Talas organik pazarına kavuştu

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün Talas Belediyesi, Kocasinan Belediyesi ve Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği (KAPTAR) işbirliği ile gerçekleştirdiği 'Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi' kapsamında, Talas Yenidoğan Organik Tarım Pazarı açıldı. Üreticinin tüketici ile buluştuğu pazarda meyve-sebzeden bala, yumurtadan, baharata her şey bulmak mümkün.

 Kentimizde 2014 yılında Kocasinan bölgesindeki Erciyesevler semtinde, bir yıl sonra ise Talas’ta açılan Ekolojik (organik) pazarlar, önceki yıllardaki gibi bu yıl da damak tadına ve sağlığına düşkün kişilerin uğrak yeri olmaya devam edeceğe benziyor.

Ankara, İzmir ve İstanbul’dan sonra birden fazla ekolojik pazara sahip olan Kayseri’de Talas Yenidoğan yüzde 100 Ekolojik (organik) pazarı dün açıldı.

Sağlıklı bireyler için sağlıklı ürün şart

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, 2012’de 7 üretici ile 70 dekar alanda başlanan organik üretiminin bugün 75 civarında üretici ile 2 bin 500 dekardan fazla alanda devam ettiğini belirterek;Bu ülkede sağlıklı bireyler yetiştirmek için sağlıklı ürünler tüketmek lazım.” dedi.

“Organik pazar bizler için önemli. Şehrimizde 2 tane organik pazarımız var. Birisi Talas’ta diğeri de Kocasinan’da bulunuyor.” diyen Kayacan şunları söyledi:

“İlimizde önce Kocasinan’da daha sonra ise Talas’ta devam ettirdiğimiz bir uygulamamız var. Bu sene bu uygulamanın startını Talas’ta verdik. Şu an 12 ilçede üretim yapıyoruz. Bu üretimin büyük çoğunluğu Bünyan Karahıdır’da gerçekleştiriliyor. Hemen hemen her ürün var. Kış şartları ağır geçmesine rağmen iki tane organik Pazar açıyoruz. Tüketicilerimizi özellikle davet ediyorum. Fiyatlar yüksek değil. Normal ürünler için geçerli olan fiyatlar bu ürünlerimiz için de geçerli. Bu ürünlerin hiç birisinde kimyasal ilaç yok. Hepsinde organik ilaç ve gübre kullanılıyor. Hatta birçoğunda ilaç bile kullanılmıyor. Bunların denetimini teknik elemanlarımız yaptığı gibi, Uluslararası sertifikasyon ücretleri firmaları olan ve tamamen bağımsız çalışan denetçiler tarafından yapılıyor. Üretim yerlerine giderek ürünlerden numune alıyorlar ve bağımsız laboratuvarlardan göndermiş oldukları sonuçla ortaya çıkan sonuçları ona göre değerlendiriyorlar. Eğer her hangi bir kimyasal ilaç var ise bu ürün organik sertifikası alamıyor. Pazarımızda ürünlerin hepsinin yanı başında sertifikaları mevcut. Üreticilerimize teşekkür ediyorum. Yaptıkları iş küçük bir şey değil. Bunu da çok güzel başarıyorlar. Kayseri olarak büyük bir başarıya imza attığımızı düşünüyorum.”

Üreticiler de memnun

Organik pazarların açılmasıyla ellerindeki ürünleri doğrudan tüketiciye ulaştırarak hem ülke, hem aile ekonomisine katkı sağlama imkanı bulan üreticilerde bu pazarlardan oldukça memnun olduklarını belirttiler.

Ölene kadar üretime devam   

Sarıoğlan İlçesi Palas bölgesinde organik ürünler yetiştiren Mehmet ve Fatma Öztürk çifti yaptıkları işten ne kadar memnun olduklarını “Ölene kadar üreteceğiz” sözleriyle dile getirdiler.

8 yıl önce DSİ’den emekli olduğunu ve o gün bugündür kendi bahçelerinde ürün yetiştirmeye başladıklarını belirten Mehmet Öztürk, “Tuz gölü çevresinde yetiştirilen ürünlerin aroması çok farlı oluyor. Bizim için bu iş çok keyifli. 750 m2 alanda ekip, biçiyoruz. İstedik ki üretilen sebze-meyvelerden vatandaşımız da tüketsin. En büyük mutluluk bir şeyler üretip insanlara sunmak. Bunun tarifi mümkün olmayan bir durum.” şeklinde konuştu.

Severek yapıyoruz

Bünyan Karahıdır bölgesinde eşi Kadir Aydemir ile birlikte üretim yapan Kadriye Aydemir ise zor bir süreç olmasına rağmen bu işi severek yaptıklarını belirterek, “Organik ürün 1 günde, 1 yılda olan bir iş değil. Özellikle bahçe sektöründe 3 yılı aşan bir süreç. Burada zor bir süreci atlatarak organik ürünlerini piyasaya sürüyoruz. Bu sene biraz doludan dolayı özellikle domateslerimiz zarar gördü. İkinci filtrelemeleri gerçekleştirdik ama ham ürünlerimizi yetiştirdik” diye konuştu.

Organik balın adı Balkayası

Organik ürün pazarında Kayseri’nin ilk organik balı olan “Balkayası Erciyes yayla balı” bulmak da mümkün.  Üreticiden tüketiciye ulaşırken oldukça zorlu ve zahmetli bir aşamadan geçen organik balın tadını bir kere tadanlar bir daha vaz geçemiyorlar.

Üretici Bekir Polat, yılda iki tona yakın üretim olduğunu dile getirerek,  vatandaşların organik ballara rağbet etmelerini istedi.

Talas Yenidoğan, her hafta Salı günü, Kocasinan Erciyes evler organik pazarı ise her Pazar tüketicinin hizmetinde olacak.

Haber-Foto: Ramazan KARAKUŞ

 

 

Bakmadan Geçme