Yasak, kimin umurunda!

Mimar Sinan Parkı içerisindeki Elit Kafe'de tamamı kapalı mekn içerisinde sigara içilmesine müsaade edilmesi müşterilerin tepkisini topluyor.

Havaların soğumasıyla birlikte sigara tiryakileri sigara yasağı sebebiyle oturacak kafeterya bulmakta zorlanmaya başladı. Kafeteryalar çözüm bulmak için çeşitli yollar denerken Mimar Sinan Parkı içerisinde bulunan Elit Kafe ise çözümü müşterilere kapalı mekânda sigara içmelerine müsaade etmekte buldu. Geçtiğimiz gün gazetemiz muhabirinin de mekânda olduğu sırada tüm her yerin kapalı olmasına rağmen vatandaşlara sigara içme konusunda uyarı yapılmaması dikkat çekti. Bazı masalarda sigara küllerinin olması da hijyen açısından bir diğer dikkat çeken husus oldu. Muhabirimizin sigara yasağı ile ilgili “kapalı mekânlarda sigara içmek yasak değil mi?  Masalarda kül tablası var.  Sigara küllerinden geçilmiyor? “ sorusu üzerine görevli personelin 
“patronlarımız belediyeden izin aldı. Onlar hallediyorlar. Sorun olmuyor”  şeklindeki cevabı akıllarda soru işareti bıraktı. İzin belgesini görmek istememiz üzerine görevliler kafeteryanın sorumlu müdürüne yönlendirdi. Sorumlu müdür ise yaptığı açıklamada, resmi olarak izin aldıklarını, kafenin tamamen camlarının açık olduğu zaman sorun olmadığını söyledi.  Resmi izin belgesi yazısı talebimize ise herhangi bir belge olmadığını söyledi. Vatandaşların sigara içtiği sırada camların kapalı olduğunu belirtmemizin üzerine sorumlu müdür tarafından belediyenin zabıta görevlilerinin dahi gelip sigara içtikleri iddia edildi. Kafeterya içerisinde “sigara içilmez!” uyarı levhasının bulunmaması da tiryakilerin sigara içmelerini teşvik ediyor.

Kanun ne diyor?

2009 Yılında Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayınlanan 4207 Sayılı Kanun’dan bazı maddeler
1-    İkamete mahsus konutlar hariç olmak üzere, kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekânlar, dernek ve vakıflara ait lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dahil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların kapalı alanlarında tütün ürünleri tüketilmeyecektir. Kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekânlar, dernek ve vakıflara ait lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerin ve lokantaların açık alanlarında tütün ürünleri tüketilmesi durumunda diğer kişilerin tütün dumanından etkilenmelerini önleyecek düzenlemeler yapılacak, kapalı alanlara tütün dumanı geçmemesi için gerekli tedbirler alınacaktır.
2-    Tütün ve tütün mamullerinin içilmesinin yasaklandığı yerlerde, yasağı ve buna uymamanın sonuçlarını belirten uyarılar asgari on santimetrelik puntolarla herkes tarafından görülebilir yerlere asılır veya yazılır.
3-    Açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde tütün ürünleri kullanılmayacak, bu tesislerde tütün ürünlerinin tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulması halinde bu alanlar toplam seyir alanının %50’sini geçmeyecek ve ortamda bulunan diğer kişilerin etkilenmesini önleyecek şekilde düzenlenecektir.

Haber Merkezi (özel haber)

Bakmadan Geçme