13 Yaşındaki öğrencinin temiz çevre duyarlılığı

13 Yaşındaki ortaokul öğrencisi Elif Bektur, temiz çevre ve atıklar konusunda duyarlılığını ifade eden bir yazı hazırlamış. Anlamlı mesajlar içeren yazısını sizlerle paylaşıyoruz:

Doğaya ihtiyacımız olduğu bir gerçek fakat doğanın bize pek ihtiyacının olduğunu düşünmüyorum. Bununla beraber doğanın kendisine ihtiyacı var ve insanoğlu doğayı yok etmeye kararlı. Yüzyıllar önceki insanlar bizler gibi davransalardı şu an yaşayacaklarımız pek hoş karşılanmazdı. Şu anki davranışlarımız yüzünden sadece 10 yıl sonra bu durumda olacağımızı anlayamayan insanoğlu falcılara gidip üç vakte kadar mutlu olacaklarını öğrenip geleceği gördüklerini sanırlar fakat bu konuda oldukça başarısızlar.

Kirlettiler dünyayı kirlendiler kendileri
Pişman oldular ama iş işten geçmişti
Yırtık bir tablo gibi boşuna tuttular kenarlarından
Ruhunu kaybetmiş bir insan gibi faydasız pişmanlıklarla doluydular

1.    Bölüm: Su

Şu an ki en önemli sorunlardan bir tanesi ise su kaynaklarının azalması. Özellikle küresel ısınma nedeniyle barajlardaki su miktarı oldukça azalmış durumda. Fakat hala “ben su tasarrufu yapsam ne olacak tüm dünyayı ben mi kurtaracağım?” diyen insanların fazlasıyla var olduğu bir dünyada bu durumun pek de anormal olmadığını düşünüyorum. Dünyada 1,1 milyar insan hala yeterli su kaynaklarına sahip değilken yılda 20 milyar metreküp suyun boşa harcanması kabul edin normal değil. Dünyanın en derin bölgesi olan Mariana çukurunda bile çöplerin bulunduğu bu dünyada maalesef ki hala dişlerini fırçalarken suyu kapatmayı akıl edemeyecek insanlar var.

Dünya susuzluktan çatlamışken
Pişmanlık faydasız olur
Keşkeler anlamsız, ne kadar içmişsek o kadar içmişizdir.

2.    Bölüm: Atıklar ve Geri Dönüşüm

Atıklar da kirlilik konusundaki en önemli hususlardan bir tanesi. Bizim atıklarımız yüzünden pasifik okyanusunda bir kıta büyüklüğünde çöp yığını oluşmuş durumda. Bu da su ya da toprak kirliliğine sebep oluyor. Pisliklerini kendi gezegenine sığdıramayan insanoğlu uzayı bile kirletmiş durumda. Bu atıkların pek azıysa geri dönüştürülüyor. Fakat bir metre uzaklıktaki geri dönüşüm poşetine gitmekten aciz olan insanoğlunun olayın ciddiyetini anlaması zor olacak gibi.

Çöp dağları yükseldi göklere
İnsanların suçu büyük pişmanlık faydasız 
Doğanın acısı sonsuz göz yaşları denizlere
Dünyanın çöplük olduğu gerçeğiyse kesin, acımasız.

Bu tarz sorunlar yüzünden 10 yıl sonra bile ne olacağını bilmiyorken gelecek nesillerin bizim kadar rahat olacaklarından gereksiz yere fazla eminiz. Belki gelecek nesiller güneşe bizim kadar rahat bakamayacaklar ama gelin biz tüm bu yazıları unutup güneşi seyredelim.

Gök kubbe dehşet verici
Huzur içinde değiliz
Ama yine de varız işte
Bir de güneşi seyredelim 

Elif Bektur
 

Haber Merkezi
Yorumlar 1
Mehmet 02 Mayıs 2023 00:39

Ben yeni nesilden çok ümitliyim.On sene , yirmi sene önceki zihniyetle bu günki nesli kıyasladığımız zaman çok şeylerin değiştiğini görüyorum. Şimdiki nesil çevreye çok duyarlı ve bu konuda bilinçli

Bakmadan Geçme