Pancar çiftçisi randevulu sökümden memnun

Kayseri Şeker tarafından, 2017-2018 kampanya döneminde başlatılan randevulu söküm ve tesellüm seferberliğine çiftçilerden büyük destek geldiği belirtildi.

Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, uygulama ile ilgili olarak,”63. kampanya döneminde başlatmış olduğumuz programlı pancar alımı uygulamasını kış sezonundaki eğitim toplantılarında çiftçimize anlatmış ve uygulama konusunda mutabakat sağlamıştık. Şimdi ise kampanyanın başlaması ile birlikte bu seferberliği uygulamaktayız. Randevulu söküm ve tesellüm uygulamasına katkısı olan Çiftçilerimize, nakliyecilerimize, taşıyıcı kooperatiflerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Kayseri Şeker’e bağlı 12 Bölgede Pancar ekimi yapan çiftçiler ise randevulu söküm ve tesellüm sayesinde daha çok kazandıklarını, uygulamadan memnuniyetlerini dile getirdiler.
Sarıoğlan Palas çiftçilerinden Mustafa Güntay, “Pancarı söküyorum birde bakıyorum 18-20 tane araba almış gidiyor bir saat içerisinde artı olarak da 2 saat içerisinde internetten firesini öğreniyoruz. Bu uygulamadan önce 200 ton 500 ton pancarı yığıyorduk bekliyorduk sıra gelecek bu da fireye yol açıyordu 100 tondan 10-15 ton fireye sebep oluyordu. Şimdi randevulu söküm ve tesellüm sisteminden çok memnunum bu randevulu sistemden 3800 ton pancar yatırdım. Söküm için kendi makinem ile yetişmediği zaman kooperatiften talep ediyoruz. Günlük tonajıma göre gönderdim ve erken sökümden 25 bin ? prim aldım. Bu pirim 2 polara tekabül ediyor” dedi.

Sarıoğlan Tatılı Bölge çiftçisi Savaş Görgülü ise, «Yerine göre 800 ton pancarımın 45 gün beklediği oluyordu ve gidecek kaybın hesabını siz yapın. Pancarım 45 günde çok fire verdi. Ama şimdi pancar topraktan nasıl çıktı diri halde kendini kaybetmeden fabrikaya teslim ediliyor. 40 gün bekleyen pancar aynı zamanda toprağı şerbetlen diriyordu ama bugün gerçekten bizim cebimiz şerbetleniyor» diye konuştu.
Bünyan bölge çiftçisi Gökhan Erdoğan da, “Randevulu söküm ve tesellüm sisteminde çiftçinin emek verdiği ürün zayi olmuyor. Kayseri Şeker Fabrikası ve Bölge Müdürlerimiz bize hangi gün hangi saat yükleme yapılacağını söylüyor çiftçi zamana göre hava durumuna göre makine şartına göre kendini hazırlıyor. Benim tarlamdaki pancar sevkinin ben tarlaya gitmeden oldu ben de tohum ekilecekse tohumumu ekiyorum tarlamı sürüyorum hayvanımla ilgileniyorum şu an tam anlamıyla Avrupa standartlarında bir sistem” ifadesinde bulundu.
Kurum haberi 
 

Bakmadan Geçme