15 Temmuz direnişi sanatçılara ilham verdi

15 Temmuz darbe girişiminin ardından halkımızın gösterdiği muhteşem direniş Murat Kekilli, Uğur Işılak, İlhan Akkurt ve Hüseyin Emin Öztürk başta olmak üzere birçok sanatçıya ilham vererek yeni eserlerin ortaya çıkmasını sağladı.

 Yapılan hain darbe girişiminden sonra FETÖ terör örgütüne tepki amaçlı meydanlara inen milletimize “güzelleme” amaçlı birçok şiir yazıldı, besteler yapıldı.


Kekilli’den marş
15 Temmuz gecesi ünlü sanatçı Murat Kekilli demokrasi nöbetinde meydan meydan gezen isimler arasında yer aldı. Sanatçı, darbe girişimi ve demokrasi nöbeti sırasında gördüğü birlik ve beraberliğin ardından  “15 Temmuz” isimli bir marş besteledi.
Murat Kekilli eseriyle ilgili yaptığı açıklamada” "Bu marşı, birlik ve beraberliğimizin sembolü İstiklal Marşı'mızı referans alarak, hem halkımızın kahramanlığına hem de son zamanlarda yara almış olan halk, asker ve polis kardeşliğinin bütünlüğüne katkıda bulunmak amacıyla yaptım. Başlangıçta gençlik için düşündüğüm bu marşı, sadece gençliğimize değil bütün milletimize hediye etmekten onur duyuyorum." ifadelerini kullandı.
Sanatçı besteleyip seslendirdiği bu marşa bir de klip çekti. Sanatçının eserinde "Şanlı yurdumun tarihine bak / Var mıdır ki eşi benzeri? / Dağı, taşı, toprağı, tek, bir yüreği / Çınlıyor şehitlerin sesi / Haydi, haydi, haydi sen de durma / Sen de vatan millet aşkına / Sen de çalış Allah aşkına" sözleri yer aldı.

Işılak’dan yeni beste
Ünlü sanatçı Uğur Işılak da, 15 Temmuz gecesi darbe girişimine tepkisini sanatçı kişiliğiyle ortaya koydu ve yeni bir eser daha yaptı.
Sanatçı “Yeniden Diriliş” adını verdiği eserini ve klibini internetten yayınlandı. Şarkıya ilişkin yaptığı açıklamada Işılak” Bu gibi olaylarda herkesin kendine göre acıları, anıları olur. Aslında bunları taze tutmak, geleceğe daha emin, adımlarla ilerlemek için önemlidir ve sanat eserleri de bunları bizim hafızamızda taze tutar.” dedi.
Açıklamasında bir sanatkârın yaşadıklarını, duygularını ve düşüncelerini ancak sanat eseriyle icra edebileceğine işaret eden Işılak, şunları kaydetti:
"Yaşananları hafızalarda taze tutmak için, 'Bu duygularımız kaybolmasın, 20 sene sonra da bunları tekrar hatırlayalım' diyerek böyle bir eseri, bu dönemde yapma ihtiyacı duyduk. İnsanlarımızla, sevenlerimizle ve bu darbeye maruz kalan herkesle bunu paylaşmak istedik."

Yeniden Diriliş’te yer alan sözlerin bir kısmı şu şekilde;

“Bu vatan, bu millet derdimiz bizim
Bölünmez bir bütün yurdumuz bizim
Yurdumuz yurdumuz yurdumuz bizim

Durmadan yorulmadan yürüyelim aşk ile
Müjde dolu bu yolda kutsal her çile
Davamız diriliştir, dava hakka eriştir
Yeniden yükseliştir haydi el ele”

Hakimiyet Türküsü
Gökyüzü Eğitim Kurumlarının kurucusu şair-yazar Dr. Hüseyin Emin Öztürk ise milletimizin istiklal mücadelesine şiirleriyle sahip çıkan isimlerden oldu. 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimine ve darbecilere, Öztürk “Hâkimiyet Türküsü” adlı şiiriyle tepki gösterdi. 
Öztürk’ün bu şiirinde yer alan sözlerin bir kısmı ise şu şekilde:

“Haykırırız cihana; korkmadık, korkmuyoruz.
İşte meydanlardayız, düşmanı sokmuyoruz.
Gelsinler top tüfekle, ölsek diz çökmüyoruz.

İmanlı yüreklere bir şey yapamaz zulmet.
Sonu hüsran zalimin; milletin hâkimiyet.

Mermiler üstümüze yağmur gibi yağsa da,
Uçaklar akın akın, üstümüze ağsa da,
Tanklar yoları kesse, insan zorda kalsa da

Paletlerin altında ezdirilmez hürriyeti
Darbecilerin değil; milletin hâkimiyet.”

Yiğit Milletim
Gazetemizin köşe yazarlarından araştırmacı yazar, bestekar İlhan Akkurt da darbe girişimine karşı tepkisini ve demokrasiye desteğini, sözlerini de yazdığı “Yiğit Milletim” adlı bestesinde gösterdi. Harun Yılmaz’ın aranje edip seslendirdiği bu kahramanlık türküsü  www.hosseda.org isimli şahsi sitesinden veya YouTube’dan dinlenebiliyor.

(Rıfat Yörük-Seda Fırın)

Bakmadan Geçme