Organik tarım yükselişte

Organik ürünlere ilgi ve talep her geçen gün artıyor. Bu talebe yetişmek için, artan sayıda çiftçi organik üretime geçiyor. Türkiye'deki üretim miktarlarına bakıldığında organiğe geçiş süreci ürünler dahil, 2002'de 310.000 ton olurken bu rakam 2015'te 1 milyon 642 bin tona çıktı. Talas Yenidoğan'da bulunan yüzde yüz ekolojik pazar Çarşamba günleri, Kocasinan Erciyesevler bölgesinde açılan pazar ise Pazar günleri hizmet veriyor.

 Ekolojik pazarlar’la organik sektör de büyüyor

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından 2006 Haziran’ında İstanbul’da, Şişli – Feriköy ile başlatılan % 100 Ekolojik Pazarlar projesi, ekolojik tarım ve ürünlerinin Türk toplumu tarafından tanınması ve iç pazarda talep oluşmasında öncü oldu. Bugün 3’ü mevsimsel olarak açılıp kapanan, toplam 17 organik pazardan 7’si %100 Ekolojik Pazar markası ve standartları altında yürütülmekte. İstanbul’da Şişli, Küçükçekmece, Bakırköy, Beylikdüzü, Kartal; Kayseri’de ise Kocasinan ve Talas’ı % 100 Ekolojik Pazarlar olarak görebiliriz.

Neden % 100 Ekolojik Pazar?

Organik ( ekolojik ) ürün; tohumdan hasada, hasattan son kullanıcıya ulaşıncaya kadar tüm aşamalarında insana ve ekosisteme zararlı hiçbir kimyasal girdi, katkı maddesi ve yöntem kullanılmadan üretilen kontrollü ve sertifikalı ürünlerdir. Organik tarım ise kanun ve yönetmeliklerce tanımlı şartlar dahilinde tüm süreçte izlenebilirliğin sağlandığı, her bir verinin kayıt altına alındığı bir tarım metodudur. Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği için ekolojik pazarlar ekolojik yaşam/doğayla barışık yaşam felsefesini ve kültürünü paylaşma ve yaygınlaştırma alanlarıdır.%100 Ekolojik pazarlara gelen ürünlerin sertifikaları ve ekleri, ürün sertifikaları, faturaları, miktarları ve etiketlerinin kontrolü, haftalık sertifika kuruluşu iletişimleri, kayıt, veri paylaşımının yanı sıra düzenli olarak da zirai ilaç kalıntı analizleri yapılmaktadır.

Yerli tohum köylü ile buluştu

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Anadolu'ya ait yerli tohumları köylüsüyle buluşturuyor. Tohum Takas Ağı ile kaybolmakta olan atalık (evladiyelik) 155 yerli tohum köylünün bilgeliği ile buluştu. Üreticiler tohumlarını takas ederken,  yabancı şirketlerin tohumuna para ödememiş oluyor.

Talas ve Erciyesevler’de var

Ülkemiz  genelinde toplamda 17 organik pazar bulunurken, bunlardan 7 tanesi %100 ekolojik Pazar olarak hizmet veriyor. Söz konusu pazarlardan 5’i İstanbul’da bulunurken 2 tanesi ise Kayseri’de yer alıyor.

Talas Yenidoğan ve Erciyesevler Mahallesi’nde % 100 Ekolojik Pazar kurulurken , Talas Yenidoğan’da bulunan pazar Çarşamba günleri, Kocasinan Erciyesevler bölgesinde açılan pazar ise Pazar günleri hizmet veriyor.

Talas Yenidoğan %100 ekolojik Pazar 23 temmuz 2014’te, Kocasinan Erciyesevler pazarı ise 01 ağustos 2015 yılında hizmete girmişti.

Haber Merkezi 

Bakmadan Geçme