merve Sarıoğlu, “İlde kadınlarımızın bazı imkanlara ulaşması daha kolay. Fakat ilçelerimiz kadınlar açısından daha geriden gelen bir ivme seyrediyor. Biz eğer topyekun bir kalkınma modelini benimseyecek isek, önemli olan ilçedeki kadınların da bu seferberliğe dahil olmaları. İlçelerde ‘Eğer İstersen’ diye bir proje başlattık. Proje kapsamında çok sayıda eğitim veriyoruz ve kadınlarda farkındalık uyandırmak adına çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Onlara ilk önce girişimciliği ve değerlerini anlatıyoruz. Evlilik hayatı ile girişimcilik hayatı nasıl bir arada gider, herhangi bir şiddete uğramaları durumunda nerelere başvuracaklarına kadar çeşitli konularda bilgilendirmeler yapıyoruz. Klinik psikologlarımız da onlara eğitimler veriyor ve KOSGEB eğitimlerinden de bahsedip bir günümüzü tamamlıyoruz. Bu eğitimleri Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Kadın ve Gençlik Merkezlerinde gerçekleştirdik. Çok güzel geri dönüşler alıyoruz. İşin esası bu çalışmalar, kooperatifçilik çalışmalarımızın ilk ayağı. Her kadını evden çıkarıp çalıştırmamız maalesef mümkün değil. Çünkü eğitimle ilgili ciddi sıkıntılar olabiliyor. Şu anda 3 kooperatifimiz faaliyete geçmiş durumda, bundan dolayı da çok mutluyuz.” ifadelerini kullandı.
İHA
 

Bakmadan Geçme