• Haberler
  • Gündem
  • 'Uluslararası Öğrenciler Akademisi'nin tanıtım toplantısı yapıldı

'Uluslararası Öğrenciler Akademisi'nin tanıtım toplantısı yapıldı

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Medeniyetin Burçları Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen 'Uluslararası Öğrenciler Akademisi'nin tanıtım toplantısı yapıldı.

Uluslararası Öğrenciler Akademisi Kayseri Koordinatörü ve Medeniyetin Burçları Derneği Başkanı Ali Dursun ise akademi hakkında bilgiler vererek, "Bu sene Kayseri’de ikincisi Türkiye’de de üçüncüsü yapılacak olan Uluslararası Öğrenciler Akademisi Şubat ayında 60 ülkeden 300 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilecektir. Bu çerçevede 16 haftalık bir eğitim programı düzenlenecektir" şeklinde konuştu.

“Ticaret şehri olmak Kayseri’ye yakışıyor”

İl Özel İdaresi Toplantı Salonu'nda düzenlenen programa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’nin yansıra Vali Yardımcısı Mehmet Aktaş, Kocasinan Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Hacılar Belediye Başkanı Doğan Ekici, Bünyan Belediye Başkanı Şinasi Gülcüoğlu, Melikgazi Kaymakamı Erkaya Yırık, Kocasinan Kaymakamı Ali Candan, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Şerafettin Akyüz, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı, Çalışma ve İşkur İl Müdürü Ahmet Ayçiçek, İller Bankası Bölge Müdürü Sönmez Ata, ERÜ Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Keleş, ERÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ramazan Ertürk, ERÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mehmet İnbaşı, ERÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Kurtuluş Karamustafa, İlim Yayma Cemiyeti Başkanı Oguz Memiş,  Gençlik ve Spor İl Müdürü Murat Eskici, Suat Altın İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Suat Altın, İpek Grup Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Arslan, Eğitim Bir-Sen Kayseri Şubesi Başkanı Aydın Kalkan, KESOB Başkanı Ahmet Övüç, Esnaf ve Kefalet Başkanı Mustafa Alan, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, İl Müftülüğü yetkilileri, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Programda başlangıcı Şubat ayında yapılacak ve 16 hafta sürecek olan Uluslararası Öğrenciler Akademisi’nin açılış dersini Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki verdi. Özhaseki, açılış dersinde 'Kadim Kent Kayseri'yi anlattı. Konuşmasında Kayseri'nin tarihi bir kent olduğunu belirten Özhaseki, "Kayseri meydanda durduğunuz zaman sağa, sola baktığınızda 2 bin 500 yıllık bir medeniyetin izlerini görebilirsiniz. Birçok dünya şehirlerinde tarihi eserler vardı, ama değişik medeniyetlere ait izlerin bir alanda olduğu bir meydan yoktur. Roma'ya gidersiniz 2 bin yıllık bir medeniyet vardır, birçok yeri gezdiğinizde 200-300 yıllık bir zaman dilimi içerisinde yaşamış medeniyetlerin izlerini görürsünüz. Onlarca, yüzlerce eser vardır. Avrupa'ın birçok yerine gidersiniz benzer manzaralarla karşılaşırsınız. Prag'a gidersiniz, orada 16.-17. yüzyıl eserleri de vardır. Ama 2 bin 500 yıllık birkaç medeniyete ait eserlerin olduğu meydan bizim meydanımızdır. Roma var, Bizans var, Osmanlı var, Selçuklu var, tabii ki cumhuriyet dönemine ait eserler var. Öyle bir kadim geçmişimiz var. Kayseri bir ticaret şehridir. Ticaret şehri olmak Kayseri'ye yakışıyor. Bugün 4 sanayi bölgemiz var, bin 500'e yakın fabrikamız var, binlerce müteşebbis var. Alıyoruz, satıyoruz, üretiyorlar" dedi.

Yabancı öğrencilere passolig müjdesi

Kayseri’nin bir çok aktivitenin yapılması için uygun olduğunu kaydeden Özhaseki: “Tabiata meraklıysanız dağlardan başlayarak şelalelere kadar, kuş cennetine kadar gezip görebilirsiniz. Spora meraklıysanız birçok müsabakalar oluyor izleyebilirsiniz. Kışın Erciyes'te kayak yapabilir, Yamula Barajı'nda su sporları yapabilirsiniz. Baskete meraklıysanız birinci ligde takımlarımız var, futbola meraklıysanız takımlarımız var. Stat da boş kalıyor doğrusu, eğer arkadaşlara Passolig çıkarırsanız biz yardımcı olalım, maçlara da bedava girsinler. Zaten stat da boş kalıyor" şeklin konuştu.

Öğrencilere öğütler veren Özhaseki, sözlerine şöyle devam etti: “Gençler siz yetişme çağındasınız bu nedenle donanımlı olmak zorundasınız. Değişimleri iyi kavramak zorundasınız. Çok hızlı bir değişim yaşanıyor. Bu hızlı değişen dünyada şartlara ayak uydurup, kendinizi iyi yetiştirmek durumundasınız. Bir taraftan dersinize iyi çalışacaksınız, mesleğinizin en iyisi olacaksınız. Diğer taraftan genel kültür sahibi olacaksınız bir taraftan da hobileriniz olacak ve kişisel olarak kendinizi geliştireceksiniz. Yoksa hayat bir şekilde geçirilir.

Dünyanızı sevgi üzerine kurun. Düşmanlık, nefret ve olumsuzluk üzerine kurmayın. Sevgi birçok şeyin ilacıdır. Ülkeniz ve insanlık için bir idealiniz varsa mutlaka kendinizi yetiştirdiğiniz gibi azimli olun. Azim olmadan olmaz bu işler.”

Özhaseki, Erdoğan’la ilk karşılaşmasını anlattı

1993 yılında İstanbul’da ticaret yaptığı yıllarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile nasıl tanıştığını anlatan Özhaseki: “Ticaret yaptığım insanlar beni bir restorana götürdüler. Yemek sırasında yanımıza uzun boylu birisi geldi. Selamaun Aleykum dedi. Aleykum selam dedik. Refah Partisi İl başkanı olduğunu söyledi. ‘İsmim Recep Tayyip Erdoğan. Oturabilir miyim?’ dedi. Masadakilerin hiç birinin Refah Partisi ile alakası yok. İslami camia ile ilgileri yok. Cemaatten insanlar değiller. Tabi arkadaş buyur dediler. Tanıştık. Sonra sohbet koyulaştı. Ben Kayseri’den olduğumu söyledim. Ortak tanıdıklarımız çıktı. Muhabbet ettik. Tayyip beyle ilk tanışmamız öyle oldu. Sonra dedi ki: ‘Siz misafirsiniz. Bir hizmetim olur mu?’ Allah razı olsun sağolun dedik. Biraz sonra müsaade istedi kalktı. Masadaki herkesin ortak kanaati şu oldu: “Arkadaş bu adamlar iktidara gelir. Böyle İl başkanları varsa ve böyle çalışıyorlarsa bu adamlara helali hoş olsun arkadaş” ifadelerini kulandı.

“Türkiye 10 yılda çağ atladı”

Türkiye’nin son 10 yıllık mücadelede çağ atladığını söyleyen Özhaseki: “100 yıllık yaralarımız vardı. Bunun başında da vesayet rejimi vardı. Bu vesayet rejiminin herkes farkındaydı. Bütün başbakanlar ve iktidarlar biliyordu. Fakat güçleri yetmiyordu. Eski başbakanlardan Demirel bir röportajında şöyle diyordu: “Karşınızda asılmış bir başbakan varken siz burada oturup, rahat rahat doğruları söyleyemezsiniz.” Eskiler bunları bilmesine rağmen güç yetiremediler. Ecevit, bir ara diyor ki ben bu gizli yeraltı gücünü önüme gelen bir özel harp dairesinin bütçesinde gördüm. Tamam, gördün de ne yaptın. Bu dönemde vesayet rejimi yıkıldı. Bu dönemde böyle bir lider vesayet rejimini yıktı” dedi.

 “Son iki yüzyılda bir medeniyet krizi yaşanıyor”

Dursun, son iki yüzyılda bu topraklarda köklü bir medeniyet krizinin yaşandığını söyleyerek: “Belki de tarihimizde yaşadığımız en kuşatıcı, yıkıcı, dönüştürücü ve kıyıcı bir buhrandır. Bizleri Kadim medeniyetimizden davranış, duyuş ve sezgisel olarak hep epistemolojik hem de ontolojik olarak koparan bu buhran eğer tedbir alınmazsa gelecek kuşakları daha da derinden etkileyecek ve telafisi olmayacak sonuçlar doğuracaktır. Bu buhranın asıl nedeni yanlış anlaşılan batılılaşma hareketidir.

                Dursun, Ülkemize 150’yi aşkın ülkeden gelen yaklaşık 16 bin uluslararası öğrenci, 55 ilde ve 105 üniversitemizde  kısa adı: YTB  olan Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı koordinasyonu tarafından  yürütülen Türkiye Bursları kapsamında, kamu burslusu olarak Yükseköğrenim görmektedir. Eğitim giderlerini kendisi karşılayanlarla birlikte bu sayı 58 bine ulaşmaktadır.

YTB, Türkiye Burslusu olarak ya da eğitim giderlerini kendileri karşılayarak ülkemizde yüksek öğrenim gören öğrencilerin akademik, eğitim ve kültürel etkinlik program ile

1-Sosyal ve kültürel donanımlarının güçlendirilmesi:

2-lkemize, şehrimize, bulundukları üniversiteye,  ve halkımıza  yakınlık sağlamaları;

3-Türk kültür ve medeniyeti ile Türkiye’nin küresel vizyonu hakkında bilgilendirilmeleri

4-Öğrencilerin mezuniyet sonrasında kendilerinden beklenilen sosyal ve kültürel sorumluluk bilinciyle donatılmaları ve ülkemiz ile her alanda kalıcı ve sürdürebilir ilişkilere sahip olmaları ,

5-Söz konusu eğitim programları sayesinde toplumumuz ve kültürümüzle olan manevi bağların güçlendirilmesi amaçlanmıştır.

 

Bu program ilk kez ‘Uluslararası Öğrenciler Akademisi ’adıyla 2012-2013 akademik yılında 5 ilde, Geçen yıl da Kayseri’nin de içinde bulunduğu toplam 11 ilde gerçekleşmiştir. Bu yıl  ise toplam 19 ilde  uygulanacaktır

Şehrimizde İlki geçen sene uygulanan programda 33 ülkeden toplamda 130 öğrencinin katıldığı program. 12 hafta süren toplam 36 seminer le sonuçlandırılmıştır.

Türkiye’nin siyasal, iktisadi ve toplumsal yapısına ilaveten tarihi ve kültürel birikiminin de aktarıldığı seminerlerde, farklı ülkelerden katılan öğrencilerin hem ülkemizi hem de şehrimizi daha yakından tanıması için büyük gayret sarf edilmiştir. Ayrıca, seminerlerin ortak teması yeni bir medeniyet ve zihin inşası gerçekleştirebilmek adına, Batı dışı dünyanın potansiyellerinin masaya yatırılması ve “yeni bir inkişafın tohumlarının atılması” yönünde formüle edilmiştir.

 

 Şubat 2015’te başlayacak olan Uluslararası Öğrenci Akademisi Programı’nın 2.’sine Kayseri’de bu yıl toplam 60 farklı ülkeden 300 öğrenci katılacaktır.

Lisans 1. 2. ve 3. Sınıflardan oluşan Birinci ve İkinci Kademe programı  ile lisans 4. Sınıflar ve yüksek lisans ile doktora öğrencilerini kapsayan İhtisas grupları ve tüm öğrencilerimizi kapsayan okuma grupları ile 4 farklı program halinde düzenlenecek olan 2015 akademisinde, 70’e yakın seminer dersi,

 İhtisas grubu çalışma atölyesinde ise Türkiye’nin değişik üniversitelerinde görev yapan öğretim elemanları ile farklı alanlarda çalışan araştırmacılar tarafından dersler ve eğitimler verilecektir, Dedi.

Haber/Fotoğraf: Bünyamin Gültekin

Bakmadan Geçme