11 Temmuz Dünya Nüfus Günü
Kayseri İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Mediha İlhan, bir ülkenin devlet olabilmesi için bütün kurumların büyük önemi bulunduğunu, ancak nüfus teşkilatının çok daha önemli olduğunu kaydederek, ''Bütün kurumlar önemlidir fakat nüfus...
Kayseri İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Mediha İlhan, bir ülkenin devlet olabilmesi için bütün kurumların büyük önemi bulunduğunu, ancak nüfus teşkilatının çok daha önemli olduğunu kaydederek, ''Bütün kurumlar önemlidir fakat nüfus teşkilatı çok daha önemlidir. Bir ülkenin devlet olabilmesi için iki unsur şarttır. Bunlardan biri insan, diğeri topraktır. İnsan nüfusu, toprak tapuyu temsil etmektedir. Bu yüzden nüfus teşkilatı çok önemli bir kurumdur'' dedi.
11 Temmuz Dünya Nüfus Günü nedeniyle, İHA muhabirine açıklamalarda bulunan İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Mediha İlhan, ''Dünya Nüfus Günü, 1987 yılından bu yana her yıl 11 Temmuz tarihinde kutlanmaktadır camiamız tarafından. Bir ülkedeki nüfusun sosyal, demografik ve ekonomik niteliklerine ilişkin bilgi derlemesini sağlayan nüfus kayıtlarından elde edilen istatistikler, toplumun ihtiyaçlarını karşılama ve hayatlarını daha iyi hale getirmeye yönelik politika ve planlar hazırlamasında önemli unsurlardır. Nüfus piramitlerini oluşturan yaş dağılımı, doğurganlık, ölüm ve göç oranları rakamları gibi veriler, insanın sosyal ve ekonomik kalkınması üzerindeki etkileri tartışılmaz. Bundan dolayı nüfus konusu hayatı önem taşıyan bir konu'' ifadelerini kullandı.
Nüfusun, sınırları belli olan yerlerde yaşayan insan sayısı olduğunu vurgulayan Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü İlhan, şunları kaydetti:
''Kayseri’nin 16 tane ilçesi var. Kayseri nüfusu bugün itibari ile 1 milyon 295 bin 355’dir. Kayseri’nin nüfus bakımından en büyük ilçesi Melikgazi, en küçük ilçesi ise Felahiye’dir. Nüfus oranları bakımından Kayseri 81 il içerisinde toplam nüfus bakımından 15'inci sıradadır. Kayseri’nin nüfus artış hızı 15.9’dur. Nüfus artışı bakımından da 81 il içerisinde Kayseri 23'üncü sıradadır. Kayseri nüfusunun yüzde 50,17'si yani 649 bin 851’i erkek, yüzde 49,83’ü yani 645 bin 504'ü de kadındır. Kayseri'de 2014 yılının başından bugüne kadar boşanma sayısı 2 bin 801, evlenme sayısı ise 11 bin 72’dir. Nüfus Müdürlükleri, çok yoğun çalışan kurumlardan bir tanesidir. Son yıllarda yerleşim yeri kayıtları da (İkametgah ilmuhaberi) nüfus teşkilatından almaktadır. Bu da teşkilatımıza ayrıca bir yük ve iş hacmi getirmektedir. Mesela birinci aydan bu tarihe kadar yerleşim yeri belgesi olarak Kayseri’de 99 bin 678 tane yerleşim yeri beyanı almışız. Yılbaşından bu yana 62 bin 976 tane erkek nüfus cüzdanı, 52 bin 463 tane kadın nüfus cüzdanı ilgililere imza karşılığında teslim edilmiştir.''
Nüfus Müdürü Mediha İlhan, nüfus teşkilatının son yıllarda bir ivme kazanarak teknolojik olarak çok donanımlı bir hale getirildiğini de kaydederek, ''Eskiye göre personel bakımından da çok iyiyiz. Nüfus teşkilatının giderek daha da iyi olacağını düşünmekteyiz. Bütün kurumlar önemlidir, fakat nüfus teşkilatı çok daha önemlidir. Bir ülkenin devlet olabilmesi için iki unsur şarttır. Bunlardan biri insan, diğeri topraktır. İnsan nüfusu, toprak tapuyu temsil etmektedir. Bu yüzden nüfus teşkilatı çok önemli bir kurumdur'' diye konuştu.
Bu arada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye'nin geleceği olan gençlerimizle ilgili bilgiler yayınladı. Buna göre, Kayseri'de 2013 yılında toplam nüfus içindeki çocuk nüfus oranı yüzde 26,0 iken genç nüfus oranı yüzde 16,4 oldu. Sivas’ta 2013 yılında toplam nüfus içindeki çocuk nüfus oranı yüzde 23,3 iken genç nüfus oranı yüzde 17,5 ve Yozgat’ta ise 2013 yılında toplam nüfus içindeki çocuk nüfus oranı yüzde 23,6 iken genç nüfus oranı yüzde 17,5 oldu.