2 ile 5 yaş arasında sünnet önerilmiyor!

Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Harun Reşit Ayangil, 2 ile 5 yaş arasında sünnetin önerilmediğini açıkladı. İyileşme süreci daha hızlı oluyor

 Son yıllarda erkek çocuklara sünnetin erken yaşlarda uygulanması yönünde bir eğilim görülüyor. Sünnetin özellikle yenidoğan döneminde yapılması hem lokal anestezi yapılmasına olanak sağlıyor, hem de iyileşme süreci ileriki yaşlara göre daha hızlı oluyor. Bu sebeple olabildiğince erken yaşlarda sünnet yapılmasının daha doğru olduğunu belirten Dr. Ayangil, sünnet sonrasında bebek bezlerinden kaynaklanan herhangi bir soruna yol açmadığını da söyledi.

Psikolojileri olumsuz etkileniyor
2 ile 5 yaş arasında erkek çocuklar, cinsel kimliklerini, cinsel organlarını tanıma döneminden geçiyor. Dr. Harun Reşit Ayangil, bu yaş aralığında sünnet yaptırılmasının olumsuz etkilerini şöyle açıkladı: “Bu dönemde cinsel organı ve kimliğini tanıma süreci geçiren çocuklarda sünnet, psikolojilerini olumsuz etkiliyor. 5 yaşından sonra yapılan sünnetlerde hem iyileşme süreci uzun oluyor hem de çocuk daha büyük bir korku ve endişe yaşıyor. Tıbbi bir zorunluluk olmadığı sürece sünnetin 2 yaşından önce veya çok ileri bir tarihe atmamakla birlikte 5 yaşından sonra yapılması öneriliyor.”
Mutlaka hastanede yaptırılmalı
Sünnet işlemini ev ortamında gerçekleştiren aileleri uyaran Dr. Ayangil, uygun olmayan şartlarda yapılan sünnetlerde yeterli hijyen sağlanamayacağını, bunun da birtakım enfeksiyonlara yol açabileceğini ifade etti. Bir tören şeklinde yapılan sünnet işlemi ayrıca çocuğun da psikolojisini olumsuz şekilde etkileyerek daha fazla endişe duymasına sebep olduğunu söyleyen Dr. Ayangil, “Hastane şartlarında temiz materyallerle yapılan sünnetlerde enfeksiyon riski ortadan kalkıyor. Bunun yanı sıra anestezi yardımıyla da işlem acısız şekilde gerçekleşiyor. Bu sebeple sünnetin, mutlaka hastanede yaptırılması gerekiyor” diye konuştu.
Sünnet hakkında bilinmesi gerekenler
Sünnet işleminden önce uygulanan uyuşturma yöntemleri ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlatan Dr. Harun Reşat Ayangil, işlemden sonra hangi durumlarda doktora başvurmak gerektiğini de şöyle anlattı:
• Sünnet işlemi için lokal veya genel anestezi yapılabiliyor. Ancak lokal anestezi ile sünnet, yenidoğanlar hariç ciddi travmalara neden olduğu için tavsiye edilmiyor. Hem çocuğun hem de doktorun konforunu artıran genel anestezi, çocuğun travma yaşamasına da engel olduğundan dolayı daha çok tercih ediliyor.
• İğne öncesinde yapılan krem uygulamasının bir faydası bulunmuyor. Krem, sadece cildi uyuşturuyor. Ancak sünnet işlemi esnasında cilt değil, cilt altındaki doku bölgesinde acı duyuluyor. Bu sebeple krem uygulaması ile sünnet yaptırmak önerilmiyor.
• Dondurucu bir uygulama olan sprey, bebeğin cinsel organının donmasına yol açıyor. Bu da iyileşme sürecini bozma ve kan dolaşımını olumsuz etkileme gibi telafisi mümkün olmayan sorunlara neden olabiliyor. Bu sebeple uygulanma sıklığı en az olan spreyden kesinlikle uzak durulması gerekiyor.
• Sünnet sonrasında kanamanın uzun süre devam etmesi, işlemden 6-8 saat sonra çocuğun idrarını yapamaması, cinsel organın çevresindeki kızarıklık ve morluğun 3-4 gün sonrasında azalmaması gibi durumlarda vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekiyor.

Bakmadan Geçme