2015'de petrolün hızlı düşüşü sürdü

Geride bıraktığımız yıl dünya piyasalarında en çok konuşulan konuların başında ham petrol geldi. 2014'ün haziran ayında varil fiyatı 114 dolardan satılan brent petrol yılı 36 dolardan kapadı. Ancak görünen o ki bu seviye petrolün gördüğü en düşük seviye olmayacak.

           Suudi Arabistan’ın ABD’de kaya gazı tekniği ile üretim yapan şirketlere açtığı savaş sonucu son 11 yılın en düşük seviyesinde seyreden petrolün 20 dolar seviyelerine kadar inebileceği belirtiliyor. Suudi Arabistan piyasada arz fazlası olmasına rağmen üretimini düşürmeyerek petrol fiyatlarını düşük tutmaya devam ediyor. Bu da petroldeki erozyonun 2016’nın tamamında süreceği yönündeki beklentileri artırdı. Petrol fiyatlarının düşük olması ise petrol üreten ülkelerin gelirlerinde sert düşüşleri beraberinde getirdi. Yapılan hesaplamalara göre Ortadoğu’daki petrol üreticilerinin bütçeleri bu yıl 350 milyar dolar açık verecek. 2016’da ise petrol zengini ülkeler iflas ile karşı karşıya kalacak.

Emtia da çakıldı

Son yıllarda yatırımcılarına sürekli kazandıran piyasalar bu yıl oldukça tatsız bir dönem geçirdi. Geçtiğimiz yıllarda gerek endeksler ve gerekse de emtia kalemleri iki basamaklı çıkışlarla dolar milyarderlerinin milyarlarına yenilerini ekledi.  Ancak her ne kadar küresel merkez bankaları bol para politikalarını desteklemeye devam ettiyse de yatırım dünyası 2015’i 3 trilyon dolarlık kayıpla kapadı. Bu kayıplardan Warren Buffett gibi yatırım dünyasının kurtları da nasibini aldı. Avrupa piyasaları AB Merkez Bankası’nın (ECB) bol para politikalarıyla yılı artıda kapatmayı başardı ancak kıtanın ekonomik ve sosyal sorunları piyasaları baskı altında tuttu. Özellikle yılın ikinci yarısından itibaren gündeme oturan terör ve sığınmacı sorunları Euro Bölgesi üyeleri arasındaki gerilimi de artırdı. 2016’da en az 2 milyon sığınmacının daha beklendiği Avrupa’da sosyal sorunlarla birlikte ekonomik problemlerin de artması bekleniyor.

2015’te dünya piyasalarına damgasını vuran ülke ise kuşkusuz Çin oldu. Ekonomisini fason üretimden nitelikli sanayi ürünlerine geçirmek için çok sayıda yeni uygulamayı gündemine alan ülkede taşlar yerinden oynadı. Dünyadaki tüketimin de beklendiği seviye olmaması Çin’in üretiminde sert düşüşlere neden oldu. Bu durum da doğrudan ülkenin büyüme rakamlarına yansıdı. Ülkede işsizliğin düşük seviyelerde seyretmesi için her yıl yüzde 10 seviyelerinde bir büyüme gerekiyor. Ancak ülke ekonomisinde yaşanan dalgalanma büyüme oranlarının yüzde 7 ve altına inmesine neden oldu. Bu düşüş ülkenin sert bir düşüş yaşayacağı yönündeki endişeleri tetikleyince küresel borsalar ikisi haziran ve ağustos aylarında olmak üzere bir dizi sert düşüş yaşadı. Çin ekonomisindeki üretimin düşmesi emtiaya da yansıdı. Bakır, petrol, demir cevheri başta olmak üzere sanayi metallerinin tamamında düşüşler yaşandı. Bu kalemlerin yükselişine yönelik satılan türev ürünlerde de son yılların en sert düşüşü yaşandı.

(Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme